• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Ок мерси. Имаш в предвид да си направя опитна постановка? :?
Именно, защото в любителски условия е най-лесно по този начин.
ludiagsm - специалист
edemy2001 написа:
dj_marti79 написа:
Ориентировъчно каква мощност ще може да се извади например при:
-вътрешен диаметър на статора 100 mm
-широчина на статора 100 mm
-обороти 1000 об/мин.
или има и още някакъв друг параметър който трябва да включим?

Разбрах какво питаш! :)
За да се изчисли каква мощност дава един генератор са необходими доста параметри.
(1) P=U*I от закона на ом знаем, че (2) I=U/R . Заместваме в (1) и получаваме, че P=U*U/R или (3) P=U^2/R. От тази формулка се вижда, че за да изчислим мощността на генератора е необходимо да знаем напрежението, което той дава и съпротивлението на намотката му. За да изчислим пък напрежението което дава е необходимо да знаем броя на намотките и напрегнатостта на магнитното поле, което ги пресича и скоростта с която ги пресича. За справка http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 0%B8%D1%8F
Напрегнатостта на магнитното поле също може да се изчисли, но за целта трябва да се разполага с размерите на магнита, материала от който е направен и до каква степен е намагнитен.
Тъй като в любителски условия едва ли някой разполага с измерител на напрегнатостта на магнитното поле, пък и са редки случаите в които е известно какъв е магнита за да се изчисли полето му, по лесното е да се направи следното:
1. Навиваш в статора няколко намотки - да кажем 20(w) с произволен на диаметър проводник
2. Завърташ генератора до известни обороти да кажем 1000
3. Измерваш напрежението което дава намотката с точност до втория знак след десетичната запетая
4. Изчисляваш колко навивки на волт получаваш при тези обороти. (4) w/U
5. Изчисляваш колко навивки са необходими за да получиш необходимото ти напрежение от генератора като умножиш коефициента от (4) по напрежението което ти е необходимо.
6. Проверяваш с какъв диаметър проводник можеш да навиеш толкова намотки в свободното пространство на статора
7. Изчисляваш дължината на проводника, който е необходим за същата намотка
8. Изчисляваш при този диаметър на проводника и тази дължина на проводника какво е съпротивлението на намотката и се връщаш на формула (3) за да изчислиш каква мощност ще ти даде. Изчисляването на съпротивлението става със специфичното съпротивление на медта или с помощта на таблица, която ти дава съпротивлението на 1000 метра(фута) за даден диаметър проводник.

Малко дълго стана обяснението... :-D :?
Много полезно инфо колега =D>
dj_marti79 - специалист
... и още въпроси:
-всички знаем че с колкото по-малко витла е генератора, толкова по-бързооборотен е! Но кой може да ме убеди в това? Аз мисля че оборотите зависят основно от ъгъла на витлата.
-някой беше споменал, че механичната мощност зависи от площа на диска (перката), аз мисля че механичната мощност зависи от площта на лопатите?
-три по-широки лопати няма ли да свършат работа колкото шест по-тесни?
Опитно ститнах до извода че на 10m по-високо, вятъра е 2пъти по-силен.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
... и още въпроси:
-всички знаем че с колкото по-малко витла е генератора, толкова по-бързооборотен е! Но кой може да ме убеди в това? Аз мисля че оборотите зависят основно от ъгъла на витлата.
-някой беше споменал, че механичната мощност зависи от площа на диска (перката), аз мисля че механичната мощност зависи от площта на лопатите?
-три по-широки лопати няма ли да свършат работа колкото шест по-тесни?
Опитно ститнах до извода че на 10m по-високо, вятъра е 2пъти по-силен.
Определено не аз съм го измислил това, че мощността зависи от площта на перката. За да се изчисли перката са необходими няколко неща. Каква мощност ти е генератора, при какви обороти започва да дава напрежението, което ти е необходимо и при какви обороти ще достигне номиналната си мощност. Обикновено се приема, че номиналната мощност вятърния генератор трябва да достигне при около 10 м/сек. вятър, а при около 1,5 - 2 м/сек. да започне да дава необходимото напрежение. От там се изчислява какъв трябва да е ъгъла на лопатите и какъв диаметъра на перката. Има един коефициент, който се обозначава с TSR и той означава с каква линейна скорост се движат върховете на перката спрямо скоростта на вятъра. Ако скоростта на вятъра е 5 м/сек и TSR на перката е 6, това означава, че върховете на перката се движат с 5*6 = 30 м/сек. Общо взето генераторите с вертикална ос имат TSR между 1 и 2,5. Генераторите с хоризонтална ос, за каквито говорим в този форум имат при 2 лопати - между 6 и 10 TSR, тези с 3 лопати - между 5 и 8, а с повече от три лопати TSR е до 5. Този коефициент се определя от ъгъла на лопатите, тяхната площ, дължината им и броят им. TSR има точно определени параметри, които се определят от аеродинамиката и за съжаление аз не съм много навътре в материята. Използвам готов софтуер за изчисляване на лопатите.
А, ако ме беше попитал, щях веднага да ти кажа, че на 15 м. над земята първо вятърът е по-силен отколкото на 5 м. и освен това потока е ламинарен т.е. с по-малко завихряния, което е по-добре за работата на перката. :)
edemy2001 - специалист
Прикачен файл:
Изображение0210_1.jpg
Аз напредвам с 350 ватовия генератор, макар и по-бавно отколкото смятах - за съжаление кризата се отрази на финансирането му!
ludiagsm - специалист
Много добре изглежда ,поздравления :)
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Ето тук съм направил една малка перка без редуктор.
При определени обороти се поклаща. Някой да има идея как да се справя с баланса.Слагах му тежести но нищо не се променя.

Прикачен файл

DSC00016.JPG
DSC00016.JPG (19.94 KиБ) Видяна 3764 пъти
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Ето тук съм направил една малка перка без редуктор.
При определени обороти се поклаща. Някой да има идея как да се справя с баланса.Слагах му тежести но нищо не се променя.
Баланса се постига трудничко. Ще се опитам да кача материал за това как се прави. Най-лесно се балансира трилопатна перка. Двулопатната и четирилопатната са по-трудни. Не случайно промишлените генератори масово се правят с трилопатни.
edemy2001 - специалист
От тук http://www.anteni.biz/anteni/my_files/b ... 0rotor.pdf можете да вземете едно файлче с описано на английски как става балансирането на перката.
rosso666 - специалист
Здравейте -може би не точно тук му е мястото,но тази тема намерих за ветрогенератори и... да попитам-Как стоят нещата със съфинансирането от общината (държавата) при покупка на ветрогенератор?
Прочетох малко и ми се стори че да продаваш тойк от такъв генератор на НЕК е доста далавера -според вас така ли е или съм се обърка?
И кое е по-оферта ВЕИ или соларните панели?
Ще се радвам да рабера и вашето мнение за тези алтернативи.
Поздрави.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: