Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Ал_ - специалист
При урожай - и лозата, и кивито ще натежат, та обърни внимание на "поне"-то на Гого.
Според мен тел може да се ползва и постави така, че ни най-малко да не загрозява. А след като гониш и визия (адмирации за което!!!) - дори и с цената на преоразмеряване - аз бих се опитал да спазвам някаква пропорция.
В тази връзка и един много ценен за мен цитат:
пет мар 31, 2023 7:08 pmschuldiner написа:
Нещата се получават в перфектна пропорция - 10х10 за стълбовете и столиците, 5х10 надлъжно, 5х5 вместо телове. "Окото" на скарата е желателно да е 50 см или кратно по някакъв начин на дебелината на материала или височината/дължината/ширината на конструкцията. Половината забава е точно в това напасване.
Жалко, че този пич явно няма време да влиза - определено би било полезно да се прочете мнението му по въпроса ти.
За себе си ако го правех, бих помислил за съчетаване на метал с дърво и евентуално добавяне на надлъжни по средата на конструкцията
miroki - майстор
Днес ако не забравя ще измеря моя винкел. Единия е 5*5 от преди 50г. Другия не съм сигурен от преди 40г може да е 4*4 см . Иначе са на 4*4 м очите.
Където съм стягал теловете леко се придърпва навътре има 2 пръста дъга на 4 м. Реално не провисва, а влиза навътре понеже теловете го дърпат.
gogo7777 - майстор
пет мар 07, 2025 8:04 pmdjendov написа:
Сега като се загледах по двускатното изпълнение, ако е с минимален ъгъл не изглежда лошо, но сякаш имам чувството, че като направя заварката, няма да е толкова здраво като заводската права греда.
Заварката няма да ослаби гредата. Ако не ти се занимава със заварки, може да ги огънеш.
:drinkers:
djendov - специалист
съб мар 08, 2025 2:23 pmgogo7777 написа:
пет мар 07, 2025 8:04 pmdjendov написа:
Сега като се загледах по двускатното изпълнение, ако е с минимален ъгъл не изглежда лошо, но сякаш имам чувството, че като направя заварката, няма да е толкова здраво като заводската права греда.
Заварката няма да ослаби гредата. Ако не ти се занимава със заварки, може да ги огънеш.
Ето това вече е идея. 6м греда я огъвам, и направо слагам отгоре, стърчаща 70-80см от едната страна, зависи от ъгъла. Колко трябва да е, за да има ефект?

И как да ги огъна? Може би в цеха, от където ще вземам... ?

И друго си мисля, аз може вместо цялата греда, да срежа 3те страни, да огъна и заваря. така поне най-горната ще остане "заводска".
gogo7777 - майстор
Поне на 160°-165°.
Можеш сам да си ги огънеш, не е нещо сложно. Дори с габел става.
radius - майстор
Какво те притесняват заварките, при тази двускатна схема, действат сили на притискане.
gogo7777 - майстор
съб мар 08, 2025 7:18 pmdjendov написа:
И как да ги огъна? Може би в цеха, от където ще вземам... ?

И друго си мисля, аз може вместо цялата греда, да срежа 3те страни, да огъна и заваря. така поне най-горната ще остане "заводска".
Огъването може с маслен крик. Аз бих ги рязал и заварявал. Ще ти трябва шаблон за да стават еднакви. Режеш огъваш, режеш огъваш......така до желания ъгъл.
Трябва да внимаваш да не ги посукаш!!!
djendov - специалист
Добре, 165 градуса, ще ги режа и заваря.
Сега с какви профили?
80/40/3 колони през 3 метра
80/40/2 греди между колоните, лежащи на тясната страна, за да съвпаднат и се застъпят.

Така се образува 20м / 5м периферията.
80/40/2 огънати на 165 градуса, ако сложа отново на тясната страна през 3м да съвпадне с колоните, става око 3м/5м. Какво да е следващото вътре?

Няма я пропорционалността, за която се говори по-рано, но ако има пропорционалност, тогава върху 100/100 колона, като легне 100/50 греда и ще остане една дупка върху половината, което ще изглежда грозно според мен.

Можем ли, след като използваме двускатната схема да преизчислим гредите. Мисля и друго, някой ден може да сложа панели, но те са много леки. Видях и асма и киви , как растат под сандвич панели на пълна сянка и двете си бяха много добре. Може да сложа панели отгоре да зареждам електромобил някой ден примерно...но те са леки като цяло
gogo7777 - майстор
Я първо си уточни нещата. Асмалък ли ще правиш или конструкция за навес. При тия 100кв.м площ двете нямат нищо общо....ама НИЩО ОБЩО.
miroki - майстор
Вчера мерих моите 4*4 см са и двата профила. Единия вероятно по-дебел, но от миниум, грунд , боя и ръжда, няма как да меря дебелина. Най-голямото отстояние между коловете е 4,40м. Огъване не личи на пръв поглед. 1978 г. Като купихме къщата, си беше там. Не знам, на колко е години старата асма.
На новата при 3,90 се забелязва леко хлътване на вътре от опъване на теловете. Както и едно провисване на мястото където се набирах като юноша.

Тема "Избор профили за асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: