• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ktamen - специалист
На по-ниски обороти бургията захапва по-дебела стружка и има нужда от по-голям въртяш момент. Така, че от опита ти с бормашината не могат да се правят изводи за въртящия момент.
А въртящ момент се мери доста сложно. Примерно закачаш подходящ генератор за двигателя и започваш да черпиш ток от генератора. Като измерваш старателно получената енергия, можеш да изчислиш въртящия момент. По-добре не се опитвай.
Имай предвид, че максималния въртящ момент на трифазните двигатели е 1,6 - 3,5 пъти по-голям от номиналния. Затова не се опитвай да мериш въртящ момент с претоварване до спиране, защото двигателят може да изгори.
Цена от 400лв ми се струва близка до подарък.
NASIO - специалист
Подарък,подарък ама като не върши работа,е скъп подарък.Мерси за разясненията все пак.Имам още малко време да помисля.
NASIO - специалист
Колега ktamen имам нужда от твоето мнение,което пак е свързано с честотния регулатор.Въртящия момент на мотор15кв. 700об.и мотор 30кв 1400об е еднакъв 191Nm.Та въпроса ми е ако използвам 15кв и му вдигна оборотите с регулатор дали ще имам същата мощност при наполовина изхарчен ток,или съм в заблуда.Идеята ми е да се икономисва ток а не да спестявам пари от покупката на мотор,даже напротив:15кв съм го намерил на 900лв а 30кв за 500лв.
ktamen - специалист
Икономия няма как да има. За това можеш са си 100% сигурен. Електрониката със сигурност ще увеличи загубите.
В общият случай, при една и съща мощност, по-бавните двигатели има по-висок КПД (той трябва да е отбелязан на табелките и може да го сравниш). В случая това не е сигурно, защото пак в общия случай, по-мощните двигатели имат по-високо КПД. Ако обаче няма да използваш всичките 30кВт, а само 15 от тях, КПДто на 30кВт-овия ще е по ниско.
КПДто на предавките зависи и от коефициента на редукция на оборотите, демек предавките за нискоборотният двигател ще имат по-високо КПД. Заради малките обороти е оправдано, вместо ремък да се използва верига и от това пак ще спечелиш по-малки загуби.
Регулиране на оборотите не съм убуден, че ти е нужно, освен за експеримент да уточниш оптималните. После е желателно да махнеш електрониката и да нагласиш оборотите по-механичен начин. Инвертора после можеш да го продадеш, ако прецениш, че повече няма да ти е нужен.
Ако двигателят е 750об, вероятно лесно ще намериш подходящо по мощност и предавателно число главно предаване от автомобил (като на gogosto) и да минеш с само с една единствена зъбна предавка, без ремъци и вериги. Мотора го връзваш директно за редуктора, може и без кардан. Ще стане лесно, надеждно, евтино, компактно и с висок КПД.
Ама 900лв ми се виждат много, пробвай да се пазариш.
NASIO - специалист
Да ама всичко освен мотора е приготвено и в предвид предавателното число на редуктора 1/30 вариантите са два:или редукция с шайби или кардан и регулатор.А мощност ще ми трябва със сигурност така че май най-добре да взема този от 37кв.
ktamen - специалист
Редукторът е с прекалено голямо предавателно число. Самата машина колко оборота предполагаш, че трябва да прави?
NASIO - специалист
Някъде бях чел че скороста на ролките трябва да е 2.5м. мин.Моите са ф 180 значи около 270 оборота,само че това ми се струва доста висока скорост.Затова ми се струва най-разумно както казваш ти-първо с инвертор да оптимизирам оборотите и после шайби.
ktamen - специалист
270х30 прави 8100 оборота. Редукторът не става. Дори оборотите да са 135, редукторът пак не е за тази работа. Може много да ти харесва този редуктор, ама ще си спестиш много проблеми, ако го разкараш.
NASIO - специалист
И мен ме притеснява това ама както казах всичко е готово.Сглобявам и ще видим резултата.Все пак се надявам че няма да има нужда от толко високи обороти.
ktamen - специалист
Две неща са нужни за нашата работа: неуморна издръжливост и готовността да изхвърлиш нещо, в което си вложил много време и труд.
Взето оттук: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/3 ... 40550.html
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 48

Тема "Машина за пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: