• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikokiko - специалист
Предложение до модераторите - Вече не виждам статията за видео стената на първа страница на сайта, поне според мен тя е една от най-интересните и заслужава да е на първа страница.
Предвид това предлагам да я върнете пак. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
kikokiko написа:
Предложение до модераторите - Вече не виждам статията за видео стената на първа страница на сайта, поне според мен тя е една от най-интересните и заслужава да е на първа страница.
Според теб, това е единствената важна тема.
Предполагам, че някоя по-широко профилирана е заела мястото и в сайта.
kikokiko - специалист
n_a написа:
kikokiko написа:
Според теб, това е единствената важна тема.
Предполагам, че някоя по-широко профилирана е заела мястото и в сайта.
Не мисля, че е най - важната тема, но е интересна и заслужава да е на първа страница. А по въпроса дали е заместена от друга тема - не е - мястото и в момента е празно.
Хайде бре колеги продайте ми френелова леща, не ми се ходи по училищата да търся защото доста отдавна съм завършил и обяснението натам е ясно...

В София съм ако се сети някой, че има за продаване.

Dakata_m - напреднал
kikokiko написа:
Можеш ли да ми дадеш повече информация за 3D игрите и филмите - от каде да си намеря такива филми и кои игри са 3D. Каква видеокарта трябва да имам и какви драйвери да сложа. Моята карта е Ge Force 4 MX440 128 mb, procesora mi e na 2,5 Ghz -512 RAM Dual Chanel, Hard disc - SATA. Най- много ме интересува къде да си намеря 3D очила и точно какъв вид. Знам че очилата са два вида - едните са с цветни филтри -червен и зелен, а другите са като слънчеви очила но са поляризирани и изрязват единия образ ( като тези в 3D киното IMAX) .
Чак сега отговарям но нямаше как ( Междувременно: " Мамка ти гадна *ибан Internet Explorer" дето ми написа Not Responding ), цяла сутрин писах поста (понеже едновременно и работих). Толкова не бях писал от ВУЗА и накрая всичко отиде на кино :evil:. Сега дращя от мозилата.
Между другото, ако модераторите преценят, че се отклоняваме много от темата приемам забележката и ще видим на лични ли да пишем или да отваряме нова. Все пак си мисля, че има връзка между двете неща ( проектор и 3д Очила ),а и друг колега се интересуваше и за това съвсем накратко ще драсна аз какво направих тук. Виждам, че имаш информация но за общото благо ще напиша в общия случай как стоят нещата, споделяйки личен опит и надявайки се информацията да бъде полезна и за тези, които за пръв път чуват за такива работи. Започвам с опита да персъздам, макар и в кратък вид, сутрешните си писания:
По принцип има 4 основни вида анаглифни очила с различни цветови комбинации на двете очи но най-често се ползват червено-сините ( ако трябва да сме точни червено-циан ) Например:
Изображение
Изображение
Червен филтър на ляво око, син ( циан ) на дясно. Сега, друг е момента от какво ще се направи филтъра. Неговата цел е ясна,а именно да пропусне определен цвят и да блокира друг ( ъъъ нещо такова ). Аз си направих филтрите от фолио за подвързване, което се продава на листи А4 по книжарниците ( например ако си копираме нещо и ни го щракнат с онези пластмасови лентички ли са какво са там, отпред слагат един лист такова). Друг интересен вариант видях във vbox7 но не знам до колко е сполучлив:
http://www.vbox7.com/play:24eead90
Връщаме се на варианта с фолиото. Аз ползвах следната картинка за да настроя фитрите ако мога така да се изразя:
Изображение
Идеята е че си изрязваме няколко квадратчета или каквото там е при вас ( зависи от рамката на очилата, която сте си направили ) от червеното и синьото фолио и почваме да ги наслагваме. Например на лявото око слагаме парченца червено докато напълно изчезне червения контур от снимката, а на дясното слагаме сини ( или по-точно гадния циан, който не открих като цвят по книжарниците ) докато не изчезне синия контур. Крайния резултат е, че като си отворим и двете очи трябва да видим картинката в дълбочина. Като си мърда човек главата наляво надясно още по-лесно се хваща 3д ефекта. При мен се получи всичко обаче поради многото слоеве фолио ( 4 червени ) доста се замъглява образа и за това ако при вас има по-удачно решение избора си е индивидуален. Аз за това искам да си купя готови но в един български сайт искат за чифт картонени 17 лв. което е смехотворно. По чуждите сайтове са по 30 цента картонките. Сега намерих и шаблон за паравене на очила: http://www.engg.uaeu.ac.ae/a.okeil/ster ... aglyph.doc
Ако го бях намерил преди сега моите нямаше да са със шишове за кебапчета и особенно странна форма :-D
Де предположим, че вече имаме работещи 3д очила. Отиваме в http://www.zamunda.net и в търсачката пишем shrek 3d и си го теглим. Там има един момент с един паяк при който се вижда много добре 3д, защото паяка буквално ти идва до главата. Това го споменавам, защото все още имам приятели които като сложат очилата казват: "Ам никв'о 3д не виждам" и чак като им пусна момента с паяка следва: " ААА ама той целия филм 3д бил" :lol: . От това по-подробно не знам как да обясня. До тук спирам с филмите и снимките, с последното уточнение, че филма или картинката която гледате трябва да си е напрвен за червено-сини анаглифни очила ( не за поляризиращи например или за cross eye метод и т.н. ).
Сега стигаме до другия момент 3д Игрите. Значи от мнгото четене по форумите ми стана ясно, че тези които сме с карти на Nvidia сме добре, а тези които са с ATi им е малко по-тъжно положението :) . Т.е поддръжката на драйвери при Nvidia e по-добра. Конкретно към колегата Kikokiko. Нямаш никакви проблеми с тази конфигурация, защото аз бях с абсолютно същата видеокарта няколко години но преди известно време я гръмнах заедно с един 29 инчов телевизор но това е друга тема :evil: :lol:.
Това, което трябва да направят собствениците на карти Nvidia e да си дръпнат стеро драйверите от официалния сайт. А, намерих ги ето линк:
http://www.nvidia.com/object/3dstereo_drivers.html
Аз съм с горните от 2006 ( то е логично де :) )
Сега много е важно каквато е версията на стереодрайверите, такава да бъде и версията на основните драйвери. Също е много важно ако имаме антивирусна преди да сложим стереодрайверите да я изключим ( то си го пише и като почнем да ги инсталираме де ) и после вече след рестарта може да си работи. Давам пример със себе си. Бях си сложил версия на драйверите 165.... нещо там ( най-новите за моята карта ) но не ми се появиха въобще опциите за 3д очила. Тъпото в момента е, че пиша от служебния комп и няма как да постна Screenshot на нещата. Аз се принудих да си дръпна по-стари, някаква версия 91.31 ( също от 2006 година ) и сработиха при мен. След като си уеднаквих драйверите, аз лично си включих на Clasic View нещо там изгледа за настройки на видеоекстрите на картата и от ляво в дървовидната структура ми се появи и клон за 3д настройките. От там вече като разцъкаме менютата си избираме типа очила( в нашия случай anagliph red/blue ) и виждаме разните му настройки. Има дори и тестова апликация, от която веднага можем да разберем става ли работата. Виждаме и с кои клавиши се активира самия 3д режим ( в моя случай по дефолт е Ctrl+T , докато сме в играта можем да го включваме и изключваме когато си поискаме ) и няколко основни клавиша за контрол на дълбочината ( в моя случай пак по дефолт :) ctrl+F3 i ctrl +F4 ), защото ако е прекалено усилена дълбочината се получава едно размазване и е необходимо да се приближат малко синия и червения контур. Но всички тези неща ще ги видите и става ясно за какво са. Има един факт обаче, че при игра в 3Д режим производителността на картата спада доста, уж с около 30% но аз си мисля, че и с повече дори в някои случаи. Тогава евентуално ще се наложи да се ореже графиката ако много сече ( това важи за тези от нас, които сме със слаби видеокарти естествено). Мога да ви уверя, че в 3д режим хич и не гледам графиката защото самата дълбочина грабва вниманието. Някъде беше писано, че за ЛСД монитори не ставала работата. Лично пробвах и подкарах 3д режим на стената и просто няма да коментирам за какво става въпрос. Все едно в стената има дупка и от там нататък продължава картината. Другата особеност е, че много бързо се изморяват очите. Значи при 3д режим ако имаме монитор 100 херца на око се падат по 50. Т.е най-дборе е монитора да поддържа по-голяма честота на опресняване ама там вече при всеки е различно. Аз честно казано дълго не се задържам на игра в 3д режим, че много бързо се зомбирам и почвам да гледам като бухал :shock:. В драйверите дори има и голям списък с настройки за игри, придружени и с оценка до колко добре се получава и като си изберем нещо направо настройва необходимите параметри оптимално за играта. Ако не ни харесва си коригираме нещата с определените клавишни комбинации. Важна екстра е и допълнителния мерник, който добавят драйверите, като положението му е изчислено за 3д режим. Аз с голяма изненада установих, че не мога да уцеля нищо с този на играта и ми стана ясно, че има някакви изменения на геометрията в 3д режим и за това са се сетили да направят този мерник. Така, спирам да пиша. По принцип виждам, че всички тук са напред с материала и едва ли някой ще има проблеми но все пак ако нещо се запече работата не е проблем и картинки да постна ако е необходимо. :partyman:
Последна промяна от Dakata_m на съб мар 22, 2008 8:19 pm, променено общо 1 път.
kikokiko - специалист
Dakata_m написа:

3D
Благодаря ти за изчерпателната информация, ще ми бъде много полезна. Само не разбрах кои игри имат 3D ефект или драйверите правят играта 3D?

А по въпроса за ламата за проектора, който засегнах по-назад във форума - в един магазин намерих метал халогенна лампа 400 вата, 38 000 лумена и с живот 20 000 часа. Малко е големичка (като улична лампа е, но май ще стане). Лампата, дросела и запалката струват към 80 лева.
Dakata_m - напреднал
Точно драйверите правят играта. Т.е всяко едно 3д приложение го подкарват в този режим. Пък вече филмите и снимките са си направени предварително. Четох, че има и различни софтуери, с които можем да си преправяме филми и снимки в 3д обаче не съм пробвал и не знам дали са сполучливи. На който не му се занимава със софтуери има едно интересно решение :lol:
http://www.instructables.com/id/How-to- ... D-Anaglyp/

Инъче инфото за тази лампа, което си дал звучи много добре и 20 000 часа си стуват 80 лв. ( после предполагам само крушката се сменя, пък докато изгори си е доста зяпане :-D ) Ще чакам с интерес първите ти отзиви, дали се получава.
velsi - Почетен майстор
Аз изтеглих въпросните драйвери и ги инсталирах, но не забелязах да се е появило нещо в настройките на видеокартата. Да не би пък да е прекалено нова?
Dakata_m - напреднал
То и при мен така беше като бях с новите драйвери и за това се наложи да ги деинсталирам и да си сложа по-стара версия. Довечера веднага след работа пътувам извън града но утре вечер като се върна мога да сложа srcreenshot точно как иглежда при мен за да сравним. Аз лично успях да стигна до менюто през clasic view режима. Преди това бая псуване падна що не става. Според мен дори с новите карти на Nvidia трябва да е по-яко понеже няма да сече като при мен. Аз не исках да минавам на стари драйвери, че бях свикнал с новите но в името на науката се наложи :lol:
Dakata_m - напреднал
Както обещах поствам screenshot на нещата при мен. За улeснение давам линковете на драйверите, които са ни необходими за стеро режим на игрите ( аз съм с тези ):
http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_91.31.html - обикновени драйвери
http://www.nvidia.com/object/3dstereo_91.31 - самите стерео дрйавери

Така изглеждат нещата когато си изберем Classic Nvidia Control Panel
Изображение
Изображение
и т.н.
Чудех се тези работи дали да не ги сложа в дългия пост, малко по-назад в темата, че да са на едно място :? . Ще се радвам ако някой сподели дали е подкарал 3д-то и още повече ако е намерил начин да си вземе очила на нормална цена от някъде :)
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: