shulio написа:Г-кода няма нищо общо с контролера. Общо има програмата с която ще го четеш и го пращаш към контролеритеИма се предвид не хардуерните контролери, а програмата контролер - Мах3 е такава. Интерпретира Джи-кода и го превръща в импулсни команди към хардуера, най общо казано, защото наред с това прави още доста неща.
Обикновено САМ програмите имат опция за избор на такава програма-контролер, за която е предназначен и с помощта на пост-процесорни модули окончателният код се оптимизира и се въвеждат служебни команди, отговарящи на настройките и начина на работа на програмата-контролер.
Общо взето процедурата е такава: CAD програма, в която се създава графичния модел, CAM програма, в която се описват технологичните операции (пробиване, профил, джоб, гравиране) спрямо отделните елементи и която като изход генерира Джи-код за съотвения контролер.
Аз използвам една програма, която е в напреднал етап на бета версия и има напълно функционална демо версия, даваща право за 40 стартирания на програмата. Разработва се от няколко човека, едновременно програмисти и CNC машинисти и според мен доста функционална.
Казва се CamBam (цък с мишката тук) .
Според мен, не искат много за закупуване и на лиценз.
При лазерите нещата се опростяват от отсъствието на работа по вертикалната ос, там операцията всъщност е само гравиране - лъчът да следва строго симетрично по контура може би евентуално с някаква компенсация за дебелината му.