• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
NASIO - специалист
Два дена си играх с тях,доста са големи.Не е много бързо но пък е безплатно. На фреза щеше да ми излезе дебело,за стуговане ми взеха 150лв.Иначе става лесно,облепих ги с милиметрова хартия,после направо с центрова бургия и накрая 7,5.Само на последния ред остана по голямо разтояние то се вижда на снимката ама не е проблем. Дълбоки са 10мм за да може като се захабят да им удариш един шлаиф и пак са нови.Освен това ги дават и като по ефективни,само че аз не намирам разлика понеже на малката машинка имам и от двата вида.Но със сигурност е по евтино и с по-дълъг живот.
ktamen - специалист
Браво на вас, мераклии сте признавам.
И все пак най-вярното мнение в темата е онова, дето в прав текст се каза, че се занимавате с глупости, които няма как да са рентабилни. Никой не си смята труда и затова се лъжем, че като си направим нещо сами щяло да ни излезе по-евтино. Това май е ясно на всички, ама никой не се отказва прави глупости в гаража. И аз не бих се отказал, макар, че това едва ли е повод за гордост.
Първо да уточня, че не само, че не съм правил нещо подобно, но и не съм се интересувал особено от тази тема и предварително се извинявам, ако напиша някоя глупост.
Не видях някой да се е опитал да шлайфа с песъкоструйка. Дори да нямате песъкоструйка, направата и май не е много сложна. Поне с такова впечатление останах от едно руско клипче. Трябва мощен компресор и кофа с някакъв пясък. Руснака просто го загреба от една дупка, дори не го преся, а направо както си беше с камъчета и коренчета излъска един ръждясал калник до гол метал. Пък и има много фирми, предлагащи такава услуга и едва ли ще излезе скъпо. Дупченето с твърдосплавна бургия би трябвало да даде висока гладкост, ама много боли, като се счупи.
Също така никъде не видях да се коментира за КПДто на тези машинки. С добър КПД, не само ще се вдигне производителността, но и ще се увеличи и надеждността. Загряването същ ще е по-малко. А и просто в домашни условия сме ограничени да теглим големи мощности от мрежата.
За висок КПД трябва ролките да са тесни и с голям диаметър, дискът също да е с голям диаметър и ролките да се движат максимално далеч от центъра. Ако няма диск, а надупчена тръба, пак с голям диаметър и големи ролки, КПДто ще е най-високо. Ремъците и червячните редуктори също са с ниско КПД. Най-добре е предавките да са само със цилиндрични зъбни колела с прави зъби.
Ролките трябва да имат някакво окачване, което да гарантира сравнително постоянен натиск, вариант просто с притискащи болтове никак не ми се струва добър. Беше споменато за хидравлично притискане, ама само веднъж и просто споменато, без да се коментира. На повечето хора, хидравликата им се вижда много сложна и скъпа, и на мен така ми се струваше, но като пробвах се оказа, че всъщност е много просто и надеждно, че и евтино.
gogosto, твоя диск с непродупчените сектори ми се вижда напълно негоден за такава работа, може и да не съм прав, но според мен колкото по-рано си направиш друг, толкова по-добре. Освен това ми се струва, че ако беше увеличил диаметрите на ремъчните шайби, вместо да добавяш втори ремък, КПДто щеше да е по-високо.
gogosto - специалист
сега се сетих за песъкоструиката ми от почти миналия век :) http://www.offroad-bulgaria.com/showthr ... ost1059526
А за непродупчения диск няма да коментирам, мисля ,че този коментар оборва всички твои писания по горе.
Илчо Илиев - майстор
ktamen написа:
Браво на вас, мераклии сте признавам.

Първо да уточня, че не само, че не съм правил нещо подобно, но и не съм се интересувал особено от тази тема и предварително се извинявам, ако напиша някоя глупост.

.
От всичко написано, само това е вярно и в духа на форума и нашите възможности и потребности...
Това , което си го написал е вярно,за някои неща,но приложими при големи производства,а никой няма да тръгне да си прави в гаража,с подръчни средства,машина за промишлено производство...
Както съм писал и по-горе, имам машина на гранули, която според твоите писания е възможно неефективна, скъпа и ....забравих вече какво ,та, тая машина ,направена по този начин и материали ,излиза около 200-300 лв+ел мотор 100-150 лв,за направа на 100кг гранули изразходва лев-два ток...
Дори двойно и тройно да излизаха сметките, пак си заслужава, най-малко заради кефа сам да си направиш нещо работещо,а и да си не зависим от печалбари..
За твоя информация, машина от размера/големината/капацитета на тези, който тези момчета правят, и искаха 5-6000лв едни масторЯ, няма да им правя ''реклама'' кои са,но запознатите с тези машини ги знаят добре...
ktamen - специалист
С предния си пост исках да кажа, че малките машини, не са особено ефективни и че експлоатацията им ще е твърде скъпа, а не че ще излезе по-евтино да си купиш, пак толкова малка, готова машина. А цената на експлоатацията се вдига най-вече от многобройните часове, през които трябва да и се слуша монотонното потракване. Тези часове не са безплатни.
Аз бих вдигнал мощността, колкото е възможно да тегля от контакта и да се постарая да използвам тази мощност максимално пълноценно.
Така или иначе съчинявам по картинка и нямам никакви претенции, че поста ми е особено точен и изчерпателен.
Илчо Илиев - майстор
Вероятно си прав, всеки си има негова гледна точка за нещата, но аз все пак говоря от опита който имам...
За малка ферма-20-30 майки, преса с капацитет 50-100кг/ч е напълно достатъчна,а на тая преса и 100Kw мотор да и сложиш, тя няма да заработи по-бързо и ефективно...,а няма смисъл от машина с по-големи параметри,едно,че е в пъти по-скъпа,а и там поддръжката е много по-скъпа...
Моята преса е с мотор 5,5 Kw, вади 50-70 кг/ч, ползвам я 2 ч в месеца, за какво ми е по-голяма...
Ся, за пелетите е малко по-друга работата,макар,че като се има в предвид достъпа до материал за пелети, смятам,че няма да е проблем да се подготвя и пелетира по малко и да се трупа за зимата...
Голямата машина си има предимствата,но за голямо производство, където има възможност за това,а в къщи, направи си сам, дори тези машини, които правят колегите са големи...
Прецени сам, за една зима средно се изразходват 4-5 тона, при капацитет на машината 100кг/ч,колко време ще е нужно за да си ги направят колегите...
Според мен е по-добре да си направиш малка преса за 300-500лв и няколко съботи/недели да си правиш пелети, от колкото да наринеш 4-5000 лв и да си направиш пелетите за 2 недели...

:partyman:
ktamen - специалист
Имах предвид само пелетите за горене, гранулирането на фуражи си нямам никаква представа, какво е и защо се прави и нямам никакво мнение за него.
На практика вложените средства за голяма машина, не са много по-големи от тези, за голяма. Катуна около голямата и малката машина е приблизително един и същ, така че аз бих се ръководил от максимата на Мечо Пух - Колкото повече, толкова повече! Първите няколко съботи и недели, ще е интересно, ама после ще стане досадно.
Това си е мое мнение, и през ум не ми минава, че и другите трябва да разсъждават по същия начин.
NASIO - специалист
Ktamen явно си прочел темата от начало до край щом говориш за хидравличо притискане и твърдосплавни бургии а това е доста за човек който не се интересува.Аз също по напред в темата съм писал че с 200лв тая работа няма как да стане.То ако ставаше така...Иначе това с пясъкостуя,ми се струва наистина глупава идея,за боя иначе става.Рецептата е твърдосплавна бургия(то без болка не става)и твърдосплавен райбер–резултата е перфектно полиране. А за хидравлично притискане можеш да дадеш малко разяснение ако имаш някаква представа.Имам няколко хидравлични машини и имам представа от хидравлика,само не ми е ясно при въртящи ролки каква ще е ползата освен излишно оскъпяване,щото може да се направи ама не е толкова просто.Ако е рингова матрица там става общо взето лесно и си струва да се направи,Иначе за свободното време и парите всеки си избира сам как да ги изразходва.Тази машина която правя в момента по груби сметки ще ми струва около 4-5к като мога да гарантирам че технически и визуално ще е като тези от 20-25к.Сам можеш да прецениш дали си струва.Та идеята ми е че от разсъждения кой какво прави и защо, няма смисъл само излишно писане.Ако може да се дават компетентни съвети та да не се правят грешки ще е много по-полезно за всички
ktamen - специалист
Би ли обяснил, защо шлайфането с песъкоструйка да е глупава идея?
При твърдо закрепване, силата на натиск варира в много широки граници. Това води до краткотрайни претоварвания на лагерните възли и рязко съкращава техния живот. Претоварват се и самият двигател и за да не спира, се налага машината да е с голям запас от мощност.
Не съм мислил подробно как да се реализира окачването и кое къде и как трябва да е направено. Ходът е съвсем малък, значи може и без цилиндър. Една кръгла възглавничка (от желязо) между две плочки. Едната плочка през аксиален лагер предава натиска към ролките или матрицата, в зависимост кой от двата елемента изберем да има и аксиален ход, а другата плочка е закрепена към корпус. От средата на възглавничката тръгва тръбичка до помпата на обикновен хидравличен крик. Ако има манометър на тръбичката ще е доста удобно да се настройва желаният натиск. Към тръбичката трябва да се свърже и някакъв еластичен резервоар, който да поема пулсациите на налягането.
Не съм убеден, че такъв вариант би работил добре, измислих го за 15 мин и едва ли е най-добрият възможен. Обаче е много прост и всеки може да го реализира. Конкретните размери и заварката на възглавничката май трябва добре да се премислят, защото тя ще е уязвима от умора на материала.
NASIO - специалист
Нека това за шлаифането да да го оставим на някой който има много време за губене да пробва и се надявам да каже какъв е резултата.Аз загубих достатъчно време(и не само)и съм доволен от резултата от метода който описах по-горе.Иначе има логика в това което казваш за хидравличното притискане,само че така както го обясняваш предполага раздалечаване на матрицата от ролките при по-голямо натоварване което пък ще намали производителноста,даже може да направи пелетирането невъзможно.По скоро си мисля за някакъв ограничител за да не опират ролките в матрицата и голямо налягане, което не е проблем за хидравликата. Има начин да се направи,моята идея е малко по различна но малко трябва да го пообмисля.То едва ли някой го интересува но ако има такъв съм готов да го обсъдим и да умуваме.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: