Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ilko-gd - напреднал
Ще използвам темата да попитам нещо. От доста време се чудя дали да набия един повторен заземител в мазето, с цел заедно с дълбочината на самото мазе да стигне някъде 4.50 метра под кота терен (улицата) и да е в почва. На стълба с електромерите от ЧЕЗ са набили такъв кол, но надали някой го контролира. Мога да измеря каква е потенциалната разлика между нулата и някоя арматура в мазето за проба. Притеснява ме, че ако е по-голяма тази разлика през моят кабел (двужилен) до стълба ще започне да тече изравнителен ток, който не знам в някакъв момент до какви стойности може да достигне.

Къщата е с двупроводна инсталация, строена е някъде преди 25 години. Специално за бойлерите съм направил TN-C-S с ДТЗ-та за всеки бойлер, останалото си е занулено. В този случай един повторен заземител би ли ми подобрил "сигурността" допълнително или риска по моят нулев проводник (10 кв.мм. мед) в даден момент да протече голям изравнителен ток и да го повреди не си струва?
iliya_i - майстор
Ако редовно го поливаш, никакъв проблем няма да имаш със заземлението :)
По неподходящо място нямаш ли?
ilko-gd - напреднал
пет мар 12, 2021 7:57 pmiliya_i написа:
На 4.50 метра дълбочина в почва, изобщо не мисля, че е неподходящо. Там в основите се правят и фундаментни заземители по същата причина. Преди малко направих и опит като измерих потенциала между арматура на тавана и нулата - под 0.5 VAC е. Арматурата е част от колона започваща от основите и стигаща до тавана като началото е точно до мястото, на което искам да поставя заземителя.
iliya_i - майстор
пет мар 12, 2021 8:28 pmilko-gd написа:
пет мар 12, 2021 7:57 pmiliya_i написа:
На 4.50 метра дълбочина в почва, изобщо не мисля, че е неподходящо. Там в основите се правят и фундаментни заземители по същата причина.
Къде? Къде се прави заземител от вътрешна страна на сграда?????
И още нещо - това, че си премерил 0.5v какво значи според теб?
Вземи отрежи един метър кабел и без да го свързваш никъде премери напрежението между него и нулата.
А тези 0.5V отнесени към тока на цялата махала са напълно достатъчни да те оставят без нулев проводник.

Абе изтрещяхте от четене глупости по форумите!

Ако ще правиш нещо, прави го като хората - заземител в градината, протокол, и обединение с нулата от стълба с не по-малко сечение от захранващите проводници между стълбовете.
ilko-gd - напреднал
пет мар 12, 2021 10:51 pmiliya_i написа:

И още нещо - това, че си премерил 0.5v какво значи според теб?
Вземи отрежи един метър кабел и без да го свързваш никъде премери напрежението между него и нулата.
По някаква случайност се сетих за високоомният вход на волтметъра и направих и опит с активен товар =D>

Както и да е, изтрещял съм.
iliya_i - майстор
Явно твърдо си решил да се самоубиваш.
Единственото което мога да направя още, е да ти пожелая успех.
То човек каквото сам си направи и господ не може...

Тема "Ел. инсталация - мост между "нула" и "земя"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: