От моя практически опит до тук, съм стигнал до извода, че повече от 1/4 стъпка не е й нужно за машини като нашите. Максимум 1/6. По-малки стъпки всъщност само изискват все по-голяма честота на импулсите, подавани към контролерите за една и съща скорост на въртене, без да се постига видимо подобрение на въртящия момент и точността. Просто си имат предел, когато въртящият момент започва да клони към нула.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo
- майстор
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
MrMurdjo
- майстор
10 микростъпки при 200 номинални на мотора са 2000. 360 градуса делено на 2000 е 10.8 ъглови минути. Но имай предвид, че тези микростъпки са доста относителни по точност. Като сложиш и преводно отношение на редуктор, ще се получат някакви микрони. Нямам идея каква е стъпката (или май по-точно модулът) на рейката, но едва ли е много голям.
Смея да твърдя, че дори и в промишлени условия не е толкова лесно да се построи механика, която да постигне подобна теоретична точност.
Смея да твърдя, че дори и в промишлени условия не е толкова лесно да се построи механика, която да постигне подобна теоретична точност.
angelfilev
- специалист
MrMurdjo написа:10 микростъпки при 200 номинални на мотора са 2000. 360 градуса делено на 2000 е 10.8 ъглови минути. Но имай предвид, че тези микростъпки са доста относителни по точност. Като сложиш и преводно отношение на редуктор, ще се получат някакви микрони. Нямам идея каква е стъпката (или май по-точно модулът) на рейката, но едва ли е много голям.Въпроса не е до стъпката, или модула на зъбния гребен, а до обиколката на зъбното колело което се зацепва с него. Например при модул 1мм и 20 зъба, делителният диаметър на колелото е 20мм, а обиколката 62,8мм. Нека желаната дискретност "s" бъде 0,01мм/стъпка и имаме 400 стъпки за оборот на мотора. Тогава предавателното число на редуктора трябва да бъде i= 62,8: 400.s= 15,7.
п.п. При използване на зъбни ремъци, или вериги и за постигане на точно желана дискретност е нужно п=3,14 да се замени с 22/7 и при определяне на точния брой зъби да не се използват десетични дроби.
Последна промяна от angelfilev на съб дек 10, 2011 9:21 pm, променено общо 1 път.
shulio
- специалист
Kолеги хайде малко по практическа насоченост и по малко теория 
Долните 2 снимки са правени на DIY машина с рейка модул 1, точно с геко драйвера на 10 микростъпки и редуктор 3.6:1 направен от зъбен ремък с шайби. Големия релеф е 30 на 45см и е завършен за по малко от 3 часа. Вас може и да не ви устройва тази точност, но мен лично - да
Ангел е прав както винаги

Долните 2 снимки са правени на DIY машина с рейка модул 1, точно с геко драйвера на 10 микростъпки и редуктор 3.6:1 направен от зъбен ремък с шайби. Големия релеф е 30 на 45см и е завършен за по малко от 3 часа. Вас може и да не ви устройва тази точност, но мен лично - да
Ангел е прав както винаги

Прикачен файл
74.jpg (98.77 KиБ) Видяна 3873 пъти
Прикачен файл
3d carving.jpg (36.73 KиБ) Видяна 3873 пъти
MrMurdjo
- майстор
angelfilev написа: Въпроса не е до стъпката, или модула на зъбния гребен ..............Напълно си прав, благодаря за разясненията, защото не съм се и замислял по-задълбочено относно задвижване с рейка, а и не съм машинен инженер и за себе си откривам Америка по няколко пъти

Това, което исках да кажа на колегата е, че точността на микростъпките е относителна и зависи от много фактори, като се почне от конструкцията на самия стъпков двигател и се стигне до синтезатора на псевдо синусоидално напрежение на управляващия контролер и неговата точност. Затова за мен е по-важна хардуерната точност, а микростъпковият режим е повече за плавност на работата на мотора и обезпечаване на добър въртящ момент при различни скорости.
За конкретния пример ми е интересно да каже с каква стъпка е зададено да работи в хоризонтална плоскост и в дълбочина. Едва ли е 0.01 мм.
MrMurdjo
- майстор
Ама аз и не се опитвам да оспорвам това.
Но при една четвърт микростъпка и с подходящо подбрано предавателно число на редуктора, слизаш в стотните.
Сегашните ми контролери имат режим 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. Пробвал съм до 1/8, но там реално вече не мога да постигна добър бърз ход, защото стъпката на винта е малка - 2 мм.
Възможно е при кинематика с голям ход за оборот на пиньона, но по-ниски максимални обороти на двигателя, да има по-изразено отражение.
Мисълта ми бе, че една десета не е абсолютно задължителна за да може машината ти да върши практически каквото трябва.
За такива 3D задачи освен минимално необходимата точност много е важно каква е скоростта на рязане и бързо придвижване, ускорението и спирането на моторите. Защото има изключително много движения плюс доста празни ходове за позициониране.
Но при една четвърт микростъпка и с подходящо подбрано предавателно число на редуктора, слизаш в стотните.
Сегашните ми контролери имат режим 1/2, 1/4, 1/8, 1/16. Пробвал съм до 1/8, но там реално вече не мога да постигна добър бърз ход, защото стъпката на винта е малка - 2 мм.
Възможно е при кинематика с голям ход за оборот на пиньона, но по-ниски максимални обороти на двигателя, да има по-изразено отражение.
Мисълта ми бе, че една десета не е абсолютно задължителна за да може машината ти да върши практически каквото трябва.
За такива 3D задачи освен минимално необходимата точност много е важно каква е скоростта на рязане и бързо придвижване, ускорението и спирането на моторите. Защото има изключително много движения плюс доста празни ходове за позициониране.
Последна промяна от MrMurdjo на съб дек 10, 2011 9:56 pm, променено общо 1 път.
shulio
- специалист
Така е, аз за това ще пробвам първо със сегашната ми електроника която има възможност само за 1/2 стъпка и редуктор. Исках да съм подготвен и с друга електроника ако сегашната ми не става
При 3Д задачите няма празни ходове. Ножа постоянно реже от ляво на дясно и обратно или както си го настроиш от кам програмата. Само пристъпва напред с каквато стъпка си му задал
При 3Д задачите няма празни ходове. Ножа постоянно реже от ляво на дясно и обратно или както си го настроиш от кам програмата. Само пристъпва напред с каквато стъпка си му задал
Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература