• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Колега, този TSR защо е верен само когато са спазени еди-кои си условия? А във всички останали случаи е грешно!?
Ако не си виждали 6 лопатен ротор да върти с 450 оборота при 6 m/s ще кача клип. Не бързайте със заключенията защото формулите показват едно а фактите друго. От броя на лопатите не зависи само стартовата скорост а почти всичко включително и най-важния фактор - механична мощност а от там и електрическата. Между другото провери литературата от която си взел този TSR защото по "механика на Флуидите" не са ни го споменавали. А големите ветрогенератори са с малко витла за да не се утежнява конструкцията прекалено много и за да не усложнява управлението на ъгъла на атаката. Както виждаш те са с малко витла и са бавноходни.
Поздрави.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Здравейте.
Колега, този TSR защо е верен само когато са спазени еди-кои си условия? А във всички останали случаи е грешно!?
Ако не си виждали 6 лопатен ротор да върти с 450 оборота при 6 m/s ще кача клип. Не бързайте със заключенията защото формулите показват едно а фактите друго. От броя на лопатите не зависи само стартовата скорост а почти всичко включително и най-важния фактор - механична мощност а от там и електрическата. Между другото провери литературата от която си взел този TSR защото по "механика на Флуидите" не са ни го споменавали. А големите ветрогенератори са с малко витла за да не се утежнява конструкцията прекалено много и за да не усложнява управлението на ъгъла на атаката. Както виждаш те са с малко витла и са бавноходни.
Поздрави.
Ето един онлайн калкулатор за профила на крило за генератор с хоризонтална ос. Поиграй си с него и не забравяй да прочетеш хелпа към него. http://warlock.com.au/tools/bladecalc.htm Аз не използвам точно този калкулатор, тъй като по мое лично мнение TSR в него е завишен малко.
edemy2001 - специалист
Днес довърших и изпробвах един малък генератор, който може да се използва за вятърна, хидро или каквато ми дойде на ум енергия. Това е генератора:
Прикачен файл:
Изображение0239.jpg
Прикачен файл:
Изображение0242.jpg
А, това са му данните:
Прикачен файл:
Snap1.jpg
Snap1.jpg (68.33 KиБ) Видяна 4096 пъти
Прикачен файл:
Snap3.jpg
Snap3.jpg (42.1 KиБ) Видяна 4096 пъти
dj_marti79 - специалист
Добре изглежда. Какви магнити използваш?
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Добре изглежда. Какви магнити използваш?
Благодаря! :) Неодимови, 20х10х2 мм. 16 бр. Статора е пренавит.
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Здравейте колеги.
Ако вместо три широки перки, сложа 12 малко по-тесни ще паднат ли оборотите? Идеята ми е да увелича площта на витлата за да добия по-голяма механична мощност а от там и електрическа.
Ето го новия вентилатор. От наблюденията ми върху него стигнах до следните данни:
1m/s=1W (при условие че и тръгнал)
2m/s=6W (при условие че и тръгнал)
3m/s=12W
4m/s=24W
5m/s=36W
Измерванията са приблизителни.
С какъв товар мериш тези мощности?
dj_marti79 - специалист
Здрасти 2V6
За товар използвам акумулатор. Знам че за измервания не е подходящ но...
Пак искам да подчертая че при нас района не е много ветровит и затова използваме по-голям генератор за по-малка мощност а витлата винаги са по-големи от необходимото.
edemy2001 статора с 24 канала ли ти е?
Пусти неодимови магнити много скъпи! Но търговците да не се радват, и на това ще му намерим цаката. За всяка идиотщина си има равна по сила и обратна по посока противоидиотщина!!!
Тани - модератор
2v6 написа:
dj_marti79 написа:
Здравейте колеги.
Ако вместо три широки перки, сложа 12 малко по-тесни ще паднат ли оборотите? Идеята ми е да увелича площта на витлата за да добия по-голяма механична мощност а от там и електрическа.
Ето го новия вентилатор. От наблюденията ми върху него стигнах до следните данни:
1m/s=1W (при условие че и тръгнал)
2m/s=6W (при условие че и тръгнал)
3m/s=12W
4m/s=24W
5m/s=36W
Измерванията са приблизителни.
С какъв товар мериш тези мощности?
На мен ми е по-интересно с какво мери скоростта на вятъра :?
2v6 - майстор
dj_marti79 написа:
Здрасти 2V6
За товар използвам акумулатор. Знам че за измервания не е подходящ но...
Пак искам да подчертая че при нас района не е много ветровит и затова използваме по-голям генератор за по-малка мощност а витлата винаги са по-големи от необходимото.
...
Голям-голям - колко да е голям?
Ротора с постоянни магнити ли е?
dj_marti79 - специалист
Здравейте.
Вътрешния диаметър на статора е 122 mm. Ротора е с 48 неодимови магнита 15х8mm. Не знам каква му е мощността защото не мога да му осигуря подходящи условия за тестване. Късат се маркучи, шпилки 6-тица, превъртат камъни от гедора и др.
Не казвам че генератора е много голям просто ако е за 300W ние приемаме че е 200W и толкоз, или ако за 100W е необходима перка с диаметър 1,6m ние я правим 2m.
Ще снимам анемометъра и ще го кача скоро.
Скоро правихме експеримент с друг генератор с по-слаби магнити и се получи следното:
-навихме го с 10 пъти повече намотки а напрежението му се вдигна само 2 пъти!?
Някой има ли наблюдения това нормално ли е?

Прикачен файл

DSC00538.JPG

Прикачен файл

DSC00400.JPG В момента статора не е с тези намотки защото напрежението беше ниско и зареждането започваше късно.
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: