Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
HI nik80,
Ясно.А как стои въпроса със зъбните ремъци.Доколкото зная се продават на
метър и в зависимост от дължините се съединяват.
Приложимо ли е един такъв симбиоз между стъпков двигател и енкодер. :?: Предлага се на Ebay
и цените не са високи.Управлението не би следвало да се различава много от обикновеното
DC серво.
Поздрави

Прикачен файл

STEP MOTOR  SERWO.JPG
boltik - специалист
Здравейте.Може ли да качите една схема на серво мотор?
nik80 - специалист
нещо не ми се връзва стъпков мотор и енкодер, като ще има управление и енкодер по добре серво да е.
или ще е някоя екзотика или щуротия не знам
зъбните ремъци си ги намерих готови, цели си бяха , в един магазин бяха като резервни части за нещо не знам за какво но ги купих всичките щото бяха евтини 10 ремъка за 10 лева ги взех

схеми:
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html
http://www.embeddedtronics.com/uhuservo.html
STEPER - специалист
Плюсове има.Визирам хоби изпълнението.
Стъпковите мотори са достатъчно мощни. Развиват максимално
1000 оборота при което отпада необходимостта от редукторни кутии,
по ниски захранващи напрежения и т.н.Та нали сервото също се управлява със
сигналите за стъпка и посока както стъпковите двигатели.
Единствено остава открит въпроса за енкодера,за неговата резолюция.
Но могат да се използват както оптически така и магнитни с резолюция кореспондираща
със стъпките на мотора.
Заслужава си да се опита :wink:
Поздрави
nik80 - специалист
когато започнах да се занимавам същите размисли и главоблъсканици имах и аз
не казвам че не си заслужава, кой каквото има под ръка това прави, аз нямах нищо, четох разглеждах и прецених че стъпков мотор е удобен за малки неща, като принтер, колкото по голямо става толкова дори и за направи си сам, по сложно става със стъпковия мотор и повече предимства има сервото, да не говорим че много принтери има със серво, HP за новите модели не знам но старите им масово бяха със серво и линеен енкодер

1000 оборота са малко за съчмено винтова двойка, цели стъпки дават малка резолюция, микростъпки намалят задържащия момент, а прецизността между целите съпки зависи от моментното натоварване
въпреки всичко има и много големи машини със стъпкови мотори, значи става и така, просто за себе си прецених че сервото е по добрия вариант
angelfilev - специалист
STEPER написа:
HI nik80,
Ясно.А как стои въпроса със зъбните ремъци.Доколкото зная се продават на
метър и в зависимост от дължините се съединяват.
Няма зъбни ремъци, които се съединяват. Продават се с точна дължина (брой зъби), стъпка и ширина.
Фирмата в която работя купува зъбни ремъци и шайби от ULMER. Вероятно има на много други места.
boltik - специалист
Да питам пак.За да е серво мотор,роторът трябва да е навит,а статорът да е постоянен магнит.Правилно ли съм разбрал?
shulio - специалист
angelfilev написа:
Няма зъбни ремъци, които се съединяват. Продават се с точна дължина (брой зъби), стъпка и ширина.
Фирмата в която работя купува зъбни ремъци и шайби от ULMER. Вероятно има на много други места.

Не заблуждавай хората. Това, че работиш тази работа и въпреки това незнаеш какво говориш не е добре :)

http://www.technocon.biz/bg/products/4.html
angelfilev - специалист
shulio написа:
angelfilev написа:

Не заблуждавай хората. Това, че работиш тази работа и въпреки това незнаеш какво говориш не е добре :)

http://www.technocon.biz/bg/products/4.html
Да, действително не знаех за тази технология. Вземам си думите назад. От Технокон също купуваме разни материали, ще проверя.
Все пак не виждам причина да се лепят, след като на пазара има огромна гама готови.
bisermonov - специалист
Да серво задвижванията са определено по-добри с обратни връзки хиляди пъти по точни двигатели се купуват управленията може да се направят и то доста добре но по важно е самата машина и си мисля че това в домашни условия едва ли ще бъде добре направена геометрически движенията трябва задължително да са с линейни направляващи добре захванати за основата и много стабилни танкиети да не говорим за СВД-то че трябва да е много добър клас на точност(а те колко пара струва хиляди говорим за хубава марка) и колкото повече предавки и ремъци толкова повече се натрупва грешката и започвам да си мисля че сервото се обезсмисля с лоша геометрия пък и какво толкоз трябва да е точно 1-2 стотни то със стъпков мотор догонваш 0,025 мм. при 200стъпки за оборот 1,8º и при винт 5 мм.за оборот. :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: