• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Колеги, няма да сгрешите, ако преминете на светодиодно осветление.
На мен в началото ми се виждаше много по-скъпо от обикновеното, но качеството, яснотата на светлината, както и трайността на тези продукти ме убедиха да ги използвам.
estorm - специалист
Къде да търся 10 ватови светодиоди на 5 волта? Разбира се на добра цена.
hidrazin - майстор
Такова животно няма. Поне аз не съм виждал. Използва се повишаващ драйвер.
:partyman:
estorm - специалист
Весела Коледа на всички!
Добре нека попитам другояче. От евтините мощни светодиоди на колко волта минимално колко ватови максимално мога да намеря и къде?
Например сега в ибей 10 ватови 5бр за 3,49евро с безпл. доставка. Това мисля е достатъчно евтино
защото ще ми трябват едни 50бр. НО тези са на 32-34 волта което в случая ще ми създаде проблем
Гоня макс 6 волта.
hidrazin - майстор
Мисля че започваш от грешната страна. :? Не знам защо започваш точно от захранването и гониш тия 5-6 волта? Да не би да си решил да ги захранваш с някое захранване от комп или имаш някакво налично?
Грубо за мощните светодиоди може да си ги представяш като отделно свързани такива по 1 ват. Един едноватов светодиод иска около 3 волта захранване, макар и да не е точно така. Иска си определен ток.
Тогава един 3 ватов диод може да е съставен от три такива по един ват свързани паралелно и тогава ще работи на около 3 волта. Има обаче 3 ватови с последователно свързани кристали и работят на около 9 волта.
За 10 ватовите - може да е съставен от три паралелни групи едноватови, като всяка група е съставена от три едноватови свързани последователно. Има обаче такива, на които всичките кристали са свързани последователно и ще иска над 24 волта захранване.
Разбира се това всичкото са доста груби сметки. Броят на кристалите и тяхната мощност може да са други, но това е в най-общия случай. Никой не би произвел 10 ватов диод с десет 3 волтови кристала свързани паралелно. Това води до много проблеми - трудно се постига еднакъв ток през тях, токът за един светодиод става прекалено голям....
За тези 5-6 волта мисля че ще трябва да се ограничиш до 3 вата диоди. Преди да вземеш да купуваш е хубаво примерно да разгледаш някъде където има събрани повече диоди с параметри. Например тук:
http://www.tme.eu/bg/katalog/optoelektr ... _order=ASC
Не че трябва да купуваш от там де. Много качествено, но и скъпо.
P.S. Все пак мисля че трябваше да кажеш какво точно мислиш да правиш, за да получиш пълен отговор.
estorm - специалист
В нашите сайтове не е мн. изгодно за поръчване, но благодаря за линка. Намерих и поръчах от ибей няколко 10 ватови на 9-12 волта. Ще видя дали имам компромисен вариант макар, че цената им е двойна на тези от 32-34 волта. Всъщност точно защото всеки ще е на собствен драйвър гоня по ниско напрежение. Имам откъде да взема такива до 6 или 12в на сносна цена, но на 30 волта цената е дебела. Какво ще правя ще пиша като видя резултата. Сега просто търся инфо откъде да намеря едни 50на 10 ватови до 12 волта изгодно. Изгодно като под 4лв/бр.
brad4edat - специалист
Имай в предвид, че тия пущини, макар и 10w си отделят доста топлина, и си искат сериозен радиатор под тях!
estorm - специалист
Да ще се търсят подходящи радиатори. Изчетох страниците дотук сега ще търся и други теми
защото инфото относно охлаждането на 10 ватови е оскъдно. Бих искал да избегна вентилаторчета, но тъй като гоня и компактност ще падне четене.
Edit Как ви се вижда този драйвер?

Прикачен файл

driver.jpg
driver.jpg (96.16 KиБ) Видяна 2259 пъти
hidrazin - майстор
estorm написа:
Как ви се вижда този драйвер?
Никак.
П. Петков - специалист
estorm написа:
Как ви се вижда този драйвер?
Обикновен, линеен генератор на ток. При захранване, равно на удвоеното напрежение върху светодиода, КПД-то е 50%.
С повишаване на захранващото напрежение КПД-то пада!
Или, ако захранващото напрежение е четири пъти по-високо от пада върху диода, тогава LM317 (плюс резистора) трябва да разсейват три пъти по-голяма мощност от тази на товара (светодиода), което означава използването непременно и на радиатор за стабилизатора, който от своя страна ще е много по-голям от този на светодиода. За експерименти става, но за ефективна работа - не! По добре е импулсен стабилизатор на ток, при който и КПД-то е по високо, и няма зависимост (на КПД) от измененията на входното напрежение. Освен това, импулсните генератори позволяват и управление (старт-стоп плюс димиране).
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: