• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
lasers, аз имах същия проблем с MACH3 вместо да прави квадрат става ромб. Същия код с KCAM става квадрат. Или подкарай KCAM (с него ще имаш ниска скорост) или на MACH3 драстично намали ускоренията на моторите. И като съвет като превключваш между MACH3 i KCAM рестартирай компютъра. Имам подозрения че всяка оставя нещо след себе си и бърка работата на другата - но това си е мое мнение.
успех!
shulio - специалист
MrMurdjo

Не може и да са изпуснати стъпки, защото той чертае без празен ход а изместването е само накъм едната страна. Не се сещам какво може да е.

Пробвай както каза nunep с КСАМ. И аз имах проблеми с инсталацията и. Махаш масн3 рестартираш. Слагаш КСАМ рестартираш и тогава пробваш. Имаше някакви проблеми с нея, че виндовса ползваше порта и не го даваше на програмата :)
STEPER - специалист
shulio написа:
Единственото за което се сещам е, че осите не са ти перпендикулярни
Или луфтове по предавките и механиката.
Опитай се Mach-а сам да определи Steps per.., по тази схема.
Освен това пробвай с увеличение широчината на импулсите - Step Pulse и Dir Pulse като ги увеличиш
и намали скоростта на моторите.

Прикачен файл

mach3.png
MrMurdjo - майстор
@shulio

Защо да не може? Кара нормално в едната посока, при обръщане на посоката на въртене изпуска по някаква причина и прави грешка, например контролерът реагира бавно на сигнала за посока или е задал много голямо ускорение и моторът просто не може да спре и да обърне толкова бързо, по обратния ход линията свърша преди да е дошъл на изходно положение. При моногократно повторение, грешката се трупа.

Но на колегите искам да кажа, че много прибързано винят управляващия софтуер. Ако беше така, то Мах нямаше да е една от най-популярните програми.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
А за лазерите ще говорим, като ти се вдигне статута :)
Може и сега да говорим ако той има желание. :wink:
Аз например се интересувам от това - кое,как.що,какво :)
lasers - помощник
Благодаря за съветите,
намалих ускоренията до нива близки до броя на стъпките за mm.
Започна да се променя картинката - към подобрение /за сега малко, но и това е нещо/.

До Steper
Steps per ги определям по тази схема, но установих че със цели стойности на step/per, Мax3 работи по-добре, а и точността се запазва прилична. Все пак ако изчистя проблема с изместването ще проверя със автоматичните настройки дали ще се получи промяна.

Относно перпендикулярността - може и да не е перфектна, защото я настройвам с "дюлгерски" ъгъл, но нарочно съм си играл да я направя максимално добра.

Продължавам и в момента с пробите и непременно ще съобщя резултатите.

Относно лазерите, каквото ви интересува - питайте.
Този лазер в момента - проблемното отместване е втория лазер, който сам съм пуснал.
За първия използвах плотер и само му закачих лазера, така че ако ви е интересно, питайте.
STEPER - специалист
Дай малко повече инфо за тях.Какви са те?Ако са DYJ изпълнение е интересно.
Оптиката също е интересен въпрос.
shulio - специалист
Питаме :)

Като начало може да изброиш нужното оборудване. Имам предвид като 1,2,3....
alien - специалист
lasers - steps per unit - трябва да е точно изчислено а не закръглено, иначе ще греши в размерите
я пробвай едно нещо - на проблемната ос кято най много греши
натискаш ТАВ за да излезе прозореца за ръчно предвижване, натискаш бутон jog mode докато светне STEP острани
после натискаш cycle jog step за да докараш 0.01 и след това със стрелките на клавиатурата движиш проблемната ос, една стъпка на ляво една стъпка на дясно, и така много пъти, подозирам че не всеки път ще сменя посоката, т.е. в едната посока ще пропуска първата стъпка
не отдавна се появи една схема със смесени оптрони бързи и бавни за стъпка и посока, тогава точно такива проблеми се появяват
STEPER - специалист
lasers написа:
Относно перпендикулярността - може и да не е перфектна, защото я настройвам с "дюлгерски" ъгъл, но нарочно съм си играл да я направя максимално добра.
Аз например за тази цел си поръчах ето това - с резолюция 0.05 градуса и точност +/- 0.2°
и съм в очакване да дойде :)

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (17.92 KиБ) Видяна 3864 пъти
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: