• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илчо Илиев - майстор
monster18 написа:
Ако успея да излъжа някой мангал , може да си взема нещо такова-
http://el-instrumenti.bg/%D0%BC%D0%B0%D ... 0%B8%D0%BD

С малко трионче ще ми върши работа за дребни неща...вместо на ръка да режа...

То това е за плочки бе колега :D[/quote]

Да, за плочки е,но ако сложиш трион за дърво,ще си стане баш циркуляр...
То и ъглошлайфа не е за рязане на плочки,но....
Линеала ти е най малкия проблем,само не искай каретка,че там е сложно....
monster18 - специалист
И последно колеги, как е най добре дискът на мотора директно или със ремъчно предаване .С ремък става малко по сложно че ще трябва да търся ос нали?
monster18 - специалист
Колеги намерих и още 1 мотор за да не развалям помпата той е 0,55 kw 1500 оборота достатъчно ли е .Или няма да стане ?
Тани - модератор
Колега, поразрови из Интернет каква е мощността на ръчните циркуляри, погледни с какви дискове са. После си сметни ти минимално с какъв диаметър диск трябва да си , за да компенсираш разстоянието от оста на мотора до плота, а и да остане да стърчи над плота и 90% от въпросите ти ще отпаднат, а и ще престанеш да си мечтаеш за глупости! Като гледам какъв бюджет смяташ да заделиш, по-добре направи плот на един ръчен циркуляр и резултата ще е много по-добър!
monster18 - специалист
За какви глупости бе колега ? вече е решено мотор 0,75 kw ще стане, нали така ми казаха другите колеги ,реших че ще взимам мотора на помпата.Вече започнаха и първите стъпки по разкрояване на плота и рамката му ;) накрая ще кача снимки ;)А и както споменах искам да си направя сам всичко от нулата .Това е причината поради която задавам въпроси ,нали форума е точно за това ако се ръководим по името му ;) и точно заради това ми харесва този форум защото е в стил направи си сам .Мен ме влече това да си правя сам някой машинки ако мога и това е ;)
Тани - модератор
Опитвам се да ти дам съвет да си направиш РАБОТЕЩА машина, точно в духа на форума. По-лесно ми е да ти гледам сеира, какво ще направиш и да се подхилквам от страни, но няма да го направя и ще се опитвам да те предпазя! Ако ще ползваш този маломощен двигател, поне ползвай допълнителна ос, на която да монтираш циркулярния диск чрез ремък. Така ще можеш да ползваш диск с по-малък диаметър. Монтирането на прекалено голям диск, на този маломощен мотор няма да те удовлетвори като възможности и ще изгубиш време и пари.
monster18 - специалист
Ами ще се постарая да намеря такава ос но не знам от къде ,трябва да видя по вторични . И да прав си че не е мощен мотора! но както споменах няма да режа дърва а дъски . ;)А ако не намеря от вторични какво да правя да купя 2те тела с лагерите и на струг да ,направят оста ?А до въпроса с парите до сега не съм дал 1 лев нито за двата мотора които намерих нито за материалите за рамката всичко си е мое .
nikolson - майстор
monster18 написа:
Ами ще се постарая да намеря такава ос но не знам от къде .
Воала! :-D http://prodavalnik.com/ads/?q=%D0%BE%D1 ... 1%8F%D1%80
Илчо Илиев - майстор
При цялото ми уважение към Тани и другите колеги, но за такъв малък циркуляр, оста или трябва да е доста къса/малка или триона да е директно на оста на мотора, иначе става доста внушителна машина, идеята е друга..
Има го момента с големината на триона, но не мисля,че големия трион( 250 вместо 200мм. ) би бил сериозен проблем, все пак целта, до колкото аз разбирам е да се режат дъски дебели 2-3 см...
Нещо от този вид-
http://prodavalnik.com/tsirkulyar-p-tab ... -i28173337
http://prodavalnik.com/tsirkulyar-s-plo ... -i27018901
http://prodavalnik.com/1025-elektriches ... -i14812261

Ся ако вземеш да купуваш отделните части, труд, ядове...просто не си струва да се прави и в него случай варианта , който Тани предлага е най-удачния( дори аз се замислям дали да не си направа такъв,ако намеря на сметка),НО, както казва колегата monster18, след като има мотор и железарии,а и най-вече мерак сам да си направи такава машинка, защо да не се пробва...
Иначе, този от последната обява много ми харесва....
Тани - модератор
Именно защото става въпрос за дъски, а не за летви, не е препоръчително да се ползва този маломощен двигател. Летвата може да се отреже и от центробежните сили и почти няма как да заклиниш диска в нея, но виж при дъските м натоварването е доста по-продължително и ако не водиш внимателно дъската и/или диска няма чапраз, то ако не е достатъчно мощен двигателя, диска ще спре да се върти с всичките негативни последствия за двигателя.
Относно директния монтаж на диска върху оста на помпа Вида - ако се опитам да сложа диска на моя ръчен циркуляр, нека видим какво ще се получи-
диаметър на помпата 200 мм, плот 10мм , диаметър на диска 235мм.

Следователно този диск ще може да реже само 7 мм дебел материал. С толкова дебел материал може и да се справи като мощност. Нека сега сравним, какво са изчислили глупавите инженери от Макита - сложили са на този диск двигател 2kW :shock: А сега де .... и то при оптимални обороти на рязане 4100 об/мин срещу 2800 на двигателя от помпата . Въобще даже може да пропуснем сравнението на двигателите Макита/Вида
Колкото по-голям диск се сложи, толкова положението ще става по-отчайващо. Не случайно по-горе ви писах да погледнете мощността на двигателите! За да се получи нещо от този двигател си иска ос, за да се оптимизират оборотите на диска и да може с по-малък диск да се реже по-дебел материал. Ето сравнение с каква дебелина се справя същия диск 235мм, който можеше да отреже само 7мм, сложен на оста на Видата:

Изображение

Относно циркуляра направен от ръчен такъв:

Има доста поле за изява в стил Направи сам и като финанси е най-изгоден, ако трябва всичко да се купува! От друга страна имаш две отделни машини :wink:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Малък циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: