Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
И аз имам един въпрос като колегата с нютон метрите.

При правенето на редукция на оборотите - примерно 10:1 . Мотор с 1000 оборота на изхода на редуктора стават 100. Какво става с въртящия момент, който за по лесно смятане да приемем че е 1Nm при мотора. След редукцията 10:1 колко става.

Може да го има някъде по формулите, но не ходих много много по физика в гимназията , за което ме е яд сега ама ... :)
sstefanov - майстор
Увеличава се с коефициента на предавката. В случая става 10Nm
emilvtc - специалист
Едно питане относно обработката на детайлите от картинките:
Трябва да се "челосат" и разпробият повърхностите оцветени в червено. На единият от детайлите (base_vertical.jpg) трябва да се гарантира перпендикулярност на "челосаните" повърхнини. Т.е. като се стегне и центрова заготовката на машината да се направят челосванията и на двете перпендикулярни повърхности на веднъж ...

При дадените размери на детайлите може ли да ми предложите как да се обработят и на каква машина?

Прикачен файл

base_horizontal.jpg
base_horizontal.jpg (28.27 KиБ) Видяна 5160 пъти

Прикачен файл

base_vertical.jpg
base_vertical.jpg (35.12 KиБ) Видяна 5160 пъти
bisermonov - специалист
emilvtc написа:
Едно питане относно обработката на детайлите от картинките:
Трябва да се "челосат" и разпробият повърхностите оцветени в червено. На единият от детайлите (base_vertical.jpg) трябва да се гарантира перпендикулярност на "челосаните" повърхнини. Т.е. като се стегне и центрова заготовката на машината да се направят челосванията и на двете перпендикулярни повърхности на веднъж ...

При дадените размери на детайлите може ли да ми предложите как да се обработят и на каква машина?
Бих изказал мнение по твоето питане но ми кажи тази конструкция от какъв материал ще я изработваш и по какъв начин мислиш да направиш сглобките заварка или чрез болтове? Каква ти е идеята.
emilvtc - специалист
Конструкцията е заварена и е от железен П винкел 100х50мм с дебелина 4 мм
Областите за "челосване"оцветени в червено са железни шини с дебелина 6мм (или 8мм) заварени за винкела.

След челосване и разпробиване ще разчитан на разпробитите щифтовъчни отвори и щифтове, за да гарантирам геометрията на машината. Предполагам точността им ще е 1-5 стотни.

Така дали ще ми се "размине" правенето на донастройващи системи за геометрията?
velsi - Почетен майстор
Идеята сама по себе си не е лоша, но се опасявам, че няма да намериш машина с тези размери за да извършиш желаната обработка. Това, което си замислил може да се направи или на фреза, или на шлайф, но техните работни плотове са тесни.
bisermonov - специалист
Става и по този начин но при заваръчните конструкции се получават усуквания и при обработка трябва да се има в предвид тези усуквания имам в предвид че като стягат детайла върху масата на машината която ще го обработва детайла се изправя по масата на машината и след обработка като се отегне детайла си възвръща първоначалното си спокойно положение тоест се изкривява и язък за работата. Принципно детайла така трябва да се заложи за обработка че повърхнините който трябва да са успоредни и перпендикулярни да се обработят от една установка така се използва точността на машината. При тези размери трябва да търсиш фрез-хобел или хобел техните работни маси са по 3-4 метра дълги и широки над 1 м. Фрезите доколкото знам дългия ход е около 70 см. може и да има по големи.
Всички основи на машини са чугунени чугуна поема вибрации което е доста голямо предимство.
shulio - специалист
Моето мнение все още е, че си дал достатъчно пари за да правиш конструкция от винкел. Вземи дай още малко пари за алуминиии и да ти го обработят на голямо цнц с точността която ти трябва.
pulsar - специалист
Колеги какво е означено с 0.4 на този чертеж http://www.exoror.com/S.htm и дали ще трябва да взема от тези лагери? http://www.exoror.com/KBA_AJ.htm
svetliopi44 - Чирак...
И аз се бях спрял на тази конфигурация ,но откакто предлагат направляващи с подпора се замислям сериозно дали да не мина на тях ... разликата е малка в цената ,но сигурноста е 100%това...

Иначе лагера с реглаж е по добрият вариант от този без... поне така си мисля де ...

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: