Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
Да, така е, ама няма как. Все пак ще е по хладно от преди защото топлината сега ще идва само от маркучите, малко от помпата и главно от картата.
Температурата на водата я меря, като съм пуснал сондата в резервоара отгоре с цифров термометър.
Видео картата ми е Sapphire Radeon TRI-X R9 290 4GB GDDR5 OC(UEFI) PCI-E
Брат ми искаше да вземем по-следващия модел (290X) на картата и да и сложим воден блок, но това щеше да оскъпи още нещата а и водния блок трябва да го поръчаме от някъде... предполагам че нарушавам гаранцията със смяната на блока с воден и накрая взех тази защото ми писна да чакам...
ge6aaaa3 - специалист
Nortek4648 написа:
Да, така е, ама няма как. Все пак ще е по хладно от преди защото топлината сега ще идва само от маркучите, малко от помпата и главно от картата.
Температурата на водата я меря, като съм пуснал сондата в резервоара отгоре с цифров термометър.
Видео картата ми е Sapphire Radeon TRI-X R9 290 4GB GDDR5 OC(UEFI) PCI-E
Брат ми искаше да вземем по-следващия модел (290X) на картата и да и сложим воден блок, но това щеше да оскъпи още нещата а и водния блок трябва да го поръчаме от някъде... предполагам че нарушавам гаранцията със смяната на блока с воден и накрая взех тази защото ми писна да чакам...
За по-истински резултат, мери температурата на входа на радиатора.
Ако монтираш един вентилатор от климатика на малка количка и го пуснеш на 5-те волта на захранването, тая вода повече от 30 градуса няма да вдигне... :-D
fox_vt - майстор
..вентилатор от климатика на малка количка...
:? :? Това пък животно какво е ?Пичове предполагам сте наясно че помещението където ще е компа трябва да е климатизирано да речем 24-25 гр иначе ако е 30+ градуса чакай да се охлади :wink:
ge6aaaa3 - специалист
fox_vt написа:
:? :? Това пък животно какво е ?Пичове предполагам сте наясно че помещението където ще е компа трябва да е климатизирано да речем 24-25 гр иначе ако е 30+ градуса чакай да се охлади :wink:
Вентилатора, който охлажда радиатора на климатика... Беше базик... :-D
Е, съмнявам се автора да живее в парник...
Nortek4648 - специалист
ge6aaaa3 написа:
fox_vt написа:
Вентилатора, който охлажда радиатора на климатика... Беше базик... :-D
Е, съмнявам се автора да живее в парник...
Хах, и аз се чудих какъв пък е тоя вентилатор... :lol:
И да, естествено че не живея в парник :wink:
А добрата новина е, че вече от няколко дена съм готов с водното, но нямам време кога да седна да напиша няколко реда.
Стайната температура е от 22 до 24,5C при слънце в стаята ми няма никакви проблеми, а разликата на температурата в радиатора е с около 2-3 градуса повече. При нормална работа на компютъра температурата на водата е 30 градуса минимални обороти на вентилаторите, които сега са само 3 и работят на 3,5V.При гейминг ги увеличавам на 7,5V и са достатъчни да поддържат водата 32C И това е температурата на водата след процесорите, след което влиза в радиатора и охладена влиза в процесорите, т.е. тези 30-32 са по-ниски.
Процесора го клокнахме на 4,2GHz от оригинална честота 3GHz стабилен е и нямам никакви проблеми! По тая част брат ми се занимаваше, и не съм в час много с нещата аз.
Остава по натам да купя воден блок и за видеото, защото сега единствено то грее най-много и трябва принудително да му включвам вентилаторите на 70-75% при игри, защото при автоматично регулиране температурата достига до 85C CPU-то и с 4-5 градуса повече мосфетите, което не е на добре. Реално трябва да стигне сигурно на 90+ градуса за да си вдигнат оборотите вентилаторите, не съм пробвал...
Ето температурите от 1 игра за сега, при други видеото грее малко-повече...
Прикачен файл:
watch_dogs test.png
Прикачен файл:
CPU-Z 4,2GHz.png
Ето в крайна сметка, как се получи:
Прикачен файл:
001.JPG
За малко ефект сложих LED лента в кутията, но заради светкавицата много не си личи:
Прикачен файл:
002.JPG
А това е радиатора от зад. По принцип бях замислил да го облека с дървена рамка, която ще е дълбока като за вентилатори отпред и от зад поне 4 отпред и 4 отзад и на слаби обороти ще са още по-ефективни и от сега, но засега имам само 3:
Прикачен файл:
003.JPG
И така нататък... получи се доста добре :)

Тема "Самоделно водно охлаждане за компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: