Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
mar80 написа:
maleeeestrax написа:
Пробвай с това http://olx.bg/ad/generator-za-tok-na-ch ... 43f2945495 с лека доработка :rock:
Ако ползвам този генератор освен една торбина нищо друго няма да ми трябва. Дали водата ще може да завърти този алтернатор до желаната мощност.
Мисля, че няма да свърши работа. Първо мощността му е доста голяма и ще товари турбината, второ - иска ако се не лъжа не по-малко от 3000 оборота.
zmiori - специалист
Аз бих ползвал автомобилен алтернатор и акумулатор.
Напрежението и тока почти не се колебаят от оборотите. Пък и при повреда акуку ще го играе буфер. Осветление на 12в. захранване а лаптоп 19в. телевизори има с захранващи блокове като за лаптоп тоест пак ниско напрежение. Може да се мине и без инвертор 12/220в/.
Второ вода и 220в. генератор ми се вижда доста рисковано. При някакъв проблем гарантирано оставаш на тъмно.
ktamen - специалист
Генераторът е най-малкия проблем. Много по-интересен е въпросът с турбината, която ще го върти. Като обикалям по рекичките нося и 12В помпа. Като я изключа, водата от маркуча се стича обратно през помпата. Съдейки по звука, оборотите не са никак малки.
Потърси си подходяща помпа с постоянни магнити и пробвай как би работила като генератор. Ако не можеш да намериш ме потърси на лични. Това със сигурност е най-лесният и достъпен вариант.
ПП Не каза колко е висок язовира.
mar80 - специалист
На помпата турбината ако върти в обратна посока ще работи като генератор. Така ли?
ktamen - специалист
Няма значение накъде се върти.
lov - майстор
Някъде по руските форуми имаше и как може да се изсмуче още доста от КПД-то на турбината. За това ме подсети колегата с помпата и маркучите в реката. Идеята е че когато след турбината има тръбен път с пад преминалата вече вода прдължава да въздейства заради създаващия се вакум след нея. Това води до компенсиране на загубите от триенето на флуида и печалбата от добива си беше доста голяма.
mar80 - специалист
ktamen написа:
Генераторът е най-малкия проблем. Много по-интересен е въпросът с турбината, която ще го върти. Като обикалям по рекичките нося и 12В помпа. Като я изключа, водата от маркуча се стича обратно през помпата. Съдейки по звука, оборотите не са никак малки.
Потърси си подходяща помпа с постоянни магнити и пробвай как би работила като генератор. Ако не можеш да намериш ме потърси на лични. Това със сигурност е най-лесният и достъпен вариант.
ПП Не каза колко е висок язовира.
Как да разбера коя помпа е с постоянни магнити?
torbalan - Дървен философ
Помпата няма магнити. Ако ще я ползваш, като турбина - трябва да и пуснеш вода под налягане от всмукателната страна. Може и да завърти, но КПД ще е малко. Все пак не е турбина, а помпа.
kozl - майстор
Нарочно не дадох идея от бракуван генератор. Примерно в местоработата се скапа бензиновия двигател на няколко киловатов генератор. Колега го купи като брак заради генератора. Някъде му изработиха турбина с възможност за регулиране на водния поток спрямо оборотите. Този генератор работи с константни обороти, посредством центробежен регулатор към газта, което пък осигурява 50 херца на променливия ток.
Въпроса е до компромис. Кои уреди са капризни и колко към честотата и кои не не се влияят от честотата. Захранванията на повечето уреди са инверторни и първо изправят тока, после го преобразуват и би следвало да не се влияят от честотата.
Проблема може би е при уреди с двигатели на 50 херца.

Тема "Генератор работещ с вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: