Точно това имах предвид - високотехнологичен боклук. Само не видях как ще си топнеш от вкусното сосче с това чудо на техниката. А и имаш доста миене после, но това го няма на клипа.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg
- майстор
72 мнения в "Слънчева фурна с вакуумни тръби"
fbr
- майстор
Сещам се за вица, дето НАСА обявила конкурс за проект на писалка за писане в космоса, понеже конвенционалните, поради липса на гравитация, в космоса не пишели. Та единия от проектантите решил да проучи руския опит в тази област и звъннал в Русия. А оттам му отговорили. "Ааа, ние пишем с молив"
Evgeniy
- майстор
Тани написа:Чудесна идея Evgeniy Аз съм мислил хипотетично как може да се направи, но се радвам, че има хора, които са го приложили и на практика! На мен ми се въртеше някаква идея за нагряване на масло до висока температура, акумулиране на голямо количество енергия и използването ѝ, когато ни е необходима, но твоята идея е гениално проста и работеща! Моите адмирации!Благодаря на всички.
Тани, когато ми хрумна това, потърсих дали някой друг го е правил и открих вариант с тръба, концентратор и масло:
http://blazingtubesolar.com/pb/wp_b62ca ... ca705.html
Нещо като твоята идея, но в умален мащаб.
Това по техни данни може да направи около 170 градуса.
И то като моя "котлон" който бях направил от 60 огледала 15Х15 см навремето иска постоянно присъствие и наглеждане за ъгъла и за прегаряне...И така се оказа, че като няма никой вкъщи по цял ден стои неизползваем.
mir4oto написа: пиле печено в плик за печене, пиле в купа от йена глас, пиле в глинена купа, общото между всичките е какво ..... задушаванетооооо.Пилето в йената е изваденото от плика... и то е на една фирма дето реклимара масово че няма добавена вода в пилетата и - аз вода не съм слагал.![]()
За мен търсеният ефект и процес по скоро прилича на печене във пещ или на конвекторна фурна. Това, че джолана е във керамична тенджера с дупчен капак, не значи че е задушаване, защото то се прави на котлона и капака е студен. И тавите в пещта се запечатват я с фолио я с нещо друго, че и малко водица им капват...
Ето какво е задушаване:
Задушаване
Този процес на термична обработка на храната е нещо средно между пърженето и варенето. Парата, която се отделя, кондензира върху по-студения капак. След това отново капва върху продуктите, в резултат на което те стават по-меки и крехки. За разлика от процеса на варене, при задушаването водата е по-малко, а мазнината повече.
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3547_hi ... z2d9ewZO2H
mir4oto
- специалист
Хареса ми вица, но все пак не са стигнали космоса пеша, нали?

А това, което виждам на линка от последния пост е усъвършенствана версия на соларната тенекия

Само не видях как ще си топнеш от вкусното сосче с това чудо на техниката. А и имаш доста миене после, но това го няма на клипа.Както казах и по-горе в печката на колегата може предимно да се задушава, като искаш нещо със сосче и да не миеш после този "високотехнологичен боклук", който пече за 40 мин хората са измислили тези пликове за печене, ама това няма кой да помисли, щото е по-лесно да се заяждаме

А това, което виждам на линка от последния пост е усъвършенствана версия на соларната тенекия

Тани
- модератор
mir4oto написа:Спора си продължава, защото в спора се ражда истината! Не ви помолих да прекратите спора , а да прекратите ФЛЕЙМА! В изтритото ти мнение нямаше и една дума, която да се отнася до фурната на Евгени, говореше се за тебе и за Иванов във стил " абе кой си ти бе, знаеш ли кой съм аз" Смяташ ли, че съм постъпил неправилно?
ето нещо по спора за усвъвршенстването, който бе прекратен с груба сила, която както виждам се доказва за пореден път
mir4oto
- специалист
Evgeniy написа: Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/3547_hi ... z2d9ewZO2HТам също пише и това:
"Задушаване в собствен сос
Този метод на топлинна обработка е подходящ за храни с високо съдържание на вода - лапад, спанак, коприва, моркови. На тях им е необходимо изключително малко количество мазнина."
Между другото процесите, които протичат при топлинна обработка на хранителните продукти, никога не са само печене, задушаване или запичане с изключение на варене, а са смесени с преобладаващо дейстгвие на някой от тях.
Видях, че в джолана който си приготвил има доста лук а в него има доста вода, нейсе темата беше за фурната не за готвенето в нея, макар и двете да са тясно свързани, като се вземе предвид предишния ти опит с параболично огледало. От мен браво ще се възползвам от показаното тук, защото и аз обмислям да направя нещо такова. Ще го направя като твоето, тъй като тръбите с голям диаметър са доволно скъпи а и ми хрумна как да комбинирам технологията с олиото и твоята соларна тенекия
mir4oto
- специалист
Тани написа:Всъщност сега като се замисля не смятам, че е неправилно даже напротив, може би защото утрото е по - мъдро от вечерта, но не и тактично. Мога да обоснова за всеки един мой пост. "Извинявайте", че исках да внеса нотка на градивност към темата, доколкото виждам от последвалите постове съм успял е и с твоя помощ разбира се, интелигентен човек ми се виждаш.
Спора си продължава, защото в спора се ражда истината! Не ви помолих да прекратите спора, а да прекратите ФЛЕЙМА! В изтритото ти мнение нямаше и една дума, която да се отнася до фурната на Евгени, говореше се за тебе и за Иванов във стил " абе кой си ти бе, знаеш ли кой съм аз" Смяташ ли, че съм постъпил неправилно?
Тани
- модератор
Вие двамата също сте интелигентни хора и смятам, че ще успеете да спорите, без да се обиждате помежду си
Колкото повече спорите, толкова повече нови идеи се получават и всеки, който реши да се възползва от идеята, ще си избере най-подходящата за него идея! Ако ще се ползва по язовирите, то тогава мобилността (по-малките размери и тегло) ще е по-важна, от това, колко лесно се почиства. Ако се ползва на терасата ежедневно, то тогава размерите няма да са от значение и може да се ползва конвективно печене с вентилатор и други екстри. По-дебелата изолация, ще може да се замени с още една тръба и т.н.
Евгени, нарочно ли си направил този наклон на тенекията от маслини или така се получи? Няма ли да е по-удобно дъното да е хоризонтално? Дори ми идва на ум една рационализация - да се направят стените, а и най-вече дъното от камък или огнеупорни тухли, за да се акумулира топлината , за да може като се сложи храната, върху вече загретия "под", да се затопли много по-бързо? Тогава ще се добави и лъчиста енергия към готвенето
Ше де получи ефект на пещ.

Евгени, нарочно ли си направил този наклон на тенекията от маслини или така се получи? Няма ли да е по-удобно дъното да е хоризонтално? Дори ми идва на ум една рационализация - да се направят стените, а и най-вече дъното от камък или огнеупорни тухли, за да се акумулира топлината , за да може като се сложи храната, върху вече загретия "под", да се затопли много по-бързо? Тогава ще се добави и лъчиста енергия към готвенето

Evgeniy
- майстор
Наклонът в долния край е търсен и нужен, защото силиконовите уплътнения са перпендикулярно на тръбите, които така или иначе са наклонени. Тук се колебаех дали кръгла или правоъгълна форма, за да има променлив ъгъл, но такава ми попадна. Получи се горе долу добре, защото имам 2 скари, които поставям хоризонтално. Една за тавички и една по-ниска за тенджерки, а ръкохвтката на капака на тенджерата се събира в горната кривина точно.
Акумулирането е хубаво нещо, но тази енергия трябва да се произведе. Това значи или доста по бавно достигане на температурата за готвене или утрояване на мощностите, т.е броя тръби.
Акумулирането е хубаво нещо, но тази енергия трябва да се произведе. Това значи или доста по бавно достигане на температурата за готвене или утрояване на мощностите, т.е броя тръби.
Тема "Слънчева фурна с вакуумни тръби" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература