Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
bisermonov - специалист
shulio написа:
Съгласи се обаче, че класическа дърводелска фреза няма как да монтираме като режещ инструмент на ЦНЦ машина. Или поне не е практично.

Е разбира се че неможе то няма и база за сравнение между двете
nik80 - специалист
платката е правена на eagle, има си плъгин за G-code
захващането нищо особено - 4 винта и готово, ако не е равна масата подлагам с листи хартия
инструмент - V-bit правен на ръка към 50-60 градуса, после пробиване и готово
имам клипчета от първата платка но тук не мога да прикачвам файлове ще направя акаунт в youtube скоро

колкото до фрезите - вече споменах по горе че тия с фрезовите глави са друга работа, и докато един говори за направи си сам цнц и дремел, който е стотина вата ако не се лъжа, друг говори за фреза която само ножовете тежат повече от дремела :-D и е за съвсем друго нещо за това пуснах снимка за да се изясним кой за какво говори
това което обсъждаха и питаха беше за малка фреза тип оберфреза която е подходяща за хоби цнц за това казах че иска високи обороти, работи се с относително малки инструменти, често се правят на ръка с 1 режещ ръб за специфични нужди и за това високите обороти са предимство, на пазара са известни крес, тънки са и лесни за захващане към машината, аз ползвам една куча марка сега но е същия на външен вид

иначе има цнц машини с фрезови глави, но те са далеч от направи си сам, виждал съм такава която носи до 32 инструмента едновременно, 2 от които фрезови глави, заедно с това носи и няколко двигателя за различните инструменти, но това е машина колкото стая и десетина тона а може и повече, а главата която носи всички инструменти с няколко двигателя е огромна нещо от рода на куб 1 метър, така че и фрезова глава може да се качи ама тая машина няма да можем да я сглобим в гараж :-D
Последна промяна от nik80 на ср мар 02, 2011 12:10 pm, променено общо 1 път.
nik80 - специалист
за печатната платка - това са първите проби още с дремела, едвам устисква но за проби става, G-code генериран от плъгин на eagle, пробиването нещо не е много оптимизирано и има някакви паузи които не можах да открия от къде се махат но поне работи, в същия акаунт на youtube има още клипчета който иска да гледа, не ги пуснах във форума да не товаря излишно

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hVVcFK7zRfs[/youtube]
dimov64 - помощник
Здравейте всички!!!
Започнах да събирам един рутер с размери 700/500/120-150!
Още съм на груба конструкция,заварена и недообравотена!
Ще я качваме на едно MAHO 1000,след което ще започвам с механичния монтаж по ос Х!
Конструкцията е с разделен Х ,просто така реших да отделя задвижванията на двете оси!
Не съм се насочил към електрониката,изчетох коментарите по темата с интерес и виждам че има какво да се научи от всички в форума!Ще се радвам ако бъда полезен на всеки!!!
Честит празник на всички!!!
Илиян Илиев™ - майстор
Голяма зараза, голямо нещо... :shock:

Както и да е.

От повърхностно прочитане разбрах, че със серво мотори е по-добре да се направи. Та въпроса ми е къде се намират тези мотори? Демек не магазин или сайт, а нещо от което могат да се свалят.

Въпроса се отнася и до стъпковите. За стари принтери вече четох. Имат ли и друго приложение?
nik80 - специалист
мотор предназначен за серво е с много високи параметри, големи тоци, голям въртящ момент, и т.н. но за непретенциозни неща може да се преработи обиковен колекторен двигател с магнити като му се монтира енкодер, не говоря за колелце от мишка каквото на много места пишат, а за истински енкодер с не по малко от 200 импулса, след декодирането на двата импулса се получават 800 стъпки на оборот, което дава вече нужната точност, също така серво управлението работи по добре с повече импулси, по лесно се настройва и дава по добро регулиране
аз си сложих и на трите оси истински серво мотори щото исках да работи бързо но съм пробвал и с обикновен мотор с енкодер, по бавно ускорява и по малка мощност но пак става, това не намаля точността, също така трябва да е на лагери не на втулки
STEPER - специалист
HI Nik80,
Ти Какви двигатели си използвал в твойта машина?И ако не е тайна за какви цели се използва?
Откъде могата да се намерят постояннотокови двигатели,за една малка но прецизна машина,
Като например от някаква техника за ширпотреба и както казва колегата Илиян Илиев -
да не е магазин или сайт, а нещо от което могат да се свалят.
Разбирам,че сервото е едно наистина много скъпо удоволствие за DIY,
и то когато се прави само заради хобито,но какво да се прави - зараза.
Преди време дълго се рових в Интернет за любителско изпълнени проекти
и реших да експериментирам със сервото на Чен.
Заради спорта реализирах един канал на практика за проба и останах
приятно изненадан че работи ,но сумата ми възлезе на около 160 лева.
Мисля да опитам по натам и с един UHO контролер за който също има
добри отзиви,но само програмирания процесор + кристал струват 10 евро
+ 3 евро шипинг от Германия.
Поздрави
nik80 - специалист
аз писах вече по горе и снимки даже качвах, ползвам истински серво мотори, с много добри параметри но не знам от какво са сваляни, купих ги на старо от ебей
ползвам я за лични нужди и за работа
но наистина не знам каква ще е тази техника хем широка употреба хем прецизна, няма такава....
иначе такива мотори съм виждал по специализирани машини, инвалидни колички но са с тахо, само веднъж видях с енкодер, друго не се сещам в момента
ето това е преработено моторче от голям ксерокс, сложих му енкодер, с вграден редуктор, почти нямаше луфт, изкривих му корпуса малко с чука и му обрах луфтовете :-D и си направих въртяща ос да си направя колелцата за ремъците, но от тогава не съм го ползвал, на практика точността зависи само от енкодера, параметрите на мотора са нужни само за по голяма мощност и скорост
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ZTgrVC0CQ70[/youtube]
STEPER - специалист
HI nik80,
Да няма техника хем широка употреба хем прецизна.Имах пред вид да си спретна аз една
малка прецизна CNC машинка със серво.
Въпрос за моторите -на какви параметри трябва да отговарят?Какви двигатели са подходящи
за серво?
Обикновено колекторните двигатели имат високи обороти и необходими ли са редуктори за тях?
С доколко високи оборите е допустимо да са двигателите?
Щом ти използваш мотори 200 вата и вършиш професионално работа,аз ще се спра на мотори до
100 вата.Не гоня големи натоварвания.
"Тоците" зависят от мощностите и въртящия момент и за тях няма да говорим.
Енкодера и електрониката не ми е проблем.
Интересува ме още и как направи колелцата за ремъците или по точно пътя до прогрмиране на
машината?
1.Каква CAD програма ползваш? Аз се опитвам да работя с Corel Draw.
2.Kаква CAM ползваш за подготовката на G-кода?Подходяща ли е за това CamBam?
3.Тези колелца за зъбните ремъци как се възприемат - като 2D или 3D?
4.Под какъв софтуер работи твоята машина? Аз използвам широкодостъпната Mach3.
5.Възможно ли е направата на хибридно задвижване на CNC?
Имам пред вид за 4-та ос да използвам едно такова решение със стъпков двигател,
другите -X,Y и Z да са със серво?
Поздрави

Прикачен файл

6A.jpg
6A.jpg (88.68 KиБ) Видяна 6045 пъти

Прикачен файл

5A.jpg
5A.jpg (115.71 KиБ) Видяна 6045 пъти
nik80 - специалист
зависи какво ти е задвижването, съчмено-винтова двойка може 3000 оборота и повече, моята съм я въртял до 4000 и няма проблем, но по една от осите съм с верига, там баща ми на неговата машина ползва ниско оборотни двигатели 1000 оборота и минава само с една предавка, аз обаче не намерих и се наложи да правя двустепенен редуктор защото моя е 3000, което малко внесе грешка, но поносимо

110 вата ми е мотора на ос Х, мотора е серво 3000 оборота 2А 75волта, продължителен въртящ момент 0.35Nm и 0.78Nm моментно натоварване, ремък към съчменовинтова двойка 4:3 предавка, т.е. повишавам малко оборотите, винта е стъпка 5мм, постигам до 15 метра за минута бърз ход, и с ръка не мога да го спра, по сметки трябваше да стигне до 20 метра но не намерих траф с нужното захранващо напрежение.... и така е супер, този мотор е с най лошия енкодер, само 200 импулса, след декодирането стават 800 стъпки след предавката 600 стъпки на оборот, 5/600 = 0.00833 мм на стъпка, при добра настройка на сервото работи с грешка до 10 стъпки максимум, т.е. максималната грешка при резки движения е 0.083мм , а при работен ход грешката не надвишава 5 стъпки - 0.04, което ме устройва напълно, ако се понижат оборотите с предавката точността се увеличава още
другите енкодери са ми с 500 импулса, или 2000 стъпки на оборот
баща ми си намери серво мотори с 2000 импулса, или 8000 стъпки на оборот, прецизността е многократко по голяма

иначе колецето си написах G кода на ръка, прекалено просто е за да го чертая на програма
много програми има аз ползвам корел, арткам и мач
да може хибридно защо да не може

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: