Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
svetliopi44 - Чирак...
:prayer:
Страшен си ... Много балгодаря...
:prost:
shulio - специалист
Steper ние гугъл го ползваме ама той така и не отговаря на въпроса. Има ли смисъл да се изнасилва стъпковото моторче докато почне да губи стъпки и после да ги коригираме с енкодер
STEPER - специалист
shulio написа:
Steper ние гугъл го ползваме ама той така и не отговаря на въпроса. Има ли смисъл да се изнасилва стъпковото моторче докато почне да губи стъпки и после да ги коригираме с енкодер
[-X Нее.Тук не става въпрос за изнасилване на двигателя, а за нещо друго.
Нормално е при работа,най неочаквано при някой преход или изхабен фрезер,и ред още други неща,мотора да се натовари за момент и да изпусне стъпка.
А резултата от това се знае.Варианта стъпков мотор + енкодер поне за мен е оптимален вариант в сравнение със серво при DIY хоби рутерите.
Но тук има един проблем,че двигателите които досега ние ползваме са с едностранно изведена ос,което затруднява а не невъзможно поставянето на енкодер.
Но всеки решава сам за себе си изхождайки от предназначението на машината.
А гугъл отговаря така,както го и питаме :yawinkle:
shulio - специалист
E ако е само за коригиране отвреме на време при екстремни условия - тогава става.

Аз си взех мотори с ос и от двете страни. Може да пробвам какво ще стане. Ако намеря енкодер на подходяща цена де :)
mika - специалист
Поради липса на познания, имам навика да разглеждам как са направени комерсиалните машини и се опитвам да се придържам към идеите на техните инженери. Разгледал съм стотици каталози с малки рутери и фрези, но досега не съм попадал на нито един, който да е задвижван от стъпкови мотори с енкодери.
Според мен това е така, защото правилно изчислените стъпкови мотори при нормална работа не изпускат стъпки. Съмнява ме енкодера с нещо да помогне на маломощен стъпков двигател, тъй като при подаване на по-голям ток от номиналния, с цел да се увеличи мощността му за да преодолее препятствие, мотора може да изгори.
Последна промяна от mika на пон май 09, 2011 1:50 am, променено общо 1 път.
STEPER - специалист
mika написа:
ПСъмнява ме енкодера с нещо да помогне на маломощен стъпков двигател, тъй като при подаване на по-голям ток от номиналния, с цел да се увеличи мощността му за да преодолее препятствие, мотора може да изгори.
Ето какво пишат за избор на мотор в страницата на Geckodrive:
mika,
От уважение към аудиторията и българския форум можеше да постнеш тук BG текста на извадката,или пък да обясниш с думи прости за какво иде реч :rolleyes: :? Не всички сме длъжни да знаем английски рабира се.#-o
Освен това,защо всички смятате,че едва ли не трябва да издевателстваме над мотора,да го поставяте в режими неприсъщи на характеристиките му и да възприемаме енкодера като манна небесна която да облекчава работата на двигателя и изправя грешките ни.
С поставянето на енкодер се въвежда една следяща система на контрол върху работата на стъпковия двигател,
по всяко време.Съгласен съм че една такава машина трябва да се оразмери правилно.Но и наивно е да се мисли,че всичко ще се движи винаги гладко.особено след няколко месеца експлоатация.Амортизацията /и в Африка е амортизация/ вследствие натоварванията и вида на конструкцията,ако щете и качеството на материалите които влагаме,може да настъпи по различно време и си казва думата.
ЦПУ - напреднал
Има и някои други фактори, които оказват влияние и заради които стъпковите двигатели имат навика да изтърват стъпки, "когато им хрумне". :) Дори и при наглед идеално подбрани двигатели, захранване и управляваща електроника. Едно от най-важните неща е задължителното използване на екранирани кабели, не само към стъпковите двигатели, ами и към крайните изключватели. Ако последните са просто някакви си обикновени кабелчета, електрониката периодично получава погрешни сигнали, породени от електромагнитните полета. Друго нещо - стъпки се изтърват при голяма влажност, прекален студ или жега. Особено от жегата стават големи поразии, ако електрониката види зор с охлаждането. Също много важно е и да настроим правилно ускорението и забавянето от и до пълен покой на стъпковите двигатели - при прекалено рязка смяна на оборотите, стъпки се изтърват на килограм. Също не бива и да се прекалява и с указването на твърде високи обороти, защото това е слабото място и на най-идеалните стъпкови двигатели (все едно някой да те кара да броиш хиляди овце в минута), а се губи и много от въртящия им момент. За възможното претоварване (бърза скорост на режещия инструмент и внезапно задълбаване в твърд материал, или дори нежелано спиране на режещия двигател) вече стана дума, но точно тук кодировачите (encoders) са в стихията си и могат да помогнат неимоверно много. Все пак, тяхната цел е по-скоро да "догонват" случайно изпуснати стъпки понякога, а не постоянно да се грижат да оправят бъкиите на нечии лоши настройки за ускорение и обороти, или липсата на екранирани кабели. :)
mika - специалист
STEPER написа:
mika,
От уважение към аудиторията и българския форум можеше да постнеш тук BG текста на извадката,или пък да обясниш с думи прости за какво иде реч :rolleyes: :? Не всички сме длъжни да знаем английски рабира се.#-o
Извинявам се на всички участници във форума, че изчисленията на мощността са на английски и защото не мога да предложа качествен превод ги изтривам.

ЦПУ, прав си за всички изброени от теб причини за изпускане на стъпки и вероятно могат да се намерят още доста (като просто спиране на тока), но именно предвиждането и избягването на повечето от тях са част от тънкостите на това на пръв поглед лесно занимание.

P.S. С интерес ще очаквам развитието на идеята за стъпкови мотори с енкодери. Успех!
ЦПУ - напреднал
Да допълня и една МНОГО важна причина за изтърване на стъпки и последващи проблеми с координатите на фрезата - когато в Mach3 искате в някой момент временно да спрете работата на машината, е много важно това да не става рязко (т.е. НЕ с натискане на аварийния изключвател или от иконката "Stop" в програмката), а от иконката "Feed hold". Това ще укаже на фрезата да забави постепенно скоростта и да спре в края на пътечката от g-кода, който се изпълнява в момента. Едва след това вече се натиска "Stop".

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: