• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shotik - майстор
нед фев 02, 2020 10:11 amшоп написа:
Има отоплителни системи където двигател върти множество метални дискове, които се редуват с неподвижни такива. Между подвижните и неподвижни дискове има вода, която се загрява и се подава в отоплителната система.
Има училища и болници отоплени по този начин.

Но.... пак влагагаш да кажем 2 кв и получаваш 2 кв :idea:
Гледал съм клипове с тази система .
Но това си е като хидравлична скоростна кутия. Такива има на някои серии локомотиви и от предаване на кинетичната енергия от двигател към ходова част , се загряват и затова си имат и течна охлаждаща система ако не е тя, ще почне да кипи маслото и КПД спада твърде много.
шоп - майстор
нед фев 02, 2020 10:41 amiliya_i написа:
Лазаре, тя и останалата механична енергия на ел. двигателя, дето върши някаква механична работа, чрез тази работа в крайна сметка също се превръща в топлина.
На Лазар му е трудно да разбере това. Преди време писах в друга тема, че циркулационна помпа да кажем 65 вата в отоплителна система отделя точно 65 вата топлина в работния флуид и в околното пространство и пак не ме разбра.
LazarGanev - "Велик майстор"
Лазаре, тя и останалата механична енергия на ел. двигателя, дето върши някаква механична работа, чрез тази работа в крайна сметка също се превръща в топлина.
Е как ще се превръща в топлина? А откъде идва тогава енергията с която се премества въздуха? Нали затова слагаме тоя електромотор - да местим въздуха и точно затова се изразходва тази ел. енергия? Затова се правят изчисления - за да се избере възможно най-малкия мотор, който може да свърши тая работа. Елетромоторът превръща ел. енергията в в работа, в механична енергия. Топлинните загуби при тази работа са нежелани и се взимат мерки за минимизирането им. Топлогенераторът, за който говори шоп е съвсем отделна машина - тя превръща механичната енергия в топлина - загрява водата като чрез движение уж разкъсва междумолекулните връзки, но честно казано не съм в детайли запознат с тая технология. Важното е, че не ел. моторът загрява водата, а той превръща ел. енергията в меганична, а после топлогенераторът превръща механичната енергия в топлинна.
нед фев 02, 2020 11:21 amшоп написа:
На Лазар му е трудно да разбере това. Преди време писах в друга тема, че циркулационна помпа да кажем 65 вата в отоплителна система отделя точно 65 вата топлина в работния флуид и в околното пространство и пак не ме разбра.
Още веднъж и на тебе да повторя - помпата, както и вентилаторът превръщат електрическата енергия не в топлина, а в механична енергия, която премества флуидите от едно място на друго. По тая логика една помпа в охладителна система какво прави - студ ли произвежда или премества охладения флуид от едно място на друго, М? :cool:
Извинявай шопе, ама или Вилхелм Пик е на по-ниско ниво от Антон Иванов, или не си внимавал в час по Физика, Механика и Хидравлика и пневматика :-D .
шоп - майстор
нед фев 02, 2020 11:29 amLazarGanev написа:
не си внимавал в час по Физика
Абе някой не е внимавал, но това не съм аз:-)
Помпа или вентилатор все по един и същи начин действат на молекулите били те молекули от газови или течни агрегатни вещества, а именно предават им енергия ( дижение, трептене и т.н.) което си е 100% топлина.
iliya_i - майстор
нед фев 02, 2020 11:24 amLazarGanev написа:
Е как ще се превръща в топлина? А откъде идва тогава енергията с която се премества въздуха? Нали затова слагаме тоя електромотор - да местим въздуха и точно затова се изразходва тази ел. енергия? Затова се правят изчисления - за да се избере възможно най-малкия мотор, който може да свърши тая работа. Елетромоторът превръща ел. енергията в в работа, в механична енергия. Топлинните загуби при тази работа са нежелани и се взимат мерки за минимизирането им. Топлогенераторът, за който говори шоп е съвсем отделна машина - тя превръща механичната енергия в топлина - загрява водата като чрез движение уж разкъсва междумолекулните връзки, но честно казано не съм в детайли запознат с тая технология. Важното е, че не ел. моторът загрява водата, а той превръща ел. енергията в меганична, а после топлогенераторът превръща механичната енергия в топлинна.
Лазаре, между частиците на движещите се флуиди (молекулите) действат сили на триене. При това преместване във флуида се отделя топлина. Също и при сблъсъка им с други неподвижни предмети. В затворен обем няма как тази енергия от движението на въздуха да се превърне в нещо друго освен топлина.

Виж, при инфрачервен излъчвател може част от лъчението да избяга през прозорците. Пак че се превърне в топлина, но не там където искаме. За това смятам, че КПД на печка ЛЪЧ или ЕЛВА е по-ниско от това на вентилаторна печка.
Последна промяна от iliya_i на нед фев 02, 2020 1:49 pm, променено общо 1 път.
нед фев 02, 2020 1:25 pmшоп написа:
Помпа или вентилатор все по един и същи начин действат на молекулите били те молекули от газови или течни агрегатни вещества, а именно предават им енергия ( дижение, трептене и т.н.) което си е 100% топлина.
Много мъдра мисъл, що не си я сложиш за подпис? Но не ми отговори на въпроса - циркулационната помпа в една охладитела система, топлина ли внася или студ? Вентилатора на вътрешното тяло на климатика загрява или охлажда въздуха, който обдухва питата?
Ahmakov - специалист
нед фев 02, 2020 1:25 pmшоп написа:
нед фев 02, 2020 11:29 amLazarGanev написа:
не си внимавал в час по Физика
Абе някой не е внимавал, но това не съм аз:-)
"...Топлината (или количеството топлина) е физична величина, дефинирана от Първия закон на термодинамиката, който гласи следното:

Изменението на вътрешната енергия на една термодинамична система е равно на извършената върху нея работа и обмененото количество топлина с други термодинамични системи.

Количеството топлина обикновено се бележи с Q и има измерение на енергия (джаул).

{\displaystyle \Delta Q=U+W\ } {\displaystyle \Delta Q=U+W\ }
където U е вътрешната енергия, а W е работата, извършена от външни сили над термодинамичната система. В диференциална форма той се записва:

{\displaystyle dQ=\delta U+\delta W\ } {\displaystyle dQ=\delta U+\delta W\ }.
Много често се прави грешка, като топлината (или количеството топлина) се интерпретира като топлинна енергия на тялото. Защо топлината (или количеството топлина) не е форма на енергията? Защото за топлината, както и за работата, не съществува "закон за запазване на топлината" или "закон за запазване на работата". Най-общо казано, топлината не е енергия, която се предава от термодинамична система с по-висока температура към термодинамична система с по-ниска температура вследствие на температурната разлика. Топлината е мярка за въздействие (или взаимодействието) между две термодинамични системи с различни температури. По тази си характеристика топлината има повече сходни характеристики с физическата величина работа, а не с физическата величина енергия. В историята на физиката топлината първоначално некоректно е била възприемана именно като вид енергия..."
шоп - майстор
нед фев 02, 2020 1:49 pmLazarGanev написа:
Но не ми отговори на въпроса - циркулационната помпа в една охладитела система, топлина ли внася или студ?
Ще ти отговоря.
Самата цирк. помпа в една охладителна система произвежда топлина, която в същност не е желана, но без помпа не може.

И ако компресора има 1000 вата хладилна мощност, а цирк. помпа е 60 вата, то реално имаме 940 вата хладилна мощност.

По същият начин се смята общата хладилна мощност на една ТП
Когато е за отопление към хладилната мощност на компресора се прибавя електрическата такава, а когато ТП работи на охлаждане от хладилната мощност се изважда електрическата.

Спирам, че не е по темата, дано си разбрал.
Последна промяна от шоп на пон фев 03, 2020 12:13 am, променено общо 1 път.
Jacomo - специалист
чет яну 23, 2020 1:58 pmalabalam написа:
Здравейте шматки!

Някой може ли да ми обясни каква е разликата между конвекторна и обикновенна ел.печка (духалка и сходните им). Следвайки моята логика, когато имаме конвекторна печка , чиято мощност е 3000W, а от другата страна е "духалката" също с мощност 3000W, от къде идва разликата в различните варианти, като и двете са с еднаква мощност. Съответно цената на някаква духалка и подобните им са 20,30,50-100лв. , а един сносен конвектор е 200-300лв. Щом и двете са с еднаква мощност следва и двете да топлят еднакво, не е ли така? Да приемем, че е така(но най-вероятно не е), защо разликата в цените е такава?
Ами това ми е болката на мен, искам да знам защо! :?
Разликата е в комфорта. По-комфортно е да ти е топло без да усещаш течение, особено ако не се движиш. Предимствата на скъпите ел. конвектори е в качеството на материалите и конструкцията, а именно:
- Няма пукане на метала при загряване и охлаждане - вътре има пружини, които "опъват" предната и задната ламарина и така се обира напрежението на метала от термичните деформации
- По-прецизен термостат, който не позволява преразход от претопляне
- Няма звук от цъкане на реле, което да те дразни
- Няма бръмчащи и жужащи звуци от нагревателя
- Обикновено са с по-голяма площ, което води до по ниска температура по повърхността
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Обикновенна ел.печка срещу конвекторна печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: