Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
iliya_i - майстор
BlackBox написа:
Човек, това си е твое решение. Ако искаш, можеш да не слагаш и контакти у вас. Направо пускаш един дълъг кабел от всяка конзола и го свързваш във всеки уред. Пак става, нали така?
А скъсяването и удължаването на кабела не внасят смущения кой знае какви. Смущения най-вече внасят неправилно направените връзки и неправилното съединение на кабела. A розетките са жив пример за неправилно терминиране в много случаи. Защото като имаш един кабел, който носи сигнал трябва да подсигуриш запазване характеристиките му на точката на връзка, а не просто да го свържеш електрически.
Например розетки за FTP или телефон съм виждал с винтчета, разчекнат кабел..И това внася смущения, защото FTP-то освен на заземена шифмовка разчита и на взаимното екраниране на двойките проводници в него.
Добре е човек освен да пише по форумите, да се опитва да чете и да мисли.
Къде казах, да не си слага розетка на стената? Казах как да я сложи, без да прекъсва кабела. А ако евентуално се скъса след време, тогава да го снажда!

А ти ако искаш си нарежи кабелите на по 1 метър и после ги снаждай правилно, без връзките да внасят допълнителни смущения в сигнала.
BlackBox - специалист
iliya_i написа:
Къде казах, да не си слага розетка на стената? Казах как да я сложи, без да прекъсва кабела. А ако евентуално се скъса след време, тогава да го снажда!
Приятелю, мисля че казах нещо. Както искаш го разбирай. Аз ще сложа връзка, защото тя ми предоставя лесна възможност да променям дължината на кабела. Ако искам да си сменя мястото на телевизора 3 пъти, единият път режа кабела, а втория път му слагам снадка, така ли? Е каква е разликата дали ще опъна ново парче от F Конектора на стената или ще излиза от стената, ще ми бърка в очите и пак ще е снаден?
Между другото, F конектори има и ъглови, което ти предоставя възможност да скриеш кабела доста по-добре, а не да стърчи като чеп от стената. Че нали знаеш, че не е хубаво да се огъва коаксиален кабел на 90 градуса? :)
Както казах - няма смисъл да спорим и да коментираме излишно. Всеки си има къща и прави каквото си иска.
Само да не е от гадните розетки, че загубите са феноменални. А F конектори ползват от кабеларките и още телевизията по коаксиал не е умряла, така че..
И все пак, до всеки телевизор да се предвиди и едно FTP, защото IPTV-то навлиза, а то си иска FTP бучнато в STB-то. :)
iliya_i - майстор
BlackBox написа:
Приятелю, мисля че казах нещо. Както искаш го разбирай. Аз ще сложа връзка, защото тя ми предоставя лесна възможност да променям дължината на кабела. Ако искам да си сменя мястото на телевизора 3 пъти, единият път режа кабела, а втория път му слагам снадка, така ли? Е каква е разликата дали ще опъна ново парче от F Конектора на стената или ще излиза от стената, ще ми бърка в очите и пак ще е снаден?
Между другото, F конектори има и ъглови, което ти предоставя възможност да скриеш кабела доста по-добре, а не да стърчи като чеп от стената. Че нали знаеш, че не е хубаво да се огъва коаксиален кабел на 90 градуса? :)
Както казах - няма смисъл да спорим и да коментираме излишно. Всеки си има къща и прави каквото си иска.
Само да не е от гадните розетки, че загубите са феноменални. А F конектори ползват от кабеларките и още телевизията по коаксиал не е умряла, така че..
И все пак, до всеки телевизор да се предвиди и едно FTP, защото IPTV-то навлиза, а то си иска FTP бучнато в STB-то. :)
Прости ми, но понеже съм малко прост и си признавам, че не мога да достигна висотата на гениалните ти мисли, аз първо бих прекарал просто кабела на дупката на розетката, после да го скъся до първото място на телевизора. Като го местя, ако ми трябва по-къс кабел - ще го отрежа отново. Чак когато преместя телевизора на място, до което кабела не стига, тогава ще сложа F-конектор в розетката. А розетката първоначално ще я сложа възможно най-близко до мястото, където планирам да бъде телевизора.
BlackBox - специалист
iliya_i написа:
...
Да, но от краен потребител не се очаква да прави връзки, а само да ръга и телевизията да тръгне. :)
iliya_i - майстор
BlackBox написа:
Да, но от краен потребител не се очаква да прави връзки, а само да ръга и телевизията да тръгне. :)
А това с връзките кой го предложи?
BlackBox написа:
Не ти трябва розетка, а просто F конектори, монтирани на планка.
А аз предложих как да прекара кабела през розетката без прекъсване.
miliad - майстор
Ето ти моето решение. Кaбелa ми е положен в широко гофре зaмaзaно в стенaтa, остaвил съм голям aвaнс в дължинa, стои нaвит в кутия където е и връзкaтa с кaбелa нa оперaторa.Розеткaтa е чисто декорaтивнa кaпaчкa през която излизa кaбелa и отивa директно в ТВ. Изтеглям си толковa кaбел, колкото ми е необходим зa дa стигне до ТВ.
Вaжно условие е дa нямa много чупки по трaсето зa дa върви кaбелa в гофрето.
hidrazin - майстор
BlackBox написа:
FTP-то освен на заземена шифмовка разчита и на взаимното екраниране на двойките проводници в него.
Не разчита на взаимното екраниране на усуканите двойки!!! Точно обратното! :-D
Усуканите двойки са екранирани поотделно в STP кабелите .... който може да си ги позволи.
:partyman:
BlackBox - специалист
hidrazin написа:
Не разчита на взаимното екраниране на усуканите двойки!!! Точно обратното! :-D
Усуканите двойки са екранирани поотделно в STP кабелите .... който може да си ги позволи.
Кабелите с усукана двойка са балансирана линия. Основна характеристика на балансираната линия е, че смущение влияе и на двата проводника от двойката и може да бъде изключено накрая на линията с помощта на диференциален усилвател. Освен това специално за всички TP кабели, които се използват за в компютърните мрежи...по тях се пуска диференциален сигнал - две копия на сигнала в противофаза. Това допълнително защитава линията от смущения.
Самият факт, че усуканата двойка е усукана я защитава.
hidrazin - майстор
BlackBox написа:
...Кабелите с усукана двойка са ...
Абе след години сизифови мъки ще те научим и да четеш, трудно и с години ама се получава.
Сега идва по-трудното - да те научим и да разбираш това което си прочел.
Вероятно ще трябват десетилетия ... по-скоро столетия. :lol:
:partyman:
BlackBox - специалист
hidrazin написа:
..
Понеже си решил да се напиеш като свиня, това не означава че всички ще ти търпим келешлъците.

Тема "TV розетки - коя да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: