Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
angelfilev - специалист
basejn написа:
Избрах USB главно защото дъното ми изгоря и кат ого смених са оказа че въпреки че е много по мошно и скъпо няма една важна и голяма част - LPT :?: .Другия вариант беше през COM порта но реших че USB e по изискано решение пък и исках да се науча на USB.

Да ти кажа нянам никъква представа от програмите които се ползват.Но дори и да няма програма поддържаща USB (и да поддържа порта портокола пък е специфичен ...) мога да направя PC програма между програмата и USB-to. A може дори да направя програма която да управялва машината от G-code но с него още не съм наясно много.
Не те съветвам да правиш програма, която да управлява машината от G-code, дори и да можеш, защото при всички случаи ще е далече от това, което има и е достъпно.
Що се отнася до портовете, предполага се , че за машината няма да се използва основния компютър, а стария, или най-стария. Спокойно може да се използва и Пентиум 1, който нищо не струва. Не смятам, че това е най-доброто решение, но е възможност.
basejn - напреднал
Имам само един компютър. Прав си за G-кода .Но пограма ще трябва да има между основнста програма и машината за да може да действа като буфер на стъпките - ако има неуспешна стъпка основната прогама ще продължи да си праща стъпки токава моята програма ще ги буферира докато се изпълни текущата стъпка и чак тогава ще продължи с буферраните.
shulio - специалист
Басейн вземи един компютър на старо. За 60-80лв ще вземеш сносна машинка която ще върши работа за гкода.

С един компютър едва ли ще е удобно да го носиш всеки път там където ще фрезоваш. Или мислиш у вас в хола да я вършиш тая работа :)
basejn - напреднал
Проблема ми е че съм на 16 години и няма от къде да намеря пари за компютър макар и толкова ефтин .Сега ме дояда много че преди 5 години подарих стария си компютър на братовчед ми а той от своя страна го продаде , но тогава не съм знаел че ще ми затрябва.
Днеска разгледах старото си изгоряло дъно и открих е на него има около 20 работещи МОСФЕТ-а като полвинатабяха с максимални стойности 30V 60A. -

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... T03GH.html

Има 11 такива като на даташийта и още 5-6 подобни но за 30A и за 10A .Според вас дали ще станата за сносен двигател.Ако е така който има стари дъна да ги почва .

Днес ми пристигна микроконтролера и почвам да го програмирам след като преправя схемата (Оказа се че съм объркал малко свързването на сензора).
velsi - Почетен майстор
Според мене се хвърляш в доста сложно и безсмислено начинание, но все пак ти желая успех. Поне ще натрупаш безценен опит.
ss
Какво означават следните характеристики:
Holding Torque (Nm ±10%) 2.2
Current / Phase(A) 2.7
Resistance / Phase (ohms±10%) 1.2
Inductance / Phase (mH±20%) 3.5
Detent Torque (N cm) 5.5
Rotor Inertia (g-cm 2 ) 850
и коя е най-важна при избора на мотор?
Също ме интересува, каква е разликата примерно между моделите Nema 34 и Nema 42 освен размера и цената им? И при двата модела има мотори с подобни характеристики.
velsi - Почетен майстор
Holding Torque - удържащ въртящ момент. Тоест при какъв момент двигателя ще превърти, когато е в покой, но под напрежение.
Current - ток през една от фазите (намотка) на мотора.
Resistance - съпротивление на фаза (намотка).
Inductance - индуктивност на фаза (намотка).
Detent Torque - въртящ момент на мотора.
Rotor Inertia - инерция на мотора при спиране.

Ако нещо не съм обяснил правилно, нека някой ме поправи. Аз така ги разбирам тези данни.
За избора на мотор е най-важен неговия въртящ момент, също и тока.
Nema 34 и Nema 42 освен размера имат и различен присъединителен размер, затова винаги пише какъв точно е мотора.
mika - специалист
Ротора на стъпковия мотор е с постоянни магнити и когато не е под напрежение има момент на задръжка - Detent Torque. Това е нежелан ефект, който предизвиква вибрации при ниски скорости на работа.
angelfilev - специалист
mika написа:
Ротора на стъпковия мотор е с постоянни магнити и когато не е под напрежение има момент на задръжка - Detent Torque. Това е нежелан ефект, който предизвиква вибрации при ниски скорости на работа.
Съмнявам се дали е така, защото имам стъпкови мотори, които без напрежение, се въртят съвсем леко (не се усеща постоянния магнит). Дали това, което пишеш се отнася само за някои конструкции мотори?
basejn - напреднал
Ако е със постоянен магнит ще има съпротивление при въртене без напрежение.
Ако е без постоянни магнити а на другия принцип , тогава няма съпротивление и се върти свободно.

А аз да питам.Един стъпков мотор със какви обороти максимални може да се върти.
Снощи подкарах драйвера си и успях да въртя двигателя (само да го въртя без да позлвам сензора ) , но максималните обороти които постигнах бяха около 5 оборота в секунда.Ако увелича скоостта стои на едно място или ако го побутна малко тръгва и прескача.
Дали това не се дължи и на двойно по ниското напрежение което му пуснах защото нямам повечен?На корпуса му пише че е за 24V аз имах само 12V .

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: