• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
ами и аз официално тогава да кажа - аз съм nik80 (не съм мика) и на мен много неща(хора) не ми харесват но ги търпя, така че докато можем ще се търпим взаимно като стане нетърпимо кой от къде е
между другото смятам че отношението ми към нормалните хора си е съвсем нормално, и към всеки разумен въпрос или коментар съм отговорил учтиво и от сърце, ако има нещо което не е наред мисля че вече знаеш причините да стана от ник80 на алиен и забележките пак ги отправяш към грешния човек
отношението ми към простотията няма да се промени, така че мога да ви освободя от моето мнение, само молба е достатъчна и минавам и аз на принципа - ползвам каквото падне на аванта другите да се спасяват

не виждам защо да се оспамва полезната информация от няколко "форумни плагиатора" които в мерака си да блеснат пускат всичко от свое име без да помислят дали това не са глупостите на някой друг "плагиатор" а после се правят на ущипани моми, и едва ли не аз съм им виновен че нямат собсвено мнение
Последна промяна от alien на пет фев 03, 2012 8:57 pm, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
alien написа:
не, нямам образование, вчера паднах от марс, но падайки ми поникнаха не само ръцете ами и главата на правилното мясно, за разлика от някои други, не съм професор но падайки събрах повече мозъчни клетки то колкото някои други ще имат през целия си живот, възпитание ли? ами само на едно нещо са ме възпитали - да не завиждам, дори и да завиждах ти ще си последния човек на който бих завидял, но не бих те и съжалил, човек трябва да му е трудно за да се развива и да се опитва да мисли, а не само да плагиатства и копира, колко пъти пускаш схема или мнение от твое име, а после някой намира източника? това че си намерил някоя схема в нета и си я изкопирал 1:1 е за първолаци, това правих в първи клас на марс, а забравих, освен да копираш знаеш и кое от къде може да се купи, друго обаче не виждам да си помогнал, всичко останало е спам, който издава повече от колкото предполагаш

казвал съм го и преди и пак ще го кажа - практика му е майката, и мислене също, за това е главата на раменете, да мисли а не само да копира, радвам се всеки път когато забележа елемент на смислено разсъждение, не всичко има от къде да се изкопира или открадне
Много грешиш.Удара може само да избие и последното което имаш и ти го доказваш.Хората казват - акъл,как да му го налееш :wink:Но това няма значение.Както виждам и с граматиката си зле :shock:
Ако толкова си се загрижил,че съм намерил и копирал някаква схема и съм я представил за моя го докажи и посочи.
Така може да покриеш празните си приказки.От теорията до практиката има само една крачка,но за теб тази крачка е колкото растоянието до мястото откъдето си паднал.
Не е необходимо да се открива топлата вода,когато е открита.Информацията в Интернет е предоставена за свободно ползване и аз я ползвам по удобен за мен начин както и много други я ползват.На мен времето ми е ценно и не искам да доказвам неща които са доказани.
Няма лошо ако твоите напъни на самодоказване излезне нещо от което да се възползват и другите,защото поне досега всичко е вятър и мъгла.
PS: Забравих да отбележа,че твоята особа повече не ми е интересна и не заслужава внимание.
STEPER - специалист
alien написа:
ами и аз официално тогава да кажа - аз съм nik80 (не съм мика)
Оппа. :shock:
На времето имах и съм запазил добри спомени от nik80.Купувал съм от него и стъпкови двигатели,имам и известна кореспонденция на лични с него.Получавал съм и съвети за някой неща.Какво се промени не зная.Но nik80 във форума
беше друг.Дали пък тази снимка не го подразни,че не споменах кой ми я пратил когато имах проблеми с настройките и
още навлизах в нещата.
Е да, nik80 ми я изпрати.
Съжалявам за грубия тон, но търпението ми имаше граници.
PS:Не мога да си обясня защо беше тази промяна?
Или беше продиктувана от смяна на политиката в общуването.

Прикачен файл

mach3.png
PhD - специалист
STEPER написа:
PhD написа:
Към STEPPER - от къде си поръча този уред и колко струва?
Аз специално го поръчах от Amazon.com но го има и на Ebay.
Струва 32 долара.
Благодаря за инфото. Имаш една виртуална бира от мен :) :partyman:
STEPER - специалист
Не знам защо съм запазил тези линкове от форума и YouTube.Може би защото в тях има полезна информация.
viewtopic.php?f=18&t=8418&start=2000
viewtopic.php?f=18&t=8418&start=2020
viewtopic.php?f=18&t=8418&start=2040
http://www.youtube.com/user/mnikolay80

А на въпрос от този клип http://www.youtube.com/watch?v=ZTgrVC0C ... r_embedded
още не ми е отговорил.Сигурно няма и да ми отговори.
Но здраве да е :wink:
mika - специалист
alien написа:
ами и аз официално тогава да кажа - аз съм nik80 (не съм мика)
Когато STEPER ме обвини в лукавство и липса на достойнство, защото съм се бил криел зад няколко ника, ми се стори забавно да го оставя в заблуда и затова не се защитих. Мислех, че и ти тогава замълча поради същата причина.
nightborn - помощник
Привет на всички във форума !
Напоследък не бях влизал,че служебни ангажименти не ми оставиха време,но днес май ми се наложи да попитам тук и да ползвам знанията ви ,стига да имате желание.
Аз с моят "проект" от към механиката,така съм се закопал,че както е казал поетът :"От нигде взорът помощ не види..".Че китайската маса за хикса и игрека се оказа такова менте ,че незнам за какво може да се ползва в тоя си вид. Сега са дневен ред доработки предхождани от много чертане и после машинна обработка.Както и да е за това. Ще си бера ядовете.
Нуждата ми към вас е друга и за това я насочвам към темата за електроника ,пък ако не и е тук мястото,нека модераторите я преместят.
Както постнах преди време аз имам това :
http://cnc4you.co.uk/resources/60BYGH301B.PDF
това също :
http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=162
А също така захранване :
http://nightborn.snimka.bg/experiment/c ... 6.26194106

http://nightborn.snimka.bg/experiment/c ... 6.26194108

Та на думата. Днес намерих прословутия ЕлПеТе кабел (мъжко-женско) . От Дряново съм го поръчал но имали затруднения с доставката от Полша,поради зимата ;)
Съжалявам ,че ще е много дълъг поста ,но тоя път няма и как да не е !
Платката я купих СГЛОБЕНА-ТЕСТВАНА ,за да избегна собствена грешка,защото от електроника не разбирам.
Оказа се ,че когато настройвахме макс. тока по остта "Х" той не реагираше на въртене и аз купих нов тример 1Ко ,както е по задание. Смених го ,но и стария резистор (тример) се оказа ,че свален от платката работи .
Така че ос "Х" само грее но не бачка. Първи въпрос към вас е дали смятате ,че драйвера е изгорял?
Следващ и много по-сериозен въпрос към вас е :
При 30V захранване, и 2А ток по насторйки на платката,се оказ ,че с MACH3 неможем да догодим скопостна работа ,дори и на единия мотор. Имам впредвид,че той работи стабилно (на полустъпка) с не повече от 200 об/мин .
Драйвера и мотора греят въпреки че е студено ,а на драйвера има радиатор с вентилатор,както е видно на снимките .
200-тате оборота в мин. са на око ,но не мисля ,че бъркам много.
В края на работния ден намерих това от зор http://www.daycounter.com/Calculators/S ... ator.phtml
От ,което стигам чрез опити ,че трябва да вдигам напрежението,ако искам по-високи обороти.А то,както гледам може да иде до към 200V .Може и да греша позовавайки се на неграмотността ми в точно тия води.
Но ако съм прав,то по спецификацията на драйверите ми ,дадена от Сириус ......а там пише "35V и 2.5А" ,то ще се окаже,че тия мотори не мога да ги въртя с повече от 200 об/мин ?!?!
Като за край искам да се извиня ,че ми се иска да получа това готово и сдъвкано ,но от друга страна нито английския ми е матерен език,нито пък имам много време да да ровя тук и там :(
Ако смятате ,че може да ми помогнете,ще се радвам на подкрепата ви! Ако ли не,ппросто отминете и без това дългият ми пост с мълчание,пък аз ще си бера гайлето :)
Поздрави на всички и много успехи от мен !!!
MrMurdjo - майстор
Нещо големи конспирации завъртяхте тука. Аз съм от скоро и не ви знам предишните подвизи :)
Ейлиън, много генерализирано правиш заключенията, опасявам се, че и аз попадам в категорията, която ти не харесваш. Но и на мен ми прави впечатление начинът ти на изразяване и общуване. Сигурен съм, че ако сме седнали на живо, няма да е така и ще се намери общ език. Не знам защо в интернет нещо ни пречи за това. Не е само тук, общо наблюдение ми е. Има го и по чужди и международни, но в българските е много силно изразено.
Дайте да подхождаме към участниците с нагласата, че другият може би знае повече от нас или знае повече в една област, а пък ние сме по-силни в друга. Аз поне се старая да го прилагам, не казвам, че винаги успявам. Но поне имам желание.

И пак оплескахме тематичната насоченост :cry:
MrMurdjo - майстор
nightborn
Да беше казал, щях да ти прекроя един принтерски кабел и да ти го пратя.
Не познавам платките на Сириус, аналогични контролери имам собствена изработка, но единични, за всеки мотор отделно. Ако има джъмпери, то краче 11 на L297 трябва да отива към такъв. Когато крачето е към маса с джъмпер, мощния драйвер L298 грее значително по-малко.
Но ако моторът не мръдва въобще, може и да не му идват или да не са качествени управляващите импулси. Максималното напрежение е 46 волта по каталог, но е хубаво да не се достига.
Ако единият ти мотор работи, закачи другия на неговото място и пробвай. Напреженията за ограничаване на тока ги мери и регулирай при захранен контролер, но без закачен мотор на изхода. Вярно ли си ги сметнал, не знам каква е стойността на товарните резистори, предполагам около половин ом.
velsi - Почетен майстор
Само да добавя, че дряновските изделия са толкова тествани, че ако си го беше сглобил сам сигурно щеше да заработи. На моя "сглобен и тестван" контролер навремето всичко, което може да се запои на обратно беше на обратно. Дори светодиодите! Така, че като начало провери внимателно дали всичко по платката е наред според схемата.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: