Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
Отворих един файл DXF в LazyCam,натиснах бутона PostCode и генерира някакъв файл с разширение
tap.Заредих го Mach3 и започна да се изпълнява.Но не смятам че е коректно защото не може да бъде толкова
лесно :)
velsi - Почетен майстор
Ами всъщност така си е. Лесно е. Трудността идва, когато детайла е по-сложен. Просто има най-различни видове обработка. В твоя случай dfx файла ти представлява един вектор. Ти казваш на LazyCam инструмента да следва този вектор и тя го прави. Наистина е елементарно, затова така ти се е сторило. За по-сложните неща - ArtCam
nik80 - специалист
в началото когато започвах се сблъсках с много проблеми с програмите, един от проблемите беше несъвместимост с файловете, уж записвам нужния файл но другата или не го отваря или го отваря с грешки, другия проблем ми беше лично с мен, трудно ми беше да работя, свикнал съм на корел и всичко друго ми беше много криво, но после намерих арткам и ми допадна, интуитивна е (поне за мен) и всичко експортвам като епс и арткам го отваря (само 2д съм импортвал)
от тогава друго не ми се е налагало, но има много нови версии и програми и предполагам и по работоспособни от тогава, трябва да видиш на теб кое ще ти допадне и ще върши работа
STEPER - специалист
Мнооого отдавна направих такова предложение за разделяне на форума ,воден от структурите на водещи
в това отношение западни форуми.Но така или иначе това не се възприе и сега всичко е в един кюп от където
трудно можеш да намериш интересуяащата те информация.
Колкото проблемите на basejn,мисля.че не си заслужава силите в тази насока единствено ако не е заради спорта и да трупа знания. Защото максимата е: Ако искаш нещо да научиш - НАПРАВИ СИ,ако искаш нещо да имаш -
КУПИ СИ.
Проблемите не са само в енкодера и софта.Там има и силова електроника която също заслужава внимание.
Аз например направих /повторих/ разширената версия на Чен и от търсенето на информация.ровенето по форумите
и после от физическата реализация и оживяването му научих много.
Но желая му успех на basejn.
STEPER - специалист
velsi написа:
Ами всъщност така си е. Лесно е. Трудността идва, когато детайла е по-сложен. Просто има най-различни видове обработка. В твоя случай dfx файла ти представлява един вектор. Ти казваш на LazyCam инструмента да следва този вектор и тя го прави. Наистина е елементарно, затова така ти се е сторило. За по-сложните неща - ArtCam
Съгласен съм да започнем с ArtCam. Имам го.Ще го инсталирам и ще се трудя :roll:
Има и още една лесна но професионално направена - CamBam. :?:
Може би с нея по бързо може да стане. :?:
Време няма
angelfilev - специалист
При мен се получи следния проблем(при малко експериментално рутерче 200х160х50мм, стъпкови мотори, контролер L297-L298): Инсталирах Линукс + ЕМС2 без проблем. G-код в Artcam-24000 реда без проблем, симулация без проблем, минимални скорости и ускорения и тотална загуба на стъпки.
Върнах се към изоставената, неравномерна Kcam.
Не може хвалената Линукс програма да е виновна, а мои грешки. Възможно ли е входните импулси да са къси за моя контролер, или друга причина в настройките?
velsi - Почетен майстор
STEPER написа:
Съгласен съм да започнем с ArtCam. Имам го.Ще го инсталирам и ще се трудя :roll:
Има и още една лесна но професионално направена - CamBam. :?:
Може би с нея по бързо може да стане. :?:
Време няма
Може и да е по-бързо с CamBam, но аз няма да мога да ти помогна, защото не съм я ползвал. Всъщност за къде бързаш?
nik80 - специалист
STEPER написа:
....Там има и силова електроника която също заслужава внимание.......
на мен точно тази част ми отне най много време, на Чан софтуера ползва синфазно управление на моста, а не противофазно както е в УХУ
и аз реших да ползвам същия тип мост, това помага да не загрява мотора на празен ход, но в същото време при спиране на двигателя се получава много неприятна комбинация от посоките на токовете и отпушване и запушване на диодите и транзисторите. там имах много ядове щото при по високо напрежение вдига голям импулсен ток чак изтрива програмата на процесора пък целта ми беше за 1киловат мотор (не питай защо) и аз много научих от тази разработка не съжалявам за изгубеното време

а след като имаш готова разработка за серво защо се върна на стъпкови?
emilvtc - специалист
nik80 написа:
и аз реших да ползвам същия тип мост, това помага да не загрява мотора на празен ход, но в същото време при спиране на двигателя се получава много неприятна комбинация от посоките на токовете и отпушване и запушване на диодите и транзисторите.
Май загубих нишката ... за какъв драйвер на Чан говорите ? За Серво ли е или за степ-мотор ? Дайте някакъв линк.

Ако е за степ - има така наречените "Fast dekay" и "Slow dekay" за "обезточване" на фазите на мотора. За това ли говорите?
nik80 - специалист
за серво
http://elm-chan.org/works/smc/report_e.html

това беше първата свястна разработка която намерих, мисля по късно излезе УХУ серво
http://www.embeddedtronics.com/uhuservo.html

аз ползвах за база това на Чан, започнах отначало защото бях замислил развитие на проекта, но вече нямам свободно време пък и не ми се наложи да го развивам повече

за това питах СТЕПЕР, щом е направил най трудното защо пак със стъпкови го е направил има ли причина

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: