Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
shulio написа:
Г-кода няма нищо общо с контролера. Общо има програмата с която ще го четеш и го пращаш към контролерите
Има се предвид не хардуерните контролери, а програмата контролер - Мах3 е такава. Интерпретира Джи-кода и го превръща в импулсни команди към хардуера, най общо казано, защото наред с това прави още доста неща.
Обикновено САМ програмите имат опция за избор на такава програма-контролер, за която е предназначен и с помощта на пост-процесорни модули окончателният код се оптимизира и се въвеждат служебни команди, отговарящи на настройките и начина на работа на програмата-контролер.

Общо взето процедурата е такава: CAD програма, в която се създава графичния модел, CAM програма, в която се описват технологичните операции (пробиване, профил, джоб, гравиране) спрямо отделните елементи и която като изход генерира Джи-код за съотвения контролер.

Аз използвам една програма, която е в напреднал етап на бета версия и има напълно функционална демо версия, даваща право за 40 стартирания на програмата. Разработва се от няколко човека, едновременно програмисти и CNC машинисти и според мен доста функционална.
Казва се CamBam (цък с мишката тук) .
Според мен, не искат много за закупуване и на лиценз.

При лазерите нещата се опростяват от отсъствието на работа по вертикалната ос, там операцията всъщност е само гравиране - лъчът да следва строго симетрично по контура може би евентуално с някаква компенсация за дебелината му.
shulio - специалист
vlassev написа:
G-кода до колкото знам се генерира идивидуално според контролера който се използва и софтуера, който го управлява.
Незнам това ти как го разбираш :).
MrMurdjo - майстор
Аз го разбирам правилно :)
А всеки да го разбира както на него му харесва ...
shulio - специалист
Абе май го разбираш как ти е кеф :) та да можеш да се изкажеш нещо
FLUID - напреднал
С това мога да помогна на колегата vlassev...

Прикачен файл

MANUAL_POSTPROCESOR-01.rar
(7.5 KиБ) Свален 205 пъти
MrMurdjo - майстор
shulio написа:
Абе май го разбираш как ти е кеф :) та да можеш да се изкажеш нещо
Колега, след подобни мнения, губя всякакво желание да участвам във форума. Постарал съм се да изложа и аргументирам нещата. Дори и да не съм прав, очаквам също подобна аргументация за противното.
Каквото съм постигнал, направил съм го сам. Желая да споделя с единомишленици, но нямам никакво желание да си го меря с който и да било.
Лек ден.
cvettomirr - специалист
Не се засягайте и да се карате, и без това сме една шепа хора тук. Какво лошо има, че колегата обяснява по неговия начин, значи той си е блъскал главата доста пъти и обяснява как е според него. Кой как иска да работи негова си работа. Иначе колега, браво за обяснението за софтуера.
shulio - специалист
Без лоши чувства. Просто ме поправяш за нещо за което човека се е изказал точно. Говори за контролери и за софтуер който ги управлява. И че Г-кода се генерира на база какви контролери използваш и с какъв софтуер го четеш и пращаш към контролерите. Което не е вярно.

Г-кода се генерира само на база това с какъв софтуер ще го четеш. В повечето случай при нас това е мах3. Тоест зареждаш в САМ програмата проекта който ще правиш генерираш пътя на инструмента и после го записваш като уточняваш с коя програма ще го четеш за да може САМ програмата да запише в самия код служебните команди който си задал при генериране на пътя на инструмента. Това са придвижване при рязане, придвижване когато не реже инструмента, скорост на въртене на шпиндела и такива работи.

Има CAD САМ софтуери в едно, които според мен са доста по удобни за употреба. В тях си правиш модела и генерираш пътя на инструмента без да използваш друга програма. Най удобната и интуитивна за работа според мен е целия пакет на www.vectric.com . С тези програми може да правиш професионално изглеждащи неща без с минимални усилия.
MrMurdjo - майстор
shulio написа:
Без лоши чувства. Просто ме поправяш за нещо за което човека се е изказал точно. Говори за контролери и за софтуер който ги управлява. И че Г-кода се генерира на база какви контролери използваш и с какъв софтуер го четеш и пращаш към контролерите. Което не е вярно.
.....................
Кой човек и кое не е вярно. Защото ако прочетеш горното излиза, че хем човекът се е изказал точно, хем после пък не е вярно.
Между другото и двамата казваме едно и също нещо, въпросът е, че в английската терминология контролер не означава непременно платка с електронни елементи, както обикновено се възприема тук, а има по-широко значение.
Освен това има фирмени контролери, които съчетават в едно хардуерно управление и управляващ софтуер и това са обикновено известните марки, произвеждащи машини с ЦПУ.
Това може да се види добре от разшифровката на името на един друг популярен продукт EMC2 (Enhanced Machine Controller).
Mach3 в нашия случай е софтуерния компонент на такава система, като дава възможност да се ползват различни управления, стига те по интерфейс да отговарят на генерираните от програмата сигнали.

Намесата ми тук беше с идеята, че за да имаме ползотворна беседа, трябва да говорим на един и същ език и да разбираме едно и също под даден термин или понятие. Както се вижда, ударихме на камък още в началото.
shulio - специалист
До сега за контролер съм приемал само платка с електроника за това идва неразбирателството. Ти под контролер разбираш и софтуер. А фирмените постпроцесори няма какво да ги закачаме. Все пак форума е направи си сам и по възможност с най-малко пари :)

И не сме ударили на камък. Нали в спора се ражда истината. Все на някой може да му е полезен нашия спор.

Аз с моя проект съм в застой. Реших да правя голяма машина 3х2 метра и в момента строим сградата за нея, че няма вкъщи толкова голяма :). За сега проучвам въпроса със сервомоторите, обаче с контролера :) не мога да се оправя нещо

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: