Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kr1100 - майстор
пет фев 07, 2025 1:41 pmНиколов Н. написа:
пет фев 07, 2025 12:51 pmESPACE написа:
Интересна "терминология" дето и Гугъл не е чувал за нея :? Нещо локално местно ще е.

Югоизток, дядо ми беше казанджия и използваше думата вместо "първак".
От дядо ми знам Апорак - водил ме е на казан още като малък в с.Кестрич. И то дълги години, после с баща ми съм бил. Помня с каруца и бурета с пясък в/у джибрите. То автобуси междуселски нямаше.
Може би думата е нещо от гръцки произход или от кестрички / гагаузки/
И това е за слабата ракия накрая.
Последна промяна от kr1100 на пет фев 07, 2025 7:44 pm, променено общо 1 път.
пет фев 07, 2025 7:35 pmНиколов Н. написа:
Арменски.
Може ли да го потвърдиш по някакъв начин- линк към превод на думата от арменски, както и точното произнасяне на думата?!
Николов Н. - специалист
Ако въпросът беше зададен от друг - да! Но ти просто не заслужаваш обяснения.Търси си отговора в нета.
Съпругата на сакъ авер е оригинална арменка. Ще попитам.
hkrachunov - напреднал
чет фев 06, 2025 8:03 pmНиколов Н. написа:
При първо варене НЕ се маха апарака и патоки. При втора преварка се губи част от аромата ,но се вдигат градусите. Хайде прочети -има си сайт точно за тези работи.
Не се маха само ако си пияница, който иска да изкяри 300 милилитра повече. Какво точно очакваш да се случи при 1во 2ро 10то варене? Това са си фракции, които с техниката за домашно варене и без това трудно би премахнал напълно. Та при всяко варене се МАХА първак и патоки.
Първака не допринася по никакъв начин за качеството на дестилата. А пък патоките са тежките алкохоли, които наистина съдържат ароматите, но след като ще блъскаш на анасон така или иначе не ти трябват.
Да речем, 400млл. първак и 6л. патоки от 100л. вино се събират за добавяне към материал за последваща първа варка. Заедно с първак и патоки от втора варка, но не повече от 10% заедно от общото количество за зареждане!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет мар 06, 2025 3:13 pm, променено общо 1 път.
hkrachunov - напреднал
чет мар 06, 2025 3:09 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да речем, 400млл. първак и 6л. патоки от 100л. вино се събират за добавяне към материал за последваща първа варка, заедно с първак и патоки от втора варка, но не повече от 10% заедно от общото количество за зареждане!
Ако си казанджията и събира всичките тея боклуци, за да направи после ракия за гости.
чет мар 06, 2025 3:12 pmhkrachunov написа:
Да речем, 400млл. първак и 6л. патоки от 100л. вино се събират за добавяне към материал за последваща първа варка, заедно с първак и патоки от втора варка, но не повече от 10% заедно от общото количество за зареждане!
Ако си казанджията и събира всичките тея боклуци, за да направи после ракия за гости.
Нямаш си представа какво пишеш.
hkrachunov - напреднал
чет мар 06, 2025 3:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет мар 06, 2025 3:12 pmhkrachunov написа:
Нямаш си представа какво пишеш.
Имам идеална представа какво пиша. Защо ще добавяш метилов алкохол и тежки алкохоли в последваща първа варка?
Метиловия алхохол се получава от неправилна ферментация, както и от пектина в плодовете. Защо би добавил нещо, което после да се мъчиш да махаш пак. В тия 400 първак може и да отделиш 50-100 грама етил. Патоките също, какво ще допринесат? Повече аромати? Значи материала ти не е бил читав, на първо четене че да трябва да го "доовкусяваш".
А дали знам какво пиша, мога да ти гарантирам 100%, че знам. Носил съм проби на моя ракия която съм правил в лаборатория и по всички показатели се вписвам повече от перфектно. :drinkers:

Тема "Анасонова ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: