• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
igteam - помощник
fox, дори не си си направил труда да прочетеш предните мнения.

наско го е написал: 10 броя панели по 100Вата вече 2 години си грее УСПЕШНО 3000вата бойлер.
5 панела по 240В = 1200Вата мисля да ми стигнат.
При цена от около 1,20лв на ват = 1500лв.
От Ерато може да си задържат промоцията от 4000лв за колекторна система за себе си.

След някоя и друга година като цената падне под 1лв на ват много водопроводчици ще се преквалифицират в електротехници ;)
2v6 - майстор
igteam написа:
...
...
За какво мислиш ще ти стигнат :?
Колко волта дава един такъв панел?

П.П. Грешно е да се пише 240В вместо 240W или 240Вт. За единици напрежение се ползва символ "В" на кирилица.
fox_vt - майстор
igteam написа:
fox, дори не си си направил труда да прочетеш предните мнения.

наско го е написал: 10 броя панели по 100Вата вече 2 години си грее УСПЕШНО 3000вата бойлер.
При цена от около 1,20лв на ват = 1500лв.
От Ерато може да си задържат промоцията от 4000лв за колекторна система за себе си.

След някоя и друга година като цената падне под 1лв на ват много водопроводчици ще се преквалифицират в електротехници ;)
То и ти май не си прочел темата отначало да видиш че той работи със 3000ватов нагревател само защото няма подхоящ нагревател.Панелите в случая работят в неефикасен режим.Ти каква колекторна система си гледал за 4000 лв :? Един прост колектор от 200 лв ще грее бойлера ти по същия начин както ще го грееш и със фотоволтаиците.Вярно че тока може да се използва навсякъде за разлика от колектора но за сега са прекалено скъпи.
igteam - помощник
Къде ги има тези прости 200лв колектори?
Понеже аз където съм питал всеки ми казва 150 литра 4000лв. (ето един пример за 200л 2500Еu без монтаж http://slancemoe.com/prise_SONNENKRAFT_2012.pdf)

Съгласен съм че панелите му работят на неефикасен режим, но нали затова сме в този форум за да измислим как да ги ефицираме :)
Защото простата сметка е ако приемем че 1 ват/час загрява 1 литър с 1 градус то 4000вт/ч ще загреят 100л с 40°.
А пък 5 панела по 150 вата по 6 часа слънце дават 4500вт/ч от където съдя да ми стигнат 5 панела.
2v6 - майстор
igteam написа:
...
А пък 5 панела по 150 вата по 6 часа слънце дават 4500вт/ч от където съдя да ми стигнат 5 панела.
За да получиш някаква ориентация какъв панел колко дава виж таблицата в архиви на този сайт:

http://sunenergy.dnsalias.net
fox_vt - майстор
Е ама ти казваш цена на всичко включително и бойлер то така или иначе дали със колектор дали фотоволтаик бойлер ако нямаш ще се купи.Както и да е има компоненти и компоненти или по другояче има турски и китайски има и бош всички вършат работа разликата е в цената :-D Обърни внимание какво ти казва колегата 2v6 защото ми се струва че ще се изненадаш неприятно.Пълна мощност от волтаика ще имаш само за час и то ако е с перфектен градус по хоризонтала,или с други думи ако няма да е на самонасочваща стойка с две оси на насочване,забрави за тия мощности за които си мислиш.

пп едно отклонение-200 литров бойлер се затопли от 20 до 50 градуса за 3 часа със пелетен котел който храни само него преди 2 седмици,като мощността гълтана от серпентината след успокояване на системата е от 3 до 7 кв на моменти в началото и 10кв.Предстои същия бойлер да се тества с 3 кв му нагревател за колко време ще го загрее.
igteam - помощник
Малко трудно се ориентирам в този сайт, намерих само за колектори статистика, но пак може да се ориентира човек.

Относно ъгъла, не съм съгласен, от моя панел 240мР успях да дръпна 150Вата в 3ч следобяд при положение че панела беше поставен почти вертикално опрян на стената. Затова и сметките ги правя при 150Вт.

Прави сте че при облаци мощността умира. Но аз съм твърдо решен да опитам.
Решил съм да свържа бойлера с реле за време към мрежата, така че през деня каквото топлило-топлило от панела, а между 18 и 19ч да се догрява от мрежата. Така хем хващаш каквото можеш през деня, хем имаш топла вода вечерта.

Ако някой измисли начин да се следи МРРТ и да се топли бойлер без да се слагат акумулатори и сложни инвертори, съм отворен към предложения.
saraneron - специалист
Твърдо съм убеден ,че ще заработи системата! С Наско сме обсъждали, проблемите,а те са следните :1МPP, този проблем съществува , НО,още преди 10 години американците са го решили просто като използват 5 нагревателя с различно омическо съпротивление и чрез електронна комутация се придържат максимално близко до МРР, за твоя случай може да се упрости с 2 нагревателя ако има място на фланеца !Ако ти се занимава с електроника за да си направиш елементарен комутатор,по поръчка се монтират 2 нагревателя /проверено във фирмата/ на един фланец, цената 40-50 лева,с които може да комбинираш и ще имаш 4 комбинации от съпротивления, които добре ще покрият работния диапазон ,като загубите/пропуснатите ползи/ ще са 10-20 % !Ако остане само един нагревател омическото съпротивление го смятай така ,че МРР да е за 800 вата слънчева радияция .Пример, само за един панел,вземаш волтамперната му характеристика /ако има паралелно свързване токът на единият се умножава по броя на панелите , ако са последователно свързани се умножава напрежението ако има смесено се променят и токът и напрежението/ и определяш каде е МРР за радияция от слънцето 800 вата , и отчиташ колко е токът и колко е напрешението по координатната система,после по формулата на ОМ , R=U/I намираш колко е вътрешното съпротивление на панелът за тази радияция, това трябва да ти е съпротивлението на нагревателя като с всяко изменение на радияцията ще се отклоняваш наляво или надясно от МРР за 800 вата.Ако прекараш права линия от началото на координатната система през МРР за 800 вата радияция ще получиш товарната права на панела с фиксиран товар и можеш да смяташ при разлишна радияция колко вата ще получаваш на нагреватшля изчислен за 800 вата! Зашо 800 вата а не 700,1000 или 1100, защото по статистика за БГ 800 вата са нещо като средна радияция.Ако тази стойност не е вярна да ме корегират съфорумците защото е важна за сметките. Ако решиш или намериш по точна инфо ,ползвай нея или ако имаш друга методика приложи нея, това спорд мен е най-елементарното.Мощността на нагревателят зависи и от неговите геометрични размери и е добре да си го поръчаш примерно 3 киловата , като посочиш колко ОМА да е съпротивлението му!Примерно за панелите на Наско се получи , че за 10 панела по 100вата, ПО СПОМЕН ,18 волта ,токът 5,56 А,свързани последователно при слънчева радияция 800 вата МРР се осигурява по спомен с 42 -46 ома нагревател, при тебе ще е друго .Вторият проблем е постоянно токовата волтова дъга при прекъсване на МЕХАНИЧНИТЕ електроконтакти и тук ,ПОДЧЕРТАВАМ ДЕБЕЛО ,да не се подценява този проблем ,защото контактите на терморелето и на термичната защита се заваряват от волтовата дъга /залепват за разлика от 240 волта ПРОМЕНЛИВО НАПРЕЖЕНИЕ ПРИ КОЕТО ИМА САМОЗАГАСЯВАНЕ ВА ДЪГАТА И СЕ КОМЕНТИРА КАТО ИСКРЕНЕ / и спират да действат, което може да доведе до завиране на бойлера и ако защитният клапан по налягане не е изправен става БУМ!Как се преодолява този проблем,направихме проби и чрез група от кондензатор ,резистор , и диод свързани в схемичка и сметнати стойности,паралелно на контактите на релетата, дъгата се елиминира на 100% !Да се има в предвид ,че този метод има ограничение в минималното време за повторно превключване ,заради времеконстантата на веригата на резистор кондензатор на 20 и повече секунди!Не може да си цъкаш непрекъснато терморелето в по-малък интервал от 10-15 сек.ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НЕ Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ НО , при пробите да се изчаква!Друг начин е използване на високоволтови комутатори за голям ток ,но цената на единият е около 80 -100 лева и трябва и управление да се направи към тях!Използване на други устройства гарантиращи загасяне на ПОСТОЯННО ТОКОВА волтова дъга!Лично мнение , за бойлер 80 литра за загряване от 10 градуса са му нужни около 6 киловатчаса !!!Мисля, че 2000 вата панели са оптимален вариянт за да работят добре и през пролетта и есента /по 3 часа слънце/, през зимата ще работят много по-добре в сръвнение с колекторите с течен топлоносител ,поради простата причина ,че загубите им винаги ще КЛОНЯТ КЪМ НУЛА и ако са моно или поли кристал в студеното имат и малко повишаване на КПД , Като цяло системата работи с относително постоянен КПД независимо от външната температура и от температурата ва водата в бойлера,цената им в момента е около 50 цента на ват в Китай ,кото навярно докато дойде до БГ ще стане левче?За безотказна и дълговечна работа няма да коментирам повече от 15 години!Прочетох поста ти наново и се притеснявам ,че теоретически не си подготвен за птоблемите, които трябва да решиш .Тук не става въпрос 1000 вата пик панели да се свържат с 1000 вата нагревател и системата да заработи, това няма как да се случи.!!!!!!!!!!!!!!Все едно една 80 ватова крушка за 240 волта да я сложиш на мястото на 80 ватова крушка на фара на колата си и да очакваш да светне! Нагревателят в бойлера е примерно 2000 вата ,но той ги отдава при 240 волта напрежение от мрежата и е смятан за 240 волта и няма ограничение по ток,твоите панели 5 броя по колко волта са?Тук говорим за съгласуване първо на съпротивления и то в ограничен диапазон и после по мощност.Панелът не може да го товариш своеволно и да очакваш да работи коректно и тои си има душичка ,да ,не се поврежда, като работи на късо, но тогава и не отдава и никаква мощност!!!Успех и споделяй докаде я докарваш!Дай данни за панелите да сметнем как ще е при тебе!
nasko_a - специалист
Към igteam,

послушай saraneron, много можеш да научиш от него. :idea:
fox_vt - майстор
Абе някой замислял ли се е да ползва мосфети за комутиране на нагревателя. :? Надали ще е сложно да се направи някоя схемичка,като най малкото може да се използва готовия модул от стар китайски винтоверт.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: