Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
agro - специалист
Продължение на снимковия материал:

Прикачен файл

gazgen32.jpg поглед отгоре - бъркалката е поставена, над нея са поставени чугунените гърловини и дюзите

Прикачен файл

gazgen33.jpg изглед под пепелната скара с монтирана бъркалка

Прикачен файл

gazgen34.jpg
ос на бъркалката и салниково уплътняване
gazgen34.jpg (93.87 KиБ) Видяна 2185 пъти

Прикачен файл

gazgen35.jpg
Сложен е и лоста за ръчно разбъркване
gazgen35.jpg (110.85 KиБ) Видяна 2185 пъти
шоп - майстор
Перфектно!
предполагам си използвал за направата на бъркалката жароустойчива стомана.

За направи си сам може с успех да се използват втора употреба елементи от изпускателни уредби на ДВГ ( клапани , кобилици, разпределителен вал)
agro - специалист
Пак неделя. Опитите продължават. След като направих бъркалка предната неделя, сега поставих и входно устройство за зареждане с гориво по време на работа. Използвах стар шлюзов затвор или т. нар. вакуумна ключалка. Засега е с ръчно задвижване, колкото за проверка дали ще работи.

Прикачен файл

gazgen36.jpg Старт

Прикачен файл

gazgen37.jpg Запалване. Вижда се монтираната вакуумна ключалка върху бункера с гориво. За съжаление не уплътнява достатъчно. Газ излиза през нея нагоре.

Прикачен файл

gazgen38.jpg В края на първия час машината загря и пламъкът се стабилизира

Прикачен файл

gazgen39.jpg Горя така 2 часа
agro - специалист
На третия час нещо се обърка. Пламъка намаля и започна да гори вътре в изходната тръба. Горя така още два часа и след това спря, въпреки че непрекъснато зареждах гориво. Демонтирах бункера с гориво и мисля, че разбрах причината. От капака и стените на бункера се стече кондензна вода, а горивото беше сбито и овлажнено от кондензна вода и катрани високо над зоната на горене. Явно факта, че ключалката на входа не затваря херметично е от важно значение. Пиролизен газ и водна пара се издигат нагоре и кондензират в постъпващото надолу гориво. Вследствие на това в зоната на горене постъпва мокро гориво и горенето заглъхва. Тепърва ще мисля как да отстраня проблема.

Прикачен файл

gazgen41.jpg Мощността намаля, но температурата на горенето нагрява края на телта до светлочервено.

Прикачен файл

gazgen42.jpg
Сбито, слепено от влага и катрани гориво в бункера.
gazgen42.jpg (98.25 KиБ) Видяна 2128 пъти
Здравейте :o ,сега забелязах,че има запалени по темата в България,което ме радва...трябва да се действа,щото изоставаме :mrgreen:

Аз съм на етап -събиране на информация/за газификация :lol: /,зарязвам така наречените пиролизни системи,някои ги наричат газификационни,но изобщо не е така.
Имам опит с така наречените -ракетни печки-двукамерно ефективно изгаряне,със ред недостатъци,все пак е много стара,но пък дота по-ефективна технология от това да си запалиш кюмбето.При пиролизните котли имаме малко по-различно нещо,там имаме сушене,пиролиза и горене,но я няма редукцията,пламъка излиза свободен ,няма циклонен филтър и всичко се лющи дето се казва към топлообменника,и умните братя измислят спираловидни тела/пружини/ за да чистят топлообменника-тва са най-добрите котли мисля...но пред газификатора-просто ряпа да ядат,разликата каква е ,както казвам аз :Разликата е толкова голяма,че няма прилика!!!!

С газификатора -можеш да топлиш вода и да пуснеш бензинов генератор да ти произвежда ток!!!!

Към Арго: дизайна на реактора трябва да бъде направен според видът на гориво,което се използва,поради факта ,че твърдите горива не са като течните,и най големият недостатък на твърдите е именно,че са трудни за предвижване в желаната от нас геометрична форма.

За това ако дизайна не е правилен става задръстване и процеса спира,видях доста грешки в твоето изпълнение,сега нямам много време довечера ше разгледам всичко и вероятно пак ще коментирам:
Системата трябва да ти е затворена-отгоре!!!
Трябва да имаш циклонен филтър и още един филтър,
СИСТЕМАТА НЯМА -ОХЛАДИТЕЛ ,системата отдава топлина на постъпващото гориво,така газа се охлажда,има кондензатор накрая-малък,по скоро е резервоар за съвсем малко конденз,но не е така посевместния голям кондензатор-охладител който доста от недоразбралите правят и губят излишна топлина.
Запалването което видях е в правилната посока ,но е прибързано добавянето на гориво-тоест грешно е :wink: ,дървените въглища -добре,но трябва да ги разпалиш да ти направят хубаво "легло" от жар след това да добавиш гориво,така точти веднага започваш процеса,мисля че е нормално да се види жълт пламък в началото,но като краен етап трябва да е син.

Има ли син пламък -значи сме с водородно горене :supz:
И сега ако искаме да горим тва чудо за да се топлим-идва цяла една наука -пак :lol: ,трябва да добавим въздух-така ще увеличим многократно енергията от свободното изгаряне
Другата наука е -за топлообмена,топлообменника е много важен,аз предпочитам да е медна тръба,а това че системата идва със някакво налягане-което не е свободно горене все пак както при нормална печка,ме радва много -защото мога да изсмуча максимално енергията като си направя топлообменника възможно най дълъг.

това е за сега,ще експериментираме ,и ще се забавляваме....

А горенето на чист водород е толкова икономично,че акъла чак не може да ми го побере :shock:
agro - специалист
Радвам се, че и други се интересуват от газификатор. Аз от известно време преправям този експерименталния. Опитвам се да изсмуквам горещия газ, а не да вдухвам въздух, за да реша проблема с херметизирането и конденза в горивния резервоар. А колкото до ентусиазма на интересуващите се - не влагам големи надежди в тази технология засега. Примитивна е, налага човешка намеса непрекъснато, изключително зависима от характера на горивото. Не е нещо, което да включваш с едно копче, като ти потрябва. Не случайно е изоставена от войната насам.
Какво правя междувременно: Приспособявам турбокомпресор от автомобил, опитвайки се да го накарам да заработи наобратно. Искам, като завъртя принудително студената турбина, да накарам горещата да засмуква, правейки тяга в огнището. Дали ще стане, скоро ще разберем. Правя ел. задвижка на вакуумната ключалка на входа, за да може автоматично да зарежда гориво по показание на нивомер на горивото в бункера. Планирам следващи експерименти през април - май.
Колегата, интересуващ се от газификатора, да не разчита, че събирайки информация, ще напредне по темата. Аз го правих четири години това упражнение, но практически познания добих едва сега, занимавайки се с тази самоделка. Виждам много неща, дето не ги пише в литературата по въпроса, поне в тази, до която съм се добрал.
шоп - майстор
agro, има много хора ( регистрирани тук или четящи като гости), които се интересуват от темата.

Идеята исторически погледнато е "изоставена" след 2-та световна война, но постоянното постъпване на нефта, скоро ще доведе до "преоткриване" на идеята.

Нещата, които мислиш да подобриш наистина звъчат логично.
Успехи!
agro - специалист
Бъдещето е в електричеството и бързо се приближава. Изчерпването на петрола само ще го ускори. Моля се газификатора да няма бъдеще, защото това ще значи, че отново сме във кофти ситуация - военна или подобна. Това, че наричаме биомасата възобновяем източник на енергия, не означава, че тя практически наистина е такава. Ако действително решим да я използваме масово, свършено е с природата. Нещата в биосферата имат своите закони, системата е деликатна и нестабилна. Всяко масово консуматорско вмешателство бързо я извежда към ново равновесно състояние. Дали резултата ще е годна за човешки живот околна среда изобщо не е ясно. Това не означава, че любопитните пораснали деца не бива да си играят с газификатори и други подобни играчки.
шоп - майстор
Проблема при електричеството е само ЕДИН
съхранението

лесно се добива, транспортира, но въпреки напредъка на технологията акумулаторите нито са достатъчно евтини, нито са с необходимият капацитет, приемливо тегло и цена.

Така, че според мен газгенератора, водородното изгаряне и складиране имат бъдеще...:-))) Природата е изобретила най-добрият акумулатор на слънчевата енергия, а именно биомасата.

Тема "Газификатор с подръчни материали" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: