Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cvettomirr - специалист
Днес трябва най-накрай да получа снимките на моторите, които ще кача в темата и вие да ги погледнете, трябва да станат и ги взимам веднага ако всичко е ОК. Понеже фрезичката ще е за мои цели и ми се иска да я направя и поне 5г по механиката да не пипам почти нищо. Може и 20мм винт да е.Но направляващите по дебели. Инструмент за фрезоване ще е фрезер с видия наточен под 90°, виждал съм и на сухо да работят, но е по-добре с водичка да капят капчици да не се вдига пепел.

Като взема моторите, от електрониката ли да почвам-е. А винтовете готови от къде да ги купя на цена 30лв.метър.
Относно паметниците - омръзна ми вече доста години, в лявата ръка длетото в дясната чука, да лапам пепел по цял ден и хамалогия. Обработващата дълбочина максимум по Z ще е 80мм.
А относно защитата на шасито от вода и прах нямам си и на идея как да стане. За първо време на фрезера долу от 4 страни силиконово перде да задържа пепелта и водата и така.

Благодаря на всички отзовали се при такава нужда от помощ.
cvettomirr - специалист
А да попитам за винтовете, на струт някой правил ли е, какви са резултатите, дали ще станат като се спазят диаметър, резба, стъпка - поне от това да се спестят парички.
cvettomirr - специалист
Тъй като незнам някои работи по механиката да питам
тези опори за винт ли са http://www.exoror.com/B_SPRT.htm и в двата ли края на винта трябва има, след упората посока към стъпковия мотор съединителя, едно блокче за захват на мотора така ли е или бъркам нещо.
За направляващите мисля по две от тези за всяка страна http://www.exoror.com/S.htm отдолу направляваща - винт - направляваща или само по една на страна - Ще ми са по две на страна за да е здраво. А лагерите по направляващите тези мисля че са добри.

Като гледам с днешна дата цените им в сайта exoror.com се ядват относно към механиката с изключение на винтовете.
velsi - Почетен майстор
Не мисля, че някой е правил винтове на струг при положение, че се намират готови, но ако питаш дали може отговора е: да - може. Предполагам ако вуйчо ти подходи с нужното внимание и старание и разполага с достатъчно време няма да има проблем. Дано само струга му да не е на повече години от неговия стаж. Но пък и тези, които би купил не са с някаква космическа точност все пак. За този вид машина, който ще правиш няма да имаш проблеми. Повече трябва да те притеснява здравината на конструкцията като цяло, отколкото точността на винтовете. Мисли повече в тази посока.
alien - специалист
здравейте
скоро питах един въпрос за автоматичен патронник на цнц струг но никой нищо не каза
сега ме мъчи още един странен въпрос
понеже стъпковите мотори които имам не са много големи, имам възможност да направя предавка с отношение 1.5 с назъбен ремък, но дали това увеличение на мощността от 1.5 няма да отиде в загуби на ремъка, дали няма същата мощност да има и при дирекнто куплиране без ремък
cvettomirr - специалист
Да няма как да не подходи внимателно, мисля си 20мм, по 2бр на страната от Х . т.н по две направляващи на страна, по два лагера на направляващата ос от долната страна и от горната страна на горната направляваща.
velsi - Почетен майстор
alien написа:
здравейте
скоро питах един въпрос за автоматичен патронник на цнц струг но никой нищо не каза
сега ме мъчи още един странен въпрос
понеже стъпковите мотори които имам не са много големи, имам възможност да направя предавка с отношение 1.5 с назъбен ремък, но дали това увеличение на мощността от 1.5 няма да отиде в загуби на ремъка, дали няма същата мощност да има и при дирекнто куплиране без ремък
Няма как мощността да отиде в ремъка. Единственото, което ще загубиш е обороти, тоест колкото мощност спечелиш, толкова по-бавно ще ти е преместването.
alien - специалист
то оборотите ясно ще паднат това е за сметка на мощността, ама нали теоретично няма нищо без загуби, всяка предавка си има загуби, за това се замислих че отношение 1.5 е доста малко да не се окаже че загубите в ремъка са повече, не знам на зъбните ремъци какви загуби им дават никога не съм попадал на такива данни, и без това съм на границата та всяка подробност ще ми е от полза, поне докато не намеря по големи двигатели
mika - специалист
alien, друг начин да увеличиш мощността е, като намалиш стъпката на винта.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: