Браво, Steper, демонстрираш култура, от която всички трябва да се поучим, човече! Добре, че сред нас има и такива като теб. Чакам с нетърпение снимки на продукцията, излязла от това елегантно създание! Поздрави и дерзай!
angelfilev написа:angelfilev,STEPER написа:Здравейте,Браво STEPER, красота!
Това е моето решение за 4-та ос в машината.В интерес на истината всичко работи перфектно.
Само където прави много прах и трябва някакъв филтър от рода на циклоните да спретна.
Не зная с каква цел си направил четвъртата ос, но в този вид ми се струва, че много операции няма да са точни, или направо са невъзможни. Твоя патронник вероятно е 80мм, ремъчната предавка на око изглежда 1/2. При полустъпка и мотор 1,8град, за един импулс, заготовка 80мм ще се завърти на дъга около 0,314мм.
п.п. Може това зад патронника да е някъкъв редуктор и така да постигаш точност?
Да униуверсала е 80 мм.
Не знам как ти правиш сметките,но мойта математика е друга.
Двигател 1.8 градуса на стъпка.
Предвателно отношение - мотор - патронник 1:2.Безлуфтова зъбна ремъчна предавка.
И сега да смятаме.За един оборот двигателя ще направи 200 стъпки /200х1.8=360/,
За да направи един оборот патронника е необходимо стъпковия двигател да направи
два оборота или 400 стъпки.При материал с диаметър 60 мм.една точка от периферията
ще измине път равняващо се на линейно преместване 28,26 см. /RXRX3.14/.
И така за какво ще го ползвам - За много неща,а ако някой се наеме да направи в
CAD-CAM шахматна фигура на конче и ми предостави G-кода ще се види каква е точността,
която я гарантирана.А може и зъбно колело.Все пак остава да направя и задното седло и
прахосмукачка и съм готов.