Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
От моя практически опит до тук, съм стигнал до извода, че повече от 1/4 стъпка не е й нужно за машини като нашите. Максимум 1/6. По-малки стъпки всъщност само изискват все по-голяма честота на импулсите, подавани към контролерите за една и съща скорост на въртене, без да се постига видимо подобрение на въртящия момент и точността. Просто си имат предел, когато въртящият момент започва да клони към нула.
shulio - специалист
Tъй като ще използвам рейка за задвижването ми трябват поне 10 микростъпки и редуктор поне 4:1 за да мога да постигна прилична точност.
MrMurdjo - майстор
10 микростъпки при 200 номинални на мотора са 2000. 360 градуса делено на 2000 е 10.8 ъглови минути. Но имай предвид, че тези микростъпки са доста относителни по точност. Като сложиш и преводно отношение на редуктор, ще се получат някакви микрони. Нямам идея каква е стъпката (или май по-точно модулът) на рейката, но едва ли е много голям.
Смея да твърдя, че дори и в промишлени условия не е толкова лесно да се построи механика, която да постигне подобна теоретична точност.
mika - специалист
Oбикновено моторите са с 200 стъпки и грешка от +/-5%, което е 0.18°. Това се равнява на 10 микростъпки и затова по-нататъшното им увеличение не води до подобряване на механичната точност.
angelfilev - специалист
MrMurdjo написа:
10 микростъпки при 200 номинални на мотора са 2000. 360 градуса делено на 2000 е 10.8 ъглови минути. Но имай предвид, че тези микростъпки са доста относителни по точност. Като сложиш и преводно отношение на редуктор, ще се получат някакви микрони. Нямам идея каква е стъпката (или май по-точно модулът) на рейката, но едва ли е много голям.
Смея да твърдя, че дори и в промишлени условия не е толкова лесно да се построи механика, която да постигне подобна теоретична точност.
Въпроса не е до стъпката, или модула на зъбния гребен, а до обиколката на зъбното колело което се зацепва с него. Например при модул 1мм и 20 зъба, делителният диаметър на колелото е 20мм, а обиколката 62,8мм. Нека желаната дискретност "s" бъде 0,01мм/стъпка и имаме 400 стъпки за оборот на мотора. Тогава предавателното число на редуктора трябва да бъде i= 62,8: 400.s= 15,7.

п.п. При използване на зъбни ремъци, или вериги и за постигане на точно желана дискретност е нужно п=3,14 да се замени с 22/7 и при определяне на точния брой зъби да не се използват десетични дроби.
Последна промяна от angelfilev на съб дек 10, 2011 9:21 pm, променено общо 1 път.
shulio - специалист
Kолеги хайде малко по практическа насоченост и по малко теория :)

Долните 2 снимки са правени на DIY машина с рейка модул 1, точно с геко драйвера на 10 микростъпки и редуктор 3.6:1 направен от зъбен ремък с шайби. Големия релеф е 30 на 45см и е завършен за по малко от 3 часа. Вас може и да не ви устройва тази точност, но мен лично - да

Ангел е прав както винаги :)

Прикачен файл

74.jpg
74.jpg (98.77 KиБ) Видяна 3873 пъти

Прикачен файл

3d carving.jpg
3d carving.jpg (36.73 KиБ) Видяна 3873 пъти
MrMurdjo - майстор
angelfilev написа:
Въпроса не е до стъпката, или модула на зъбния гребен ..............
Напълно си прав, благодаря за разясненията, защото не съм се и замислял по-задълбочено относно задвижване с рейка, а и не съм машинен инженер и за себе си откривам Америка по няколко пъти :)

Това, което исках да кажа на колегата е, че точността на микростъпките е относителна и зависи от много фактори, като се почне от конструкцията на самия стъпков двигател и се стигне до синтезатора на псевдо синусоидално напрежение на управляващия контролер и неговата точност. Затова за мен е по-важна хардуерната точност, а микростъпковият режим е повече за плавност на работата на мотора и обезпечаване на добър въртящ момент при различни скорости.
За конкретния пример ми е интересно да каже с каква стъпка е зададено да работи в хоризонтална плоскост и в дълбочина. Едва ли е 0.01 мм.
shulio - специалист
Не е въпроса до стъпката на подаване, а до теоритичната точност която можеш да постигнеш. Съгласи се че не може да купулирам директно мотора на рейката и за един оборот да изминавам 62.8мм за 200 стъпки, защото 1 стъпка ще ми е повече от 3 десети линейно придвижване
MrMurdjo - майстор
Ама аз и не се опитвам да оспорвам това.
Но при една четвърт микростъпка и с подходящо подбрано предавателно число на редуктора, слизаш в стотните.
Сегашните ми контролери имат режим 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. Пробвал съм до 1/8, но там реално вече не мога да постигна добър бърз ход, защото стъпката на винта е малка - 2 мм.
Възможно е при кинематика с голям ход за оборот на пиньона, но по-ниски максимални обороти на двигателя, да има по-изразено отражение.
Мисълта ми бе, че една десета не е абсолютно задължителна за да може машината ти да върши практически каквото трябва.
За такива 3D задачи освен минимално необходимата точност много е важно каква е скоростта на рязане и бързо придвижване, ускорението и спирането на моторите. Защото има изключително много движения плюс доста празни ходове за позициониране.
Последна промяна от MrMurdjo на съб дек 10, 2011 9:56 pm, променено общо 1 път.
shulio - специалист
Така е, аз за това ще пробвам първо със сегашната ми електроника която има възможност само за 1/2 стъпка и редуктор. Исках да съм подготвен и с друга електроника ако сегашната ми не става

При 3Д задачите няма празни ходове. Ножа постоянно реже от ляво на дясно и обратно или както си го настроиш от кам програмата. Само пристъпва напред с каквато стъпка си му задал

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: