Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skat - специалист
Браво, Steper, демонстрираш култура, от която всички трябва да се поучим, човече! Добре, че сред нас има и такива като теб. Чакам с нетърпение снимки на продукцията, излязла от това елегантно създание! Поздрави и дерзай!
STEPER - специалист
angelfilev написа:
STEPER написа:
Здравейте,
Това е моето решение за 4-та ос в машината.В интерес на истината всичко работи перфектно.
Само където прави много прах и трябва някакъв филтър от рода на циклоните да спретна. :partyman:
Браво STEPER, красота!
Не зная с каква цел си направил четвъртата ос, но в този вид ми се струва, че много операции няма да са точни, или направо са невъзможни. Твоя патронник вероятно е 80мм, ремъчната предавка на око изглежда 1/2. При полустъпка и мотор 1,8град, за един импулс, заготовка 80мм ще се завърти на дъга около 0,314мм.

п.п. Може това зад патронника да е някъкъв редуктор и така да постигаш точност?
angelfilev,
Да униуверсала е 80 мм.
Не знам как ти правиш сметките,но мойта математика е друга.
Двигател 1.8 градуса на стъпка.
Предвателно отношение - мотор - патронник 1:2.Безлуфтова зъбна ремъчна предавка.
И сега да смятаме.За един оборот двигателя ще направи 200 стъпки /200х1.8=360/,
За да направи един оборот патронника е необходимо стъпковия двигател да направи
два оборота или 400 стъпки.При материал с диаметър 60 мм.една точка от периферията
ще измине път равняващо се на линейно преместване 28,26 см. /RXRX3.14/.
И така за какво ще го ползвам - За много неща,а ако някой се наеме да направи в
CAD-CAM шахматна фигура на конче и ми предостави G-кода ще се види каква е точността,
която я гарантирана.А може и зъбно колело.Все пак остава да направя и задното седло и
прахосмукачка и съм готов.
STEPER - специалист
skat написа:
Браво, Steper, демонстрираш култура, от която всички трябва да се поучим, човече! Добре, че сред нас има и такива като теб. Чакам с нетърпение снимки на продукцията, излязла от това елегантно създание! Поздрави и дерзай!
Благодаря за поздравлението skat а и за помощта оказана ми от теб. :supz:
Колкото до продукцията, в интерес на истината овладяването на софтуера остана на заден план и ми е много
трудно за сериозна работа.Но за това пък имам успех в програмирането на G-код на ръка.
Поздрави
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Бях писал май по-преди, че си направих сам циклон и съм много горд с него и как отделя изсмуканото. Сега пробвам вече трети вариант на адаптор, който да е при инструмента. .
MrMurdjo
Аз така и не разбрах много принципа на действие на циклона.Ти какъв двигател използваш за тази цел.И може ли
с две думи накратко принципа му на действие.
Тези дни видях едни реклами на битови прахосмукачки и ми направи впечатление,че към една от тях се предлагаше и филтър циклон - май Twiter се казваше.Ще проверя в Техноплос и ако ме устройва по цена и работа ще си взема готов
такъв.
Поздрави
MrMurdjo - майстор
Това, което аз съм виждал поне при рекламираните прахосмукачки с циклон, е доста далеч от истината. Отделя явно част от по-едрите частици, но така или иначе има фин филтър. А за нашата работа този филтър не върши работа. Особено металните стружки, ще му разкажат играта за нула време.
Циклонът има и някои изисквания за съотношението на диаметър към височина на конуса, за да работи ефективно. Има един хубав сайт, който съм чел с подробности и от където съм взел един екселски файл, в който може да се зададе диаметър на циклона, а таблицата смята другите размери на разгъвката на конуса, на цилиндричната част, на завихрителя вътре, изходяща тръба и т.н.
http://billpentz.com/woodworking/cyclon ... nePlan.cfm

Първоначално използвах една прахосмукачка 1300 Вт, закачена зад циклона, която дърпа много добре, особено като няма задръстване на торбичката й, тъй като циклонът практически обира 99% от засмуканото. Но се проточват много маркучи, а и прахосмукачката ми трябва за другаде, та един човек ми даде за без пари една стара ГДР-ейска прахосмукачка. Срязах и цилиндричния корпус и го присадих върху циклона. Слабичка е, само 450 Вт, но за момента и тя върши работа. По-натам смятам да взема направо агрегат мотор-турбина, продаван като резервна част за прахосмукачка и да кача мощността и от там силата на засмукване.
Ето какво се получи последно. Със слагането само на мотор с турбина ще стане по-компактно.
Изображение
angelfilev - специалист
STEPER написа:

Да униуверсала е 80 мм.
Не знам как ти правиш сметките,но мойта математика е друга.
Двигател 1.8 градуса на стъпка.
Предвателно отношение - мотор - патронник 1:2.Безлуфтова зъбна ремъчна предавка.
И сега да смятаме.За един оборот двигателя ще направи 200 стъпки /200х1.8=360/,
За да направи един оборот патронника е необходимо стъпковия двигател да направи
два оборота или 400 стъпки.При материал с диаметър 60 мм.една точка от периферията
ще измине път равняващо се на линейно преместване 28,26 см. /RXRX3.14/.
И така за какво ще го ползвам - За много неща,а ако някой се наеме да направи в
CAD-CAM шахматна фигура на конче и ми предостави G-кода ще се види каква е точността,
която я гарантирана.А може и зъбно колело.Все пак остава да направя и задното седло и
прахосмукачка и съм готов.
Сметката е като твоята, само, че дължината на окръжността е диаметъра х 3.14. При 60 мм заготовка една точка от повърхността ще измине за един оборот път 60 х 3.14 = 188,5мм. За този един оборот на заготовката стъпковия мотор трябва да направи 400 стъпки (или 800 при полустъпков режим).
За една стъпка се пада дъга 188,5 /400 = 0,47 мм или при 800 стъпки 0,235 мм. Тази точност е на порядък по-ниска от точността по осите.
alien - специалист
да и на мен ми направи впечатление формулата за площ и обиколка на окръжност , тук се смята обиколката :-D
малка е точността но при такава малка предавка микростъпки не бива да се ползват, двигателите са малко "меки" между стъпките, ще пружинира при натоварване от инструмента, тук скорост не е нужна, една голяма предавка ще реши всички проблеми, примерно 1:10 или повече
ама нищо де, то много неща като не могат да се предвидят се разбират в последствие, ако не става за друго поне има вид става за показване :)

аз пък почнах едно стругче, още не е готово, обаче нещо не можах да разбера от документацията на мач3 ако шпиндела на струга се управлява със стъпка и посока като серво мотор има ли нужда от индекс импулс за всеки оборот да шпиндела за да може да навива резби? да знам от сега дали да го предвиждам
petko_sz - напреднал
Браво ! Браво STEPER - има фабричен вид !!!
Навличаш си благородна завист от мен :supz:

пп: гледах из нета продават нещо на което казват "Cylinder Head" патроник но зад него има прилежащ прецизен редуктор да кажем 10:1 - стикова се със степери - такова нещо из Татковината не може ли да се намери на прилична цена ?!? :?
cvettomirr - специалист
Днес се обаждах до Дряново. Препоръчаха ми този драйвер http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=168. Ще поръчам печатните платки от тях, а самите части колко пари ще излязат за бр.

И този контролер и той по същия начин като горния. http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=365. Те имат частите то ми си виждат малко скъпички при тях.
cvettomirr - специалист
Също и от това устройство да не греят моторите когато не работят http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=492. Чудя се за компонентите за контролера и драйвера дали да не ги поръчам от тях, защото може да се лутам за някоя част доста време, а и от тук едно куппиш от там друго и куриерските р-ди са в повече от колкото трябва.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: