• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 547
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Takezo Sensey - модератор
Недей, по добрия вариант е с еластичен съединител. При показания от теб съединител дори и при минимално трептене на ротора (всеки ротор трепти колкото и балансиран да е той) ще имаш радиално биене в другия край на водещата ос. И колкото е по голяма е дължината на оста (L-) толкова амплитудата (осово отклонение) в другия и край ще е по голяма. Желателно е да се ползва еластичен съединител, който ще гаси голяма част от тези вибрации, което ще помогне и до по голямата точност на машината. Всякакви трептения би следвало да се опита да се сведат до минимум.

Друг вариант при използването на това което си посочил на на снимката е да бъдат подложени парчета гума. Които да изпълняват ролята на тампони между мотора и фундамента на който той ще бъде закрепен, по този начин би могло също да се елиминират голяма част от трептенията. :?
shulio - специалист
Iliev Labs написа:
Иначе наистина не ми харесва. Ако видиш класическа фреза, от електрокарен завод например - има да се чудиш, защо е толкова голяма и тежка, с работни ходове 80/25/25. Ами требват си кила, да не вибрира, да е точна. Тоя му се чудя кви са тия моторчета, кви са тия работни ходове! Чак имам чуството, че тия вратички, дето показва, не ги е правил на тая машина! Не всичко което е написано на този свят е вярно! Да знаеш че много съм чел!
Калпава работа ми се види. Иначе наистина ти благодаря. Като гледаш корицата и рекламката в AMАZON, ти идва да прежалиш 70-80 лева. Ти ме отърва!
От Лом съм и съм влизал в електрокарния и знам какво е баш фреза.Но тя фрезова метал и има капацитет който на нас ни е излишен.Мисълта ми е,че на нас не ни трябват такива неща.Аз ще обработвам главно дърво (някой път мога да гравирам някоя ламарина).А при дървото вибрациите са доста по-малки и можеш да ги укротиш с доста по-малко кила.А и зависи каква стружка искаш да вземеш на един път.

И аз като теб преди четях четях и си мислех,че в домашни условия нищо не може да се направи.Направи една примерна машинка да видиш че дявола не е толкова черен колкото всички го изкарват.А книгата и аз не съм я купувал.В нета има всичко без пари с малки изключения.

Впечатленията ми,че тази от книгата ще работи и тези неща са си правени с нея са от моя първи проект (машинка от ПДЧ със стройтелни шпилки) пак имаше точност 1мм.Нямам достатъчно пари за да си купя всичко най-хубаво за даден проект.За това трябва да правим компромиси.Ето Велси си е направил прехода,а не е дал 35 лв без доставката от Англия за него.Така,че задоволи се с по-малкото.За 3000 лв ще си направиш добра машинка да си вършиш проектите.И аз за това искам да направя моята.Да си върша мой си неща.Устройва ме да постигна точност от 0.5мм.Все пак темата е за любителско снс не да правим детайли при които трябва точност от микрони.Вече ако искаш фреза която да прави нещата които може тази от електрокарния отиваме на друга бира и други пари,където дори машините на Карталов ще изглеждат смешни.

ПП:На 18-ти отиваме ли в Интер Експо да погледаме :)
skartalov - специалист
Или вместо съединител ползвайте 2 зънки колела предавка с зъбен ремък.
Там хем няма луфтове, хем може да си спретнете едно малко редукторче.
shulio - специалист
Карталов.На стъпковия мотор ако направим ремъчна предавка да кажем 2:1 за да вдигнем скоростта,колко ще е загубата като въртящ момент имаш ли представа
skartalov - специалист
shulio написа:
Карталов.На стъпковия мотор ако направим ремъчна предавка да кажем 2:1 за да вдигнем скоростта,колко ще е загубата като въртящ момент имаш ли представа
Редуктор се прави обикновенно за да се редуцира предавателното число, а не да се увеличава. Хем и мощността се вдига.
shulio - специалист
Сетих се,но ако направим това със стъпков мотор доста ще паднат оборотите.Трябва да използваме 1:1.Проблема е,че трябва да имам достатъчно бързо придвижване,защото за да постигна добра гладкост с фрезера трябва да използвам доста обороти на фрезата и ако линейното придвижване е бавно то се получава едно неприятно прогаряне на материала (дърво имам предвид).А пък материала не е евтин на днешно време.

Ето още една машина изпълнена сравнително евтино

http://www.ivport.com/temp/cnc1.jpeg

Работен ход 2.5х1.2 метра.Човека прави врати на нея.

Как мислите дали тези подпори на направляващите дали са завити в тях или просто подпират отдолу

В цнцзоне един е постигнал скорост от 6000мм в минута със стъпкови от 1нм и винтова двойка с 5мм стръпка и си фрезова алуминии като пич

http://www.youtube.com/profile?user=tah ... eos&sort=v

Това са негови клипчета.Пратих му съобщение да каже каква електроника ползва за да постигне тия 1200 оборота в минута на стъпковия.
gorgidanchev - специалист
Дайте нещо готово.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
gorgidanchev, нещо яко ми се губиш на бележките. Провери си достъпа. Работя по твоя въпрос и вероятно ще стане. Ама ако все така мълчиш..?
velsi - Почетен майстор
gorgidanchev написа:
Дайте нещо готово.
Много ме бави фрезиста. До сега щях да имам готова ос Х.
За да не е без нищо, ето ти винт с тефлонова гайка:

Прикачен файл

gaika.jpg
gaika.jpg (122 KиБ) Видяна 4481 пъти
Последна промяна от velsi на съб сеп 11, 2010 11:21 am, променено общо 1 път.
skartalov - специалист
Ха! Това не ми прилича на трапецовиден винт.

Правен ли е?
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 547

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: