• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Ето чертежа. Профилите, са опция - ако може най-близо до тази форма.
Ако има въпроси - отговарям! :)

Прикачен файл

Clark Naca.jpg
Clark Naca.jpg (40.8 KиБ) Видяна 3958 пъти

Прикачен файл

Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (52.44 KиБ) Видяна 3958 пъти
Последна промяна от edemy2001 на пет май 06, 2011 10:47 pm, променено общо 3 пъти.
bill47 - напреднал
Като чета отговорите по темата ми идва идея как да улесним усвояването на получената енергия от ветрогенератора . Ясно е че половината трудности са в изграждането на установка с перка и генератор с достатъчно КПД , но остава проблема как да се стабилизира и съхранява получената енергия . Повечето самоделни ветрогенератори са от порядъка 200 , 300 , 500 вата , което може да се използва спокойно за захранването на обикновен бойлер , така отпада нуждата стабилизирането на напрежението .На нагревателя не му трябва стабилно напрежение , а бойлера се превръща в своеобразен акомулатор. В едно домакинство топла вода винаги трябва , ветрогенератора и да не я осигури цялата поне ще помага пълноценно . Даже ако нагревателя е за две степени едната може да се захранва от мрежата другата от ветрогенератора . Ще се радвам да чуя ( или прочета ) предимствата и недостатъците на идеята :)
edemy2001 - специалист
bill47 написа:
Като чета отговорите по темата ми идва идея как да улесним усвояването на получената енергия от ветрогенератора . Ясно е че половината трудности са в изграждането на установка с перка и генератор с достатъчно КПД , но остава проблема как да се стабилизира и съхранява получената енергия . Повечето самоделни ветрогенератори са от порядъка 200 , 300 , 500 вата , което може да се използва спокойно за захранването на обикновен бойлер , така отпада нуждата стабилизирането на напрежението .На нагревателя не му трябва стабилно напрежение , а бойлера се превръща в своеобразен акомулатор. В едно домакинство топла вода винаги трябва , ветрогенератора и да не я осигури цялата поне ще помага пълноценно . Даже ако нагревателя е за две степени едната може да се захранва от мрежата другата от ветрогенератора . Ще се радвам да чуя ( или прочета ) предимствата и недостатъците на идеята :)
По принцип става, но с някои уговорки. За да може да се захрани директно нагревател от любителски генератор за съжаление пак е необходима малко електроника. Проблемът е, че ако генератора е натоварен, трудно се развърта. Ако се развърти и се включи тогава товара, почти сигурно е че ще спре или ще му паднат оборотите. Съответно ще падне и напрежението и тока т.е. мощността. Това лично съм го проверил с един от генераторите, които съм правил. Използва се широчинно-импулсно управление на товара, за да може и генератора да се върти и да се отнема мощност от него. В този смисъл би могло, което е по-лесното и елементарно, да се използва стар акумулатор, който единствено да служи като стабилизатор на напрежението. Не е необходимо да задържа ток, достатъчно е да вдига 12-13 волта, като му се подаде напрежение.

EDIT: Това със стария акумулатор неминуемо води до сериозно сваляне на КПД на цялата система.
edemy2001 - специалист
Какво стана с вятъра!? Да не би да решихте, че е вятър работа и всички да отидоха при парата!!! :-D
dj_marti79 - специалист
Парата ни е надеждата за летния период :-D
Преди малко моя го спрях за по сигурно. МНОГО силен вятър!
dj_marti79 - специалист
Малък генератор - малки проблеми, Голям генератор - Големи проблеми!
Изкриви ми се вертикалната ос около която се ориентира машината и сега е клюмнала на долу. Цялата тежест (около 140кг.) ми е отпред и явно големите пориви са спомогнали. Скъсаха се котактните пръстени. Появиха се надлъжни пукнатини по витлата.
Може ветрогенераторите да са вятър работа, но дойде ли силния вятър става страшно. Няма спиране, няма сваляне.
Изводи:
-винаги и навсякъде преосигурявайте неколкократно конструкцията.
-разполагайте тежестта равномерно.
-предвиждайте аварийно спиране при най тежки условия.
-пасивните защити са на почит.
Видях как 200W електромотор изкарва 450W!
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Малък генератор - малки проблеми, Голям генератор - Големи проблеми!
Изкриви ми се вертикалната ос около която се ориентира машината и сега е клюмнала на долу. Цялата тежест (около 140кг.) ми е отпред и явно големите пориви са спомогнали. Скъсаха се котактните пръстени. Появиха се надлъжни пукнатини по витлата.
Може ветрогенераторите да са вятър работа, но дойде ли силния вятър става страшно. Няма спиране, няма сваляне.
Изводи:
-винаги и навсякъде преосигурявайте неколкократно конструкцията.
-разполагайте тежестта равномерно.
-предвиждайте аварийно спиране при най тежки условия.
-пасивните защити са на почит.
Видях как 200W електромотор изкарва 450W!
Абсолютно вярно! Ето една от причините за да не се преоразмерява преката. Т.е. да не бъде по-голяма от необходимото. Макар и един или два пъти в годината в България се случва да има ураганни ветрове и последиците за самоделните пък и не само самоделните малки генератори могат да бъдат фатални. В това се убедих лично, когато на един много малък генератор правен за експерименти с диаметър на перката 90 см.(!) скъса 3 мм. стоманена ламарина на която беше заварена вертикалната ос около която се върти генератора за да се насочи срещу вятъра. Генератора уж имаше защита с отклоняване на опашката при силен вятър. Най-напред се скъса опашката и след това въпросната ламарина. Все още я пазя и във вторник ако не забравя ще направя снимка, че до тогава няма да ходя в работилницата. От тогава си направих извода, че ако аз си мисля, че е достатъчна 3 мм. ламарина, трябва да сложа 6 мм., ако си мисля, че оста трябва да е 10 мм. трябва да сложа поне 20 мм., защото механичната мощност на вятъра нараства с куб от скоростта му. И си помислих тогава - ами ако този генератор беше паднал на главата на някой човек!? И ми настръхна косата, доколкото ми е останала :-D ! С вятъра шега не бива, макар да е вятър работа!
Последна промяна от edemy2001 на нед апр 10, 2011 12:37 pm, променено общо 1 път.
edemy2001 - специалист
Предлагам който има възможност да публикува тук данни за скорост на вятъра и къде е направено измерването. Естествено само в екстремни ситуации като през тези няколко дни, че иначе ще превърнем темата в "Прогнозата за времето". Ето първите данни от мен:
Прикачен файл:
Snap3.jpg
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Данните са от 7.04.2011 7.00 часа до 8.04.2011 17.00 часа в центъра на Стара Загора.
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
....В това се убедих лично, когато на един много малък генератор правен за експерименти с диаметър на перката 90 см.(!) скъса 3 мм. стоманена ламарина на която беше заварена вертикалната ос около която се върти генератора за да се насочи срещу вятъра. Генератора уж имаше защита с отклоняване на опашката при силен вятър. Най-напред се скъса опашката и след това въпросната ламарина. Все още я пазя и във вторник ако не забравя ще направя снимка...
Ето и снимките. Това разчепатеното на края на оста беше диск заварен върху парче тръба...

Прикачен файл

Изображение0186.jpg
Изображение0186.jpg (99.79 KиБ) Видяна 4201 пъти

Прикачен файл

Изображение0185.jpg
Изображение0185.jpg (95.33 KиБ) Видяна 4201 пъти

Прикачен файл

Изображение0184.jpg
Изображение0184.jpg (103.29 KиБ) Видяна 4201 пъти
borisovqvor - напреднал
здравеите направих нов грнератор с показатели 2.7ом спротивление между две фази при400 об дава17v,800об 32v между две фази променливо напрежение,при 400об без товар 46v,с товар13.7v /2.2A,при800об 96vбез товар ,а с товар 14v /3.6A при изравено напрежение. Какви перки като длжина ширина и брои да сложа и колко вата мога да изкарам при какви обороти
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: