Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
VBG написа:
Дръжте се на дадените параметри и няма да имате проблеми.
Досега не съм и предполагал, че имам проблем. Сега обаче се питам, защо фабричните драйвери (че даже и любителските схеми) за стъпкови мотори се направени за толкова висок волтаж, при положение, че на моторите обикновено е написано не повече от 5-6V? Предполагам, че си запознат и ще обясниш.
Колкото до машина, която вместо линейни лагери е с втулки, вместо СВД е с трапецовидни винтове (дори няма куплунги), няма шпиндел и работен плот, и е на цена 2.237,00 € - не, благодаря!
VBG - специалист
някои от вас явно ме изпитват или се опитват да се скарат с мен.
Аз се включих във форума, защото ми е приятно да комуникирам
с хора, които са любопитни и се интересуват от техника и в частност от cnc машини.
Ако прочетете първите ми коментари ще разберете, че не се опитвам да се правя на всезнайко
и да ви опонирам. И аз мога да науча много неща от вас.
Отделих си от времето за да проверя какво е увисването, за да допренеса с нещо и аз на форума и
може би да помогна на някой, който не може да отдели много пари.
Аз не съм представител на тази фирма и не ви я рекламирам, затова и не дадох от началото сайта.
Но щом една такава фирма прави и продава такива машини с успех, значи има защо.
Човек гледа, проверява и си прави извод.
Когато излязох от България, хората печелеха 200 лева на месец и когато правиха нещо, го премисляха десет пъти.
Явно хората сега инвестират 3000-4000 лева без да се замислят.
velsi - Почетен майстор
Да ви кажа сега аз за провисването. Вие говорите за статично провисване от тежестта и дължината на частите. Аз обаче като човек направил и работил на самоделна cnc фреза ще ви каза, че проблема идва от поддаване при работа. Защото програмата като забие инструмента и тръгне да движи шпиндела няма как да разбере дали инструмента успява или не да премине през материала и резултата е или счупване на инструмента, или поддаване на конструкцията, вибрации и други подобни неприятности. За това аз сега мисля да поръчвам направляващи с опора и да променям и усилвам конструкцията. Иначе не може да се работи нищо сериозно. Иначе за напреженията няма смисъл да спорите повече. Казах ви: моите мотори работят на 30 волта, а на тях пише 5. И това е факт.
pulsar - специалист
Няма да спорим velsi, ама от чисто любопитство, измери напрежението на фаза, както бях писал. Колегата VBG вложи някаква логика, иначе за какво са тези данни по моторите.
VBG - специалист
emilvtc

При cnc масшини има две точности.
Едната се отнася за стъпката на мотора :
При една стъпка на мотора се постига линейно преместване при тази фреза от 0,00187 мм.
Другата е за самия трапецовиден винт (точност на позиционирането) :
Тя зависи от изработка на винта, тоест на резбата. Има различни категории.

Бях чел някога, че тази немска фирма продава по 40 фрези на месец.
Едвали биха излъгали.
emilvtc - специалист
Относно напрежението на моторите:

Мотора има като параметри: Максимален ток на фаза Imax, индуктивност на фазовата навивка L, активно съпротивление на фазовата навивка R.
Това напрежение от 5-6 волта за което говорите е максималното постоянно напрежение (примерно взето от акумулатор или батерии), с което можем да захраним ДИРЕКТНО фазата, така, че тока през нея да не надвиши максималния фазов ток Imax. Или казано по друг начин:

U=Imax*R. T.e. ako izmerite R с ом метър и го умножите по Imax на мотора ще получите maksimalnoto ПОСТОЯННО напрежение с което можете да захраните фазата ДИРЕКТНО без тока през нея да надвиши максимално допустимия.

Ако ви прави впечетление до момента НЕ говорихме за индуктивността на намотката. Та тази индуктивност оказва влиание при НЕПОСТОЯНЕН ток - променлив или пулсиращ с определена честота.

Колкото по-голяма е честотата, толкова ИНДУКТИВНОТО съпротивление на намотката нараства, а то огранияава тока през фазата.

Каква е тази честота? Това НЕ Е честотата на стъпките, които мотора трябва да отработи. Това е честотата на драйвера на мотора, с която той работи (вътрешна работна честота на драйвера).

Съвременните драйвери имат схеми (регулатори) за огранияаване на фазовия ток. Та тези схеми работят на висока честота. Именно те НЕ ПОЗВОЛЯВАТ токовете през фазите да надхвърли максимално допустимия ток за мотора НЕЗАВИСИМО с какво захранващо напрежение захранваме драйвера.

Мога да вляза и в детайли, но едва ли не специалист по електроника ще ме разбере.
Важното, което трябва да разберете е, че ако вие захраните мотора директно без драйвер с постоянно напрежение, то не трябва да надвишава тези 5-6 волта за които говорите (вижте формулата по-горепо-горе ).

Когато мотора се захрани през драйвер, захранващото напрежение на ДРАЙВЕРА може и да е доста по високо от въпросните 5-6 волта.

VBG, нямам за цел да те обиждам. Радвам се, че коментираш въпросите от форума с нас. Просто изказах моето мнение :-)
Писъл съм, че не съм механичен инженер :-)
Последна промяна от emilvtc на нед окт 31, 2010 9:32 pm, променено общо 1 път.
emilvtc - специалист
Всъщност едва ли някой се интересува каква е минималната стъпка на мотора ... Ако имаме луфтове и хлабини по системата при тази минимална стъпка на мотора може и да няма линейно преместване на масата на машината ... Да не говорик какво става при реверсиране на посоката на движение на масата ...

Но за сметка на това всички се интересуват каква е грешката от позициониране и повторяемостта при позиционирането на съответната ос на машината.

Това е мнението ми на неспециалист по механика
mika - специалист
А при униполярно управление без "chopper" се добавят резистори за да се увеличи волтажа, нали така?
Последна промяна от mika на ср апр 06, 2011 4:22 am, променено общо 1 път.
VBG - специалист
mika

повтарям не съм специалис по елекроника. Разбирам толкова колкото ми трябва .
А това което съм написъл за моторите смятам, че не e грешно и не съм подлъгал другите.
Производители на стъпкови мотори дават диаграмата (въртящ момент, обороти)
примерно при 24 или 42 V ,държащия момент и максималния ток. Като се каже максимум 130° ,значи 130° .
Мен това ме интересува, а не какво правят микроконтролерите .

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: