• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Pandurko - специалист
Питам, понеже ме човърка една еретична идея, за промяна на броя микростъпките в една цяла стъпка в зависимост от скоростта.
mika - специалист
При Geckodrive, микростъпките плавно преминават в цели стъпки при увеличаване на скоростта.
http://www.geckodrive.com/how-morphing-works/
Последна промяна от mika на чет авг 16, 2012 11:48 am, променено общо 1 път.
Pandurko - специалист
Баш за това говорим. Идеята ми е да мери времето на предната стъпка и по нея да си настрои времето и резолюцията на следващата. Първо мисля да го подкарам по стандартния начин, а после софтуерно всякакви глезни могат да му се наливат.
MrMurdjo - майстор
Не съм запознат с Геко драйверите, но в такъв случай как управляващата програма ще знае, че стъпката, съответно линейното преместване за една стъпка, е сменена?
Pandurko - специалист
Тя си е настроена на цяла стъпка и не я интересува друго. Контролерът си върти нещата вътре във времето на тази цяла стъпка. А моторът външно пак на всеки такт прави една стъпка и всички са доволни. Проблемния момент е при преход от дълга стъпка към къса. Ще се получи така, че на контролера ще му дойде следващ импулс преди да е довършил текущия. При това положение логично би било да скочи в края на текущата позиция и да почне веднага следващата. Т.е. ще има някакво недообработване на стъпката. В обратния вариант е по-добре, че ще има излишно време. Тия от Геко обаче дават осцилограми само за установен режим за съжаление. Къткат си тайните явно.
MrMurdjo - майстор
Може би работят с леко закъснение в реално време, имат буфер за входящите импулси и според получената поредица, гледайки напред в нея, оптимизират собствените си стъпкови режими.
Обаче не виждам какво толкова се печели от това, а усложняването е гарантирано.
Ако са серво мотори, там има смисъл от подобно управление. А и трябва да се синхронизират всички оси да работят с еднакъв алгоритъм, иначе една окръжност не е ясно каква форма ще има при реално рязане.

П.П. Всъщност да не би да имат собствен интерпретатор на G-код?
Pandurko - специалист
MrMurdjo написа:
П.П. Всъщност да не би да имат собствен интерпретатор на G-код?
Едва ли. Входовете са стандартни, а и мисля че и драверите са универсални. Ако им се наливаше Г-кода щяха да си вървят с управляващата програма в пакет. Това за една стъпка закъснение е добра идея. Винаги ще знае колко време му трябва и ще го изпълнява точно.
alien - специалист
всеки драйвер сам си минава към цели стъпки при увеличаване на оборотите, просто от даден момент чопъра плавно спира да работи защото не му достига напрежение за да регулира тока, и постепенно микростъпките преминават към една голяма стъпка, не е нужно да се прави нищо, то си се случва само
Pandurko - специалист
Така изглежда, но не отговаря на въпроса защо в гековските контролери я има тази глезотийка.
MrMurdjo - майстор
Чопърът може и да спира, т.е. спира ограничаването на тока, защото няма време да нарастне над прага на ограничаване. Комутацията на намотките обаче не. И ако скоростта, с която се опитваш да го гониш е прекалено висока, изпуска стъпки или просто заклинва на едно място.
Така че, изобщо не мога да се съглася с казаното от ейлиън.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: