• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dobrinski - специалист
Здравейте,
привърших контролера и драйвера, остана захранването и да настроя тока на задържане на мотора. Същия мотор ми го даде един приятел, но не бях го замервал до сега. мислех да го ползвам за оста Z и, че е две по две намотки с общи точки. Сега го меря и какво да видя - три независими намотки по 3 ома всяка.
Някой да има идея, какъв е този мотор?
Прикачен файл:
24-02-12_1516.jpg
alien - специалист
да не е трифазен? има трифазни безчеткови или стъпкови, по съпротивлението май са стъпкови ама пусни някакъв ток последователно на всяка намотка и виж как ще се установява ротора, ако е малка стъпка - стъпков ако е голяма стъпка е безчетков, сръпковите май са до 7.5 градуса ама не е гаранция де
но при всички положения не може с платките които си приготвил, трябват ти други мотори
PhD - специалист
Така като го гледам ми прилича на постояннотоков трифазен безчетков. Само че може и да греша. Преди време ми попаднаха едни стъпкови двигатели(май бяха пловдивски) които се оказаха с три намотки и някъде към 5-10 ома съпротивление. Спомням си че стъпката им беше 15 градуса и се въртяха почти свободно, без да се усещат стъпките както при класическите стъпкови двигатели. Свалял съм ги от стари флопита - едни много големи, за най големите дискети. Бяха с четири извода - един общ за трите намотки и по един извод за всяка намотка. При теб както са изведени трите намотки с двата им извода, може да окаже че е различен от стъпков. Но пък наистина, както отбеляза алиен, съпротивлението им е малко за друг вид двигател.
MrMurdjo - майстор
И аз имам под ръка един такъв пловдивски с многоходов винт направо на вала, но не съм го мерил и заглеждал, защото 15 градуса в момента не ми вършат работа за нищо.

ОТ: Малий, тва бяха 8 инчови флопита, като грамофонни плочи и капацитет май 120 килобайта (не помня точно вече, май на компютър ИЗОТ ги видях за пръв път ). За 25-30 години къде отиде техниката.
PhD - специалист
MrMurdjo написа:
И аз имам под ръка един такъв пловдивски с многоходов винт направо на вала, но не съм го мерил и заглеждал, защото 15 градуса в момента не ми вършат работа за нищо.

ОТ: Малий, тва бяха 8 инчови флопита, като грамофонни плочи и капацитет май 120 килобайта (не помня точно вече, май на компютър ИЗОТ ги видях за пръв път ). За 25-30 години къде отиде техниката.

Да, тези за които писах съм ги свалял от такива флопита. Иначе ми попаднаха и едни моторолски флопита пак за 8 инчови, но бяха с малки двигатели - 17PS. Докато от едни японски флопита си намерих много хубави двигатели - около 1Нм, 1,8 градуса, 1А и ми свършиха страхотна работа :)
П.С. Тези флопита даже са направени две едно до друго в един корпус, колкото кутията на един настолен компютър сега :)
dobrinski - специалист
Приятеля, който ми даде мотора е работил в Изотсервис едно време та нищо чудно от там да е мотора.
alien - специалист
я малко да ви събудя че пак заспахте :-D
много екстри правих и няколко години не ги използвах пълноценно, бая се изръсих за шпиндел на по високи обороти но най после успях да вдигна производителността, серво моторите вече не работят на празен ход :) и спестявам доста време
42000 оборота шпиндел реже 5мм плексиглас с 6м/мин

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xf04zi3yo2Q[/youtube]

edit2: понеже вече ме питаха това наръфаното стопено ли е - това е защитното фолио, обелих само едната страна, не се сетих че някой може да се заблуди да обеля и другата

edit: мислех че пускам в другата тема ама е било в тази, ако модераторите преценят да го преместят
Последна промяна от alien на пон фев 27, 2012 10:34 am, променено общо 1 път.
PhD - специалист
?Колеги, един въпрос имам - някой пробвал ли е конфигурацията L297+L298 в режим на цяла стъпка. При мен на полустъпка си работи без грешка и реших да импровизирам малко в режим на цяла стъпка за да си вдигна производителността. Направих го и пробвах ръчно да местя двете ос - всичко е ок, някъде към 20% повече скорост постигнах. НО, КАКВО СТАНА КАТО ПУСНАХ в автоматичен режим да изрязва материал - започна да пропуска стъпки и установих че Л298 не работи както трябва. И така два опита и при двата 298-цата изгаряше. Драйвера ми е по най-разпространената схема, като променям само нивото на сигнала за фулл/халф степ. Нищо друго. Само на мен ли ми се е случвало искам да питам? И друго ме интересува - дали има колеги които работят в режим на цяла стъпка с този тип драйвер?
velsi - Почетен майстор
Аз съм с такива драйвери и никога не съм работил на нещо различно от цяла стъпка.
skat - специалист
Аз съм сложил такива на моделчето от блога, работя само с цяла стъпка. Даже се изкушавам да питам как се справят с half step, защото никога не съм го пробвал, все не ми дава сърце да се доверя на точността.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: