• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 23
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
euromirc - помощник
nasko_a написа:
А ето и следващото предизвикателство. Целта е да захранваме директно бойлер(без инвертори, акумулатори и контролери). Инсталирана мощност - 1kW
nasko_a написа:
Ще съм благодарен ако някой измисли схемичка за автоматично превключване от зелената към скъпата енергия, когато слънцето намалее. панелите са вързани последователно - 18х10=180 V, 5,5 А Мах.
nasko_a написа:
На празен ход панелите показаха - 204 волта, под товар - около 84-85 волта. Лошото е, че ключа който използвах (контактно табло външно за бойлер /250V/16A/ страшно искри.
nasko_a написа:
Здравейте на всички! :tonqe: Токущо закачих системата към бойлера - 3 kW. чакам да загрее- ха дано.
Човече, нямам много време да пиша сега, но на кратко с този проект не си ли мислил , че панелите ти ще загряват доста повече :hot: от водата в бойлера. Не подлагаш ли всички панели на късо съединение ? Товара е по голям, бойлер"3 kw ", а панелите произвеждат 1kw и 5.5Ah . Волтажа също няма значение , но вземи под внимание силата на тока "Ah".
nasko_a - специалист
Знам, затова в момента търся нов нагревате, по-малък. Просто не исках да подменям всичко, преди да се уверя, че работи!
MamaMy - майстор
Наско, монтирай си на бойлера от старите нагреватели които бяха двойни. Пак са 3 кВ но единия е 2, а единия 1. Този който е 1кВ го отделяш от другия и го връзваш само за панелите, а 2 кВ си го подаваш към мрежата. Ще трябва термостата на бойлера да го прекараш през контактор като захранването на контактора ще си е от мрежата.. Така той ще прекъсва и двете вериги без да ги смесва.
nasko_a - специалист
И това ми е минавало през главата, но бойлера е от новите, с ония по тънките реотани, незнам старите дали ще влязат през дупката на фланеца :?:
MamaMy - майстор
За влизане няма проблем, но ще трябва да се прави нова дупка на фланеца. Според мен заради тази цел си струва заигравката. :)
nasko_a - специалист
Ще видя колко струва нов фланец и може да направя пробата с него
DMN - майстор
Колега, euromirc, занимавал ли си се някога със соларни панели? Просто питам, струва ми се, че не :) И това - "Ah" ? При соларните батерии - тока на късо и работния ток са много близки. И точно напрежението е много важно, защото пряко влияе на изходната мощност. Най-голяма мощност се вади, когато панела(36 клетки) поддържа около17-18V при съответния ток. Разбрах какво имаш предвид с твоето мнение - не се използват оптимално панелите - така е и според мен.
ganevson - специалист
nasko_a написа:
с диодите добре, ама къде да намеря мощни (около 30-40 А)
Във всяко едно динамо за кола,камион или трактор има по 6 мощни диода които са свързани по схемата и можеш да използваш директно.
nasko_a - специалист
Благодаря на колегите за диодите. Наистина в захранванията има такива в сдвоен корпус - 2х15А. Вързани успоредно - 30А. Номера стана. А за колегата ganevson -> там диодите са обикновенни. Падът на напрежението е голям. За работата на панелите за бойлера сте прави - не работят оптимално, но както казах след време ще упгрейдна системата с друг фланец и реотан. Не продават реотани за този вид под 2kW :sad:
dj_marti79 - специалист
...ъпгрейтни я с инвертор и 8 акумулатора! Та дори и били те втора употреба.
Без намерение да те обидя, но това е все едно да оборудваш совалката вместо с реактивен двигател, с печка "чудо"
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 23

Тема "Фотоволтаични панели (собствено производство ако може)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: