• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Tiger - специалист
fox_vt написа:
Tiger написа:
Диод Осрам DURIS S 8 GW P9LRS1.EM. Поръчах го от сайта на Осрам.
Захранване ползвах от старо радио. Взех го от изхода на захранващата платка
ПП: Горе съм допуснал грешка, диода е на 26.6 волта, бях цъкнал 36.6
Да не си го включил обратно гледам че му дават обратен волтаж 1,2 волта и 20 мА ток макс :?
Мерих го с мултицета, написах кое е + и -. Да съм го объркал не вярвам. Пък и не би трябвало да светне, ако се върже обратно или аз съм в грешка.
hidrazin - майстор
Да не би да си го свързал директно към захранването? Светодиода не е крушка и не работи на напрежение а на ток. Когато запали/светне и е свързан директно към захранването няма какво да ограничи тока през него - само мощността на захранването. Винаги трябва да се използва нещо за токоограничаване - поне резистор за да ограничиш максималния ток.
Друг е въпроса ако е за 26,6 волта и си го пуснал на 14 дали е трябвало въобще да запали?
:partyman:
Tiger - специалист
hidrazin написа:
Да не би да си го свързал директно към захранването? Светодиода не е крушка и не работи на напрежение а на ток. Когато запали/светне и е свързан директно към захранването няма какво да ограничи тока през него - само мощността на захранването. Винаги трябва да се използва нещо за токоограничаване - поне резистор за да ограничиш максималния ток.
Така е когато се свързва диод на по-високо напрежение, защото в такъв случай и тока ще е по-висок. Но аз го връзвам на по-ниско напрежение. Как в такъв случай ще достигне ток по-голям от този при номиналното му напрежение?
hidrazin написа:
Друг е въпроса ако е за 26,6 волта и си го пуснал на 14 дали е трябвало въобще да запали?
Това не го разбрах
hidrazin - майстор
Твоя модел светодиод е осем кристален. С една дума вътре са осем светодиода свързани последователно. За да светне един диод трябва да му се подаде някакво минимално напрежение. Под това няма да светне/запали. Примерно вземи една светеща запалка. Вътре са три батерийки. Махни едната и виж дали ще светне. :)
Същото е и в твоя случай. Не знам дали при 14 волта подадени в правилната посока е трябвало въобще да светне.
Tiger - специалист
Е за светване - светна, ама за много кратко. И дори не беше силно, като при изгарящ светодиод.
Сега прегледах документацията по този въпрос. Минималния ток трябва да е 10мА, който би трябвало да се достига при напрежение малко под 22 В :?
evrokoma - специалист
Tiger написа:
Така е когато се свързва диод на по-високо напрежение, защото в такъв случай и тока ще е по-висок. Но аз го връзвам на по-ниско напрежение. Как в такъв случай ще достигне ток по-голям от този при номиналното му напрежение?
Някой не е чел достатъчно ако имаш мощност P=5W(вата) при напрежение U=5V(волта) това са I=1A(ампер) сега замести във формулата за мощност P=U.I или за тока I=P/U и ще си отговориш на въпроса защо при по ниско напрежение имаш по висок ток
Tiger - специалист
Това е ако промениш напрежението и запазиш мощността, Но ми обясни как на един прост резистор (да се абстрахираме от това, че говорим за диод) като му смъкнеш напрежението тока ще се увеличи. По тази логика при напрежение 0 трябва да имаме безкраен ток
hidrazin - майстор
evrokoma написа:
Някой не е чел достатъчно ако имаш мощност P=5W(вата) при напрежение U=5V(волта) това са I=1A(ампер) сега замести във формулата за мощност P=U.I или за тока I=P/U и ще си отговориш на въпроса защо при по ниско напрежение имаш по висок ток
Това си е за бисерите. :) Някой друг също е бягал от училище.
Иначе наистина нямам представа защо е изгорял. Като говорех че не е трябвало да "запали" имах в предвид именно това че при 22 волта тока е 10mA и на по-ниско напрежение по принцип не би трябвало да светне въобще. Да не говорим пък за 14 волта.
Сигурен ли си че не си обърнал поляритета при пробата? Може пък и онова захранване от радио да не е било читаво. Ти така и не каза какво е точно.
Tiger - специалист
Пробвах го и на 24 волта - да не би като е светнал първия път да е имало духове :lol:
Но не свети.
Поляритета го мерих, мерих, мерих.... ама има вероятност 0.001% да съм го объркал. Но ако го объркам диода може ли да светне, това се питам?
Захранването не знам какво е. Имам едно старо радио, което не работи и преди време бях откачил жиците на захранването. И сега от тях захраних диода. Мога да видя евентуално марката на радиото.
hidrazin - майстор
Ами не знам дали може да светне при обратно включване. Поне нямам спомени да съм пробвал. По принцип не би трябвало да светне. Тогава диода(диодте) са запушени. Всичко обаче зависи от максимално допустимото обратно напрежение.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: