Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
angelfilev написа:
angelfilev написа:

Да, действително не знаех за тази технология. Вземам си думите назад. От Технокон също купуваме разни материали, ще проверя.
Все пак не виждам причина да се лепят, след като на пазара има огромна гама готови.
Готовите са добре дошли когато стандартно са ти необходими такива дължини и стъпки.
Но защо трябва да правиш геометрията и механиката на машината по дължината на готовите ремъци и
да се слагат паразитни колела,обтегачи и т.н.за обиране на излишните дължни,когато можеш да си поръчаш това което
ти е необходимо.
Поздрави
nik80 - специалист
bisermonov написа:
Да серво задвижванията са определено по-добри с обратни връзки хиляди пъти по точни двигатели се купуват управленията може да се направят и то доста добре но по важно е самата машина и си мисля че това в домашни условия едва ли ще бъде добре направена геометрически движенията трябва задължително да са с линейни направляващи добре захванати за основата и много стабилни танкиети да не говорим за СВД-то че трябва да е много добър клас на точност(а те колко пара струва хиляди говорим за хубава марка) и колкото повече предавки и ремъци толкова повече се натрупва грешката и започвам да си мисля че сервото се обезсмисля с лоша геометрия пък и какво толкоз трябва да е точно 1-2 стотни то със стъпков мотор догонваш 0,025 мм. при 200стъпки за оборот 1,8º и при винт 5 мм.за оборот. :)
много е разтегливо понятието домашно направено, познавам хора които домашно изработват изделия по качествено от цели заводи....
всичко си е до човека, като се разгледам из гоогле и иутуб е пълно с изпълнения всякакви, къде гениални къде трагични, всеки сам си преценя колко са му възможностите и какви са му целите, щом върши нужната работа няма нищо излишно било стъпков или серво
моята не е първа красавица, така и не остана време да я боядисам поне..... но върши идеална работа
аз исках бърза машинка, прецизна и мощна, да става за всичко, защото не знаех за какво ще я ползвам, малка е защото толкова място имам, работния ход ми е 50см х 55см х 20см, но тези параметри със стъпкови мотори никога нямаше да ги постигна, пробвал съм да ускорява до 10 м/мин за по малко от 0.3 секунди по Х и У и 0.1 сек за Z при 5 м/мин, толкова рязко може да тръгва и спира че се наложи да сложа гумени подложки за да не падне от масата, и в същото време стига до 15 м/мин, като всичко това се постига без да се губи точност, това ми беше целта и сервото беше моя избор, е... като почна да се клати застрашително масата и намалих скоростите :-D но все пак знам че утре ако ми се наложи ще може
всеки сам си решава кое е по добро и по удобно за него

ето например едно забавно клипче където стъпковите мотори просто са задължителни :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6drMZqmyXQc[/youtube]
angelfilev - специалист
STEPER написа:
angelfilev написа:
angelfilev написа:

Да, действително не знаех за тази технология. Вземам си думите назад. От Технокон също купуваме разни материали, ще проверя.
Все пак не виждам причина да се лепят, след като на пазара има огромна гама готови.
Готовите са добре дошли когато стандартно са ти необходими такива дължини и стъпки.
Но защо трябва да правиш геометрията и механиката на машината по дължината на готовите ремъци и
да се слагат паразитни колела,обтегачи и т.н.за обиране на излишните дължни,когато можеш да си поръчаш това което
ти е необходимо.
Поздрави
Въпроса за зъбните ремъци (ако изобщо се използват) е от лесно решимите технически проблеми. Гамата от ремъци, която се предлага е достатъчно голяма и е абсурд да се подчинява "геометрията и механиката на машината по дължината на готовите ремъци".
Опъваща ролка по принцип не е необходима, най-често се премества мотора в малки граници до опъване на ремъка. Такова преместване с цел опъване е необходимо и при лепен рамък.
Използването на лепен ремък е създаване на излишен проблем. Не допускам лепените ремъци по поръчка да превъзхождат по точност, качество и цена обикновените. Предполагам, че се използват за специални цели и не са подходящи за нашия случай.

При по-големи размери на ос Y , когато се използват два винта(или зъбни гребени) за ос X, възниква въпроса за синхронизиране на двата винта. Вариантите зависят от точността и скоростите, но трябва да се държи сметка за еластичността на ремъците, ако се използват.

За мен най-сериозния проблем е точността и коравината на рамата изработена в домашни условия и без скъпи елементи.
nik80 - специалист
За мен най-сериозния проблем е точността и коравината на рамата изработена в домашни условия и без скъпи елементи.
мдам..... така е, аз си навлякох бела на главата щото реших да ползвам рамата и за линеен лагер едновременно, първо избирам профили достатъчно здрави че като скачам отгоре да не мърдат, после заварявам, скачам отгоре, пак заварява, пак скачам отгоре, е, резултат много няма щото нали съм ги избирал да не мърдат :-D после режа тук там, пак скачам пак заварям, и така, за 1 ден постигнах отклонение от равнината под 3 десети от край до край на маса приблизително 80х90см приблизително, останалото със шкурка на ръка....

иначе баща ми като започна да прави неговата разполагахме вече с повече информация и материали и идеи, неговата беше по друга идея и доста по голяма - първо се прави достатъчно здрава конструкция макар и малко крива, и после направляващите се хващат за масата с много шпилки, като всяка шпилка позволява леко регулиране
angelfilev - специалист
nik80 написа:
мдам..... така е, аз си навлякох бела на главата щото реших да ползвам рамата и за линеен лагер едновременно, първо избирам профили достатъчно здрави че като скачам отгоре да не мърдат, после заварявам, скачам отгоре, пак заварява, пак скачам отгоре, е, резултат много няма щото нали съм ги избирал да не мърдат :-D после режа тук там, пак скачам пак заварям, и така, за 1 ден постигнах отклонение от равнината под 3 десети от край до край на маса приблизително 80х90см приблизително, останалото със шкурка на ръка....

иначе баща ми като започна да прави неговата разполагахме вече с повече информация и материали и идеи, неговата беше по друга идея и доста по голяма - първо се прави достатъчно здрава конструкция макар и малко крива, и после направляващите се хващат за масата с много шпилки, като всяка шпилка позволява леко регулиране
nik80, какви направляващи сте използвали?
nik80 - специалист
ами аз намерих много хубави правоъгълни профили, по тях търкалям обикновени лагери, така направих Х и У, за Z сложих кръгли закалени направляващи Ф16 мисля бяха с линейни лагери, а баща ми вече цялата машина я направи с линейни лагери и кръгли направляващи, Ф25 подпряна с много шпилки и с процепени линейни лагери за Х и У и Ф20 за Z
shulio - специалист
Ник би ли дал снимки на самата машина. Предстои ми да правя почти същата конструкция която описва и искам да сверя малко
shulio - специалист
Да тези ги видях - следя темата. Имах предвид снимки отблизо на самата лагерна количка (ако мога така да я нарека )
nik80 - специалист
ами аз не качих всичко да не задръствам форума само с мои снимки
ето още няколко, не се стряскай от ръждата, беше лъскаво ама електрониката отне повече време от колкото предполагах :) също така някои неща са малко нескопосани щото до известно време си мислех че ще мина без струг и ръчна бормашина :-D после си купих едно малко стругче и настолна бормашина и нещата потръгнаха правилно
направляващите са дебелостенни - 3 мм, а лагерите са на ексцентрик, всеки се регулира преди да бъде затегнат, но с кръгли направляващи и линейни лагери става по хубаво, ако имаш финансова възможност е по добро

Прикачен файл

SH102775 (Large).JPG
SH102775 (Large).JPG (88.55 KиБ) Видяна 4693 пъти

Прикачен файл

100_0708.jpg

Прикачен файл

SH102773 (Large).JPG

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: