Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
GEORGI5959 - специалист
Пеца, ще си позволя да ти дам още някои съвети, нали за това е форума. Хората са казали - не питай старило, а питай патило. Да не ти се наложи да преправяш няколко пъти, както ми се случи на мен преди 25 г. като правих такава преса, ама тогава нямаше форуми, гугъл и т.н. Та, най-много се съобразявай с това, че се образува голямо налягане. По този въпрос двете дъна трябва да са от масивен материал и задължително оребрени. Иначе дъното се изкорубва нагоре в средата, а капака обратно-периферията нагоре. Цилиндъра/независимо дали е от дървени летви или от надупчена ламарина/ задължително е без дъно, за да може да се вади нагоре. Трябва да е снабден с три метални обръча/ долу, горе и посредата/, заключващи се със здрави закопчалки/варианти много/ иначе ще се издуе като делва. Като приключиш пресоването се откопчават, цилиндъра се отваря леко и се издърпва нагоре. Материала остава като пресовка и се вади на пити като кашкавал. Не ми се мисли как щеше да го вадиш от твоя тип преса с дъно, може би с кирка.
Друго важно е размера на отворите, било на перфорираната ламарина или прорезите и разстоянието между летвите, че е мъка като се начикат с гроздови семки.
Незнам каква преса ще правиш по размер, но този винт твоя, ми се вижда слабичък. Не му личи добре и резбата. Много подходящ е винт от струг, има ги по пунктовете за скрап. Не са ти добри и дръжките. В мястото на захвата трябва да са гладки. Натягането със сила става и с приплъзване на ръцете, а тези ръбове ще ги наранят сериозно. Ако не направиш нови, поне им нахлузи по една тръба с подходящ размер и я завари около гайката.
Не подценяй и стойката/краката/, да е максимално устойчива /в леген не става, както някои дават съвети, за по-лесно/. Като започнеш да натягаш, да не се обръща и да има къде да подпираш с крак.
Май станах много подробен но поне ще помогна за крайния резултат. Успех още веднаж!
svetliopi44 - Чирак...
Илиян Илиев™ написа:
svetliopi44 написа:
Илияне,спомняш ли си дебелината на дървените летви колко е била и диаметъра на пресата...също и шината ... колко мм е?
Не съм ги мерил, но ако си решил тази зима да събираш материал ще помоля някой комшия да ме изтърпи 5 минути докато взимам мерки.

п.п. Не забравяй, че прикрепения винт към основата и тресчотката са много важни.
Ами догодина ще слагам повечко и не искам да се мъча... за тречотка мисля да приспособя една винорезка, която вече почти не ползвам
Pecatacool - специалист
GEORGI5959 написа:
Пеца, ще си позволя да ти дам още някои съвети, нали за това е форума. Хората са казали - не питай старило, а питай патило. Да не ти се наложи да преправяш няколко пъти, както ми се случи на мен преди 25 г. като правих такава преса, ама тогава нямаше форуми, гугъл и т.н. Та, най-много се съобразявай с това, че се образува голямо налягане. По този въпрос двете дъна трябва да са от масивен материал и задължително оребрени. Иначе дъното се изкорубва нагоре в средата, а капака обратно-периферията нагоре. Цилиндъра/независимо дали е от дървени летви или от надупчена ламарина/ задължително е без дъно, за да може да се вади нагоре. Трябва да е снабден с три метални обръча/ долу, горе и посредата/, заключващи се със здрави закопчалки/варианти много/ иначе ще се издуе като делва. Като приключиш пресоването се откопчават, цилиндъра се отваря леко и се издърпва нагоре. Материала остава като пресовка и се вади на пити като кашкавал. Не ми се мисли как щеше да го вадиш от твоя тип преса с дъно, може би с кирка.
Друго важно е размера на отворите, било на перфорираната ламарина или прорезите и разстоянието между летвите, че е мъка като се начикат с гроздови семки.
Незнам каква преса ще правиш по размер, но този винт твоя, ми се вижда слабичък. Не му личи добре и резбата. Много подходящ е винт от струг, има ги по пунктовете за скрап. Не са ти добри и дръжките. В мястото на захвата трябва да са гладки. Натягането със сила става и с приплъзване на ръцете, а тези ръбове ще ги наранят сериозно. Ако не направиш нови, поне им нахлузи по една тръба с подходящ размер и я завари около гайката.
Не подценяй и стойката/краката/, да е максимално устойчива /в леген не става, както някои дават съвети, за по-лесно/. Като започнеш да натягаш, да не се обръща и да има къде да подпираш с крак.
Май станах много подробен но поне ще помогна за крайния резултат. Успех още веднаж!
Мерси много за поясненията. Ще се постарая да направя нещо здраво за дългосрочна употреба. А относно това как щях да си вадя изстисканите "пити от кашкавал"... ами сандънчето с дупките може да се извади и да се изсипе като кофа.
Винтът ми е от крик за кола. Не е много голям, но мисля, че не би трябвало да има проблем.
sparow - специалист
Винта от крика е подобен на тоя от струга.Но е тънък-е зависи от крика де.Да не е да нямаш усилие.Защо не го помислиш с хидравлика.Ще вадиш само трици.И най добрия вариант,който и да ми твърди,че по добро от дървото нема.е неръждавейката. Пресата ти е елементарна.обикновена хидро преса с ниска маса и удължение на цилиндъра ако е къс.На масата има дупки за сока.Отгоре с неръждаема плоча натискаш.А отстрани ,като кожух къква да е тръба пак неръждаема.съответния диаметър по плочата.После дигаш тръбата и исипваш триците.
С винтова преса ,и то ръчна,никога неможе да истисаш всичкия сок.С ел.мотор и редукция -може,но пак не по добре от хидравликата.

Тема "Преса за грозде, с какво да обработя дървото?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: