Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Тези ги знам. Ама не са от най - евтините. Аз от тях си взех винта 3 метра 5мм стъпка 22мм дебелина. Сега се оказа, че ми е излишен. Кво ще го правя незнам :)
MrMurdjo - майстор
Много дебел ми идва, иначе щях да ти предложа да се пазарим за намаление :)
petko_sz - напреднал
Привет на всички!

Много ми се ще по-компетентните от мен и работили на любителски фрези да дадът тук своето мнение.
Наближава момента (до сега използвах 350 ватова бормашина - но е крайно неподходяща) когато трябва да инвестирам във фреза за шпиндел на моята фрезичка. Аз съмият още не мога да поставя абсолютно задание, засега работната площ по X и Y са скромни и голяма фреза ще тежи и намали прецизността. От друга страна не ми се дават примерно 50-ина лева за 135 ватова шлифовалка на Райдер примерно - която ще я ползвам малко време дорде построя по-голяма машина.
Разбира се оптималният вариант (мечтан коледен подарък :cool: ) е Кресс 1050 Ватовият , но 300-315 лева ... засега не мога да отделя - при положение ,че проектчето ми е некомерсиално и е само да си начеша крастата засега.

- Моля да се обсъдят - средно бюджетните оберфрези за дърво на Райдер , Бъдгед - някой ползвал ли ги е за сериозна работа и от какво идват проблемите при продължителната им употреба. В смисъл , за колко време разбиват лагерите си - дори не знам отпред с два или един са , бързо ли изяждат четките си , тежки ли са за да се монтират на хоби машина , каква точност постига режещият инструмент - в смисъл зали "бие" и изяжда неравномерно фрезера.
Просто нямам допир със подобен род техника - и нямам никакви лични наблюдения - моля който е използвал - да напише компетентно мнение.

Авансово благодаря и ... успешна седмица.

пп: пускам няколко снимки набързо - в момента е свалена Z оста , работната площ на тази експерименталната е скромна - примерно 200 на 150 на 50 мм. Справих се със Дряновските драйвери , диря по-мощен траф и разучавам софта.
Прикачен файл:
112111133500.JPG
Прикачен файл:
112111133521.JPG
Прикачен файл:
112111133538.JPG
Прикачен файл:
112111133600.JPG
skat - специалист
Ама, че терци сме се събрали тука, Мел Гибсън трева да пасе, че се прави на Макс! :)
Колега, без да имам претенции за кой знае какъв опит, аз си купих обер фреза на Спарки - 500W, 8000 - 33000 rpm, 6 и 8 мм цанги, 2 години гаранция, сервиз, гарантиран според търговеца продължителен режим на работа. Не че им вярвам много и не че съм фен на "изберете българското", но прецених, че това е най - разумното за мен бюджетно решение. По Коледа ще имат тържества в завода и на работниците ще подаряват машини, които те ще искат да продадат, струва се да се заинтересуваш.
georgi1 - напреднал
Това че е спарки тоест Българско не означава че е добро.
Където работя имаме два перфоратора на спарки за по 300 и косур лева и само ги редувахме, като се строши единия ползваме другия.
После взехме едно метабо за 500 и кусур пари, е мога да ти кажа че сме му стопявали лагерите, и до сега само четки сме сменяли които са консуматив.
Така че това че е произведено в България не означава че е по добро, а цените и сервизното обслужване е като на другите марки, тоест режат глави.
Всичко според мен е до сполучлив дизайн, и от там издръжливост на уреда.
STEPER - специалист
От една година съм с Kress - 1050 ватовия модел и няма да Ви казвам каква машинка е :-D
MrMurdjo - майстор
За Крес още не сме пораснали :)
Аз съм с права шлифовалка Спарки МК550, дето колегата по-нагоре я е описал. Даде дефект гаранционно, но всъщност аз установих причината впоследствие - при монтажа на задната част на корпуса се притиска кабелът на четката и тя не може да се придвижва при износване към колектора, а увисва. Смениха ми ротора, но прецакаха лагера :(
Намерих тук в Младост 1 магази/сервиз, където има части да си сглобиш цяла нова и не са скъпи. Отремонтирах си я сам втория път и си ми върши добра работа засега.
Аз лично си мисля, че е по-добре да се вземе другата от същата фамилия, която е с удължена шийка. Защото шийката е на отделен вал с два лагера, а моторът е куплиран чрез съединител към него и практически неговите лагери не се товарят при работа.
Като се избира шпиндел, трябва да се има предвид дали мощността му е оправдана. Ако няма добра механична якост на конструкцията на самата машина, то не може да се мисли за работа с големи линейни скорости и дълбочина. Просто цялата конструкция се усуква от възникващите усилия.
petko_sz - напреднал
Сърдечно благодаря за компетентните отговори -
много мислих като "Б" вариант точно за Спарки , но ги гледам на цени около 200.00 лева , и ми идват в едно таково ценово положение нито е ниско бюджетна - (днес половин час оглеждах един Бъдгед от Практис 1200 ватов комплект със 4 фрезера за дърво със твърдосплавни пластини на цена от 79 лева. Изглежда малко като правен в час по трудово в СПТУ :lol: ), нито върхът като производителност ( на фона на 1050 ватовият Кресс ) който е с 50% по-скъп но всеки втори клип в Ютуба на любителска фрезичка е точно с такъв реномиран и доказал се шпиндел.

В смисъл ми идва скъпа - възприемам я като висок клас продукт - близък по цена до най-квалитетното в бранша , и от друга страна непопулярна засега.

Все пак това за коледните бонуси на работещите в Спарки - не го знаех и ако наистина ми попадне някоя такава за 110-120 лева без ДДС я отнасям моментално.Може и втора употреба в добро състояние.
georgi1 - напреднал
Да се похваля и аз до къде го докарах с контролера.
Бях решил да си правя сам платките, но реших да питам сириос дали няма да ми дадат само платки.
Човека с който комуникирах излезе много точен, прати ми платки за което съм му много благодарен.
Контролера обаче излиза доста солен, само елементите за един контролер излизат 40лв без доставка от Комет електроникс.

Ето и резултата.
http://picbg.net/u/58831/48529/596588.jpg
http://picbg.net/u/58831/48529/596589.jpg
http://picbg.net/u/58831/48529/596590.jpg
http://picbg.net/u/58831/48529/596591.jpg
http://picbg.net/u/58831/48529/596592.jpg
Контролерите работят но съм ги тествал с малко моторче, поради липса на по голям за момента.
Надявам се да излязат сполучливи че доста парички излязоха.
shulio - специалист
Това онези руските контролери ли са?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: