Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
shulio написа:
Аз ще взема FME1 само докато събера пари да си взема 2.2kW мотор с водно охлаждане и електронно управление - 1000лв от ebay
Парите не са проблем.Важното е професионално изработената машина и нейното професионално
приложение.
Успех
velsi - Почетен майстор
На този сайт може да видите някои видове фрезери. Обли обаче няма. Сайта е малко аматьорски, но фрезерите са перфектни. Купувал съм от там, но ги изпочупих. Останал ми е само един ф2,5мм. Преди бяха по-евтини, ама... инфлация.
MrMurdjo - майстор
Фрезери - Уикипедия
http://en.wikipedia.org/wiki/Milling_cutter
3D гравиране се прави само с фрезери със закръгление на челото - биват два вида
с изцяло объл връх - казват им ball nose
със закръгление на режещия ръб - казват им bull nose

Може да се ползва и обикновен палцов фрезер, но повърхността ще стане стъпаловидна. Закръглението помага за плавността на преходите между отделните нива. Диаметърът трябва да е относително малък в зависимост каква прецизност се гони, но повече от 4 мм ми се вижда вече подходящо само за много едри и по-груби неща.
Аз си правих малко експерименти върху магнезиева пластина, че се обработва по-лесно, но явно стъпка в дълбочина от 50 стотни не беше достатъчна за една плавна извивка. Фрезерът е 1.5 мм.
velsi - Почетен майстор
За много фини неща използвам зъболекарски борчета. Диаметри от 3мм до 0,6мм
MrMurdjo - майстор
Днес един колега от чуждоезичен форум ми показа на снимка фрезер за нарязване на резба. Аз общо взето правилно съм предполагал, че може да се нарязва и резба и как трябва да изглежда инструмента.
Изображение

Uploaded with ImageShack.us
STEPER - специалист
Тези фрезери подходящи ли са :?:

Прикачен файл

single flute spiral CNC router bits 1.5x6mm.JPG

Прикачен файл

ball nose double flute CNC router bits 1-8 22mm.JPG

Прикачен файл

1-8'' CNC Two Flute Straight Ball Nose Bit CEL 22mm.JPG
1-8'' CNC Two Flute Straight Ball Nose Bit CEL 22mm.JPG (27.58 KиБ) Видяна 5514 пъти
STEPER - специалист
velsi написа:
За много фини неща използвам зъболекарски борчета. Диаметри от 3мм до 0,6мм
Откъде купуваш тези борчета?
MrMurdjo - майстор
От снимки 2 и 3 - да. Даже от снимка 3 може да купиш и за мен, ако не те хванат :)
От снимка 2 са повече подходящи за плексиглас и други пластмаси, защото вадят едра стружка. Там много важно е оборотите да са ниски, а подаването достатъчно бързо, за да не настъпи локално прегряване и стапяне на материала.
Правите фрезоват добре по-твърди композитни материали, МДФ и въобще материали, които отделят ситни стружки. Може и меки метали, но зависи вече от какъв материал са направени.

Не знам дали измежду вас има професионални фрезисти, тук се впечатлих от алгоритъм за трохоидално фрезоване. На видеото пича реже 16 мм стоманен лист с фреза чиито челен край е счупен. Без допълнително охлаждане. Разбира се, машината е металообработваща, не нашите слаби самоделки. Но алгоритъмът може да се ползва и при нас за прорязване на канали и рязане на материала при облекчено натоварване на инструмента.
http://www.youtube.com/watch?v=SOd8QuQK ... e=youtu.be
velsi - Почетен майстор
STEPER написа:
Откъде купуваш тези борчета?
Не ги купувам. Останали са ми от едно време. Някой ми ги беше дал. Не че останаха много де. Предполагам, че там откъдето си ги купуват зъболекарите и зъботехниците. Не би трябвало да са скъпи. Трябва да се поразпита.
alien - специалист
MrMurdjo за подаването си прав, но за оборотите не, режа плексиглас на максимални обороти - 30 000 щото толкова имам , ако имах повече щях да режа на повече, стандартни карбидни фрезери 3мм с 2 пера, подаване 0.85 метра/минута - това е оптималното - по бавно - става бавно, още по бавно стопява, по бързо - кърти ръбовете
също така има различни видове плексиглас, дори тези които ги продават за еднакви пак от различните производители са различни, нарязал съм сигурно километри вече, по миризмата го познавам в буквалния смисъл :-D всеки иска малка корекция в подаването но е в границите на 5 %

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: