Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolson - майстор
Причините да се търсят "рецепти" не е само до парите. Както се вижда от експеримента на списанието, става дума за популярни марки, които дават лоши резултати. В темата за ръждопреобразувателите постнах рецепта, в която се ползва инхибитор 10-20мл/л. На човек му трябва общо до половин литър препарат, а се налага да разбърква литри, защото примерно няма по-малки достъпни разфасовки. Най-малката достъпна разфасовка от (посочения инхибитор) е 100мл за два лева. Ще си произведеш количество, което не можеш да оползотвориш, само и само да постигнеш добър резултат.
lov - майстор
Чакай дай да не се лъжем всичко опира до парата. Ако имаше някакви супер елементарни и евтини рецепти големите фирми отдавна да са патентовали смесите и да са си осигурили монопол върху цената. В повечето случаи се спекулира с качествата на продуктите и допълнителните присадки които уж били вкарани точно за тази цел. Дори често в последно време точно недостатъците почнаха да се рекламират като предимства.
Сега не ми се рови да диря линк за едно такова извращение с потребителите. Ставаше на въпрос за машинно масло. Единия път се продава като такова на една цена. после пък са го пробутвали като точно направено за велосипеди и на края като масло създадено за смазване на оръжие. Като за последното 50 грамовата опаковка минаваше почти двойно цената на литровата. та наливали от един гюм и само слагали различни етикети. И това доказано от група ентусиазирани инжинери химици.
Относно това че трябва да забъркваме огромно количества не мисля че е така. На всеки му се намира из гаражите или по мазетата остатъци от масла кога си е обслужвал колата. В место да ги изхвърли по добре да си забърка нещо с него. Във всички случаи няма да е по зле от фабричните да не говорим пък без тях какво ще е. Примерно сместа от ацетон и масло си има универсално приложение. Не задължително да я ползваш само за развиване на ръждави болтове. Пантите на вратите да си смажеш пак е нещо. като се изпари ацетона си остава само маслото.
Пък ако го ползваш доста по често съвсем няма да ти се увижда. Съдя по себе си. Почнах с ацетона защото бях на зор и нямаше от къде да си купя в момента чистител. В началото само с чист. После купих 1 литър изопропилов спирт. И като гледам за по малко от две години е свършил а той в сместа е под 20%. Ама освен от по предназначение вече не се замислям дори да си напръскам ръцете и да ги изчистя от някоя чернилка дето иначе ще трябва да я сваля с яко търкане с каша и гореща вода.
Дето се казва апетита идва с яденето.
lovech2001 - специалист
lov написа:
Чакай дай да не се лъжем всичко опира до парата. Ако имаше някакви супер елементарни и евтини рецепти големите фирми отдавна да са патентовали смесите и да са си осигурили монопол върху цената. В повечето случаи се спекулира с качествата на продуктите и допълнителните присадки които уж били вкарани точно за тази цел. Дори често в последно време точно недостатъците почнаха да се рекламират като предимства.
Сега не ми се рови да диря линк за едно такова извращение с потребителите. Ставаше на въпрос за машинно масло. Единия път се продава като такова на една цена. после пък са го пробутвали като точно направено за велосипеди и на края като масло създадено за смазване на оръжие. Като за последното 50 грамовата опаковка минаваше почти двойно цената на литровата. та наливали от един гюм и само слагали различни етикети. И това доказано от група ентусиазирани инжинери химици.
.
Всъщност има добри е евтини рецепти, въпросът е че са толкова елементарни че никое патентно бюро няма да ги патентова, затова големите фирми често забъркват бъркочи и компенсират качеството със реклама.
bager - специалист
Не знам защо в заглавието на темата фигурира думата "аванта" ?
Това материалче от посоченото издание е от 2007-ма година и не е нещо ново.
Впоследствие го има разпространено и на други места, но никъде не се казва че е евтино, пък да не говорим за аванта!
Маслата за автоматични трансмисии не са от най-евтините и като прибавим и Ацетон, то се оказва че това всъщност е най-скъпият вариант от изброените.

Тук основно трябва да се наблегне на ефикасността му, ако приемем че вярваме на изследващите :)

Изображение
hidrazin - майстор
Не знам от де си ги взимал тези цени ама цените на маслото за автоматични кутии и ацетона са по някакъв трънски курс.
:partyman:
bager - специалист
hidrazin написа:
Не знам от де си ги взимал тези цени ама цените на маслото за автоматични кутии и ацетона са по някакъв трънски курс.
Това не съм го правил аз. Само поставих една табличка, която е дадена при правеното сравнение.
Не стана ли ясно?

Всеки може да види кое колко струва.

п.п.
Ето, намерих и кой я е правил:
Table by Derek Maruca / Drexel University
hidrazin - майстор
И какво по-точно искаш да покажеш с тази табличка?
Щото това дето си написал съвсем не е вярно.
bager написа:
Впоследствие го има разпространено и на други места, но никъде не се казва че е евтино, пък да не говорим за аванта!
Маслата за автоматични трансмисии не са от най-евтините и като прибавим и Ацетон, то се оказва че това всъщност е най-скъпият вариант от изброените.
Точно там от където си го взел пишат че е евтино. :-D
http://www.engineeringforchange.org/how ... ating-oil/
Само за справка - ацетон наливен е около 3 кинта за литър.
lovech2001 - специалист
bager написа:
Не знам защо в заглавието на темата фигурира думата "аванта" ?
Това материалче от посоченото издание е от 2007-ма година и не е нещо ново.
Ами ако имаш ацетон и ATF търкалящи се наоколо ще е на аванта, иначе ще е по-евтино и по-ефективно. И не, не съм измислил аз колелото, но не пречи да го ползваме. :-D
bager - специалист
Или hidrazin не е добре с английския, или въобще не вниква в същността на поста ми.

Все пак Vegetable oil не е ATF, нали?

....
А с намиращи се наоколо безплатни неща е най-добре :) . Но, не всеки ги има.
Предпочитам да си купя ВД-40, вместо да купувам масло за автоматични трансмисии и ацетон.

Да не говорим, че и с Кока Кола често стават нещата.

:drinkers:
lovech2001 - специалист
bager написа:
Или hidrazin не е добре с английския...
А ти как си със българският?

ATF един литър = 9лв + 1л. ацетон 3лв = 12лв за 2 литъра проникващо масло, работещо по добре от WD40.

:drinkers:

Тема "Аванта, WD-40 (проникващи / антикорозионни масла ) домашна рецепта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: