Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Благодаря за споделения опит. Аз да си призная, просто не посмях да ходя на такива обороти, представих си как на фрезера се заформя голяма растяща топка от стопилка :).
А и е важно дали режеш лист или фрезоваш нещо по него. Нямам твоя опит, но стигнах до извода, че бързото и ефикасно махане на стружките е голям фактор против загряване и топене при гравиране.
Повече съм експериментирал с 60 и 90 градусови фрезери за гравиране на канали за осветена табелка. Накрая се налага и да изрежа по форма от листа все пак. Успехът е променлив при мен, ще пробвам с повече обороти да видя какво ще се получи.
alien - специалист
това което казах по горе е за рязане до 5 мм дебелина наведнъж, също така и съм гравирал с т.нар V bit 6 мм 60 градуса HSS, гравирал съм до 3 мм дълбочина
пак на макс обороти и същото подаване когато инструмента е остър детайла излиза чист без осенъци и стружки
като имам предвид остър имам предвид като бръснач остър

това е снимка на 5мм плексиглас, след гравирането единствено съм отлепил защитното фолио, не е пипано повече
само не си спомням дали го гравирах на 0.85 или на 1 метър за мин, дъното е грапаво заради инструмента - няма закръгление а беше остър, step over 0.02 мм но пак остана грапаво. може би иска малко закръгление на върха

Прикачен файл

100_1429.jpg

Прикачен файл

100_1426.jpg
MrMurdjo - майстор
Цялата дълбочина наведнъж ли е постигната?
Побеляването според мен е от локално прегряване при върха, микроскопични стружки, които не успяват да се отделят. Поне такова обяснение си давам за аналогични явления при мен. При остър връх, независимо от оборотите, там рязането е повече от линейната скорост, отколкото от въртенето, периферната скорост не е никак висока. Така мисля аз.
За остротата си абсолютно прав - за плексиглас си пазя фрезери, които не ползвам за нищо друго.
Това на каква машина е правено? Моята самоделка вече постига 900 мм в минута, може и метър, ама е рисковано да изпуска стъпки. По други места чета и за по-големи линейни скорости.
Много е важен и оригинала и резултантния G-код. Понякога паразитни контролни точки на кривите предизвикват накъсване на движението и моментни забавяния, независимо от режима на постоянна скорост (constant velocity) на Мах3, а всяко спиране на място води до топене.
alien - специалист
И аз съм със самоделка но имам голям запас, като движение може да работи и има мощност до 15м, но с 30 000 не мога повече от 1м работна скорост, на дрърво съм работил с 3-4-5-6 метра но с определени инструменти започва да разваля качеството, примерно V бит както казваш не реже а само драска
G кода е от арткам, каквото е генерирал това е
dangelov - напреднал
Колеги, на третата снимка, постната от STEPER, са фрезери със заоблен връх. Имаги и на сайта на ebay
http://www.ebay.com/itm/10x-1-8-CNC-Two ... 20b89ef1ce
STEPER - специалист
dangelov написа:
Колеги, на третата снимка, постната от STEPER, са фрезери със заоблен връх. Имаги и на сайта на ebay
http://www.ebay.com/itm/10x-1-8-CNC-Two ... 20b89ef1ce
Да.Аз от там съм ги взел.По принцип си ги пазарувам от Китай чрез ebay.
Искам да изясня още моменти по употребата на режещите инструменти - фрезери.Срещал съм най-различни видове фрезери за метал и дърво.
По точно всичките ги дават за дърво и метал.
Едни се използват за чернова обработка,други за финал,трети за почистване и т.н.
Имате ли представа кои какви са и как да си ги подбираме /фрезерите/ според проектите и материала?
Интересуваме приложението им преди всичко при меки материали и за дърво при изрязване и
фрезоване на 2 и 3D проекти.
dangelov - напреднал
ето един сайт на производител на инструменти и машини
http://www.vhf.eu/en/Tools
Има инфо за инструментите и примери. Ама едни цени............ :shock:
shulio - специалист
За съжаление на хубавите инструменти са им такива цените. Но доколкото чувам и чета отзиви на потребители купили си хубави инструменти всички казват, че по добре да си вземеш 1 ама хубав отколкото 10 ама ментаци.
dangelov - напреднал
Така е shulio, ама все пак ....

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: