• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз ще се намеся още веднъж, макар Mapek да ми няма доверие :) . Проблема идва основно от факта, че двата панела са разположени към различни посоки и работят през различна част от деня. Сутрин тръгва източния панел, водата от него се очаква да влезе в серпентината на бойлера, но преди нея има разклонение "Y" и като стигне до него няма кой да я спре да не тръгне към другия панел, не към бойлера. Разчита се единствено на факта че естествената конвекция е в посока нагоре, но има значение и съпротивлението на серпентината. Ако то е голямо част от горещата вода като нищо може да тръгне към другия панел и да направи обратна циркулация, което явно е факт в някои моменти. В следващ момент, по някое време пък тръгва и втория панел, двата започват да работят успоредно, но в различни моменти от деня преобладава ту единия, ту другия, като в късния следобед спира първия и остава само втория. Няма никакви регулиращи вентили, автоматика, има три кръга с различно съпротивление, вързани успоредно, като в различни моменти потоците са различни - е няма как да очакваме винаги всичко да е наред, без дори да сме изследвали съпротивления и дебити. При система с принудителна циркулация в такъв случай се слагат две помпи и възвратни клапи на всяка от тях, но в термосифонна система това няма как да стане.
Mapek - специалист
Дали не си пропуснал нещо :wink:
Mapek написа:
Това е! Проблема е решен. Всеки, който не вярва, че така системата си работи перфектно, може да ми се обади - ще го поканя лично да се убеди. Нямам нищо против по-съвършенните системи - те с по-високо КПД. Моята е като мен - проста, но ми върши работа и не се нуждае от поддръжка. Проблема се появил в следствие на останал въздух при зареждането (с вода съм и източвам зимата). Явно системата работи близо до някаква критична точка и не й е проблем да обърне резбата, пардон - посоката :wink: Но неактивния колектор да охлажда и дума не може да става [-X
Колко да са различни съпротивленията ... Всички тръби са ø20-22. В бойлера са две прави по дъното. Казвал съм на няколко места, че съм пипал вход-изход на неактивния панел (на западния сутрин и на източния след обяд) и никога не е имало абсолютни никакви признаци на затопляне!
Под обръщане на посоката имам предвид, че топлата отива към бойлера по долната линия, а се връща по горната

LazarGanev написа:
Ако то е голямо /съпротивлението/част от горещата вода като нищо може да тръгне към другия панел
По скоро ще отиде в разширителя (завиращата в горния край на колектора), но циркулация много се съмнявам, че ще направи. Да слезе толкова надолу, да се охлади в колектора и да се качи студена нагоре за да тръгне пак за подгряване от активния колектор [-X
romanpm - майстор
2v6 П.П. ...: Някакъв коментар по въпроса за моя панел? ...
Щом е под налягане панела защо не го свърза термосифонно :? така щеше да ти стопля водата нон-стоп на слънце , а не само като връткаш крана :wink:
2v6 - майстор
romanpm написа:
2v6 П.П. ...: Някакъв коментар по въпроса за моя панел? ...
Щом е под налягане панела защо не го свърза термосифонно :? така щеше да ти стопля водата нон-стоп на слънце , а не само като връткаш крана :wink:
То дали е под налягане или без няма значение - един ден ще го свържа термосифонно.
Щеше ми се да проверя до каква температура ще се загрее водата при такова насочване.Оказа се, че не може да достигне 90 градуса:
Прикачен файл:
24369_13_2014_06.GIF
24369_13_2014_06.GIF (13.32 KиБ) Видяна 1186 пъти
------------------------------------

Mapek, има и друг вариант за проверка на нашите "теории" - възстановяваш тръбите както ти правеха обратна циркулация (махаш грозната поцинкована тръба, дето стърчи надолу от панела). Взимаш една ролка алуминиево домакинско фолио (под 3 лв). Омотаваш само долната тръба и дренажния кран.
Ако пак прави обратна циркулация значи съм дал погрешно предположение, че тази тръба се нагрява сутрин от слънцето.
Освен публично самоотричане ще ти възстановя и разходите в троен размер :2thumbs:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: