• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
2v6 - майстор
Lisko написа:
Прекрасна идея!
Ако тавана е окачен, може над него да е скрил захранването ?
На око тия 48 х 5050 с колко ватова жичка би ги сравнил ?

от каквото намирам по нета един диод ти дава 18 лумена, 48*18=864, което идва по-силно от 60 ватова ламба с жичка.
Захранването в случая навсякъде е директно 12VDC.
Ако е се ползва 220VAC има адаптори достатъчно малки за да се монтират между диодите или над "ламбата".

Да, силата на светлината е горе-долу като на 60 W обикновена крушка, но светлината е доста по-равномерна.
unicata - специалист
Здравейте, прочетох цялата тема, но не можах да си отговоря на един въпрос.
Като гледам колко вата светодиоди ми трябват оставам с впечатлението че обикновена енергоспестяваща крушка да кажем ще има същия ефект, аз в нас съм с филипс 25 вата и той би трябвало да ми свети като 120в крушка кара вече 4 години, като гледам май е по-малко разправия и не е по-евтино като разход на електричество, така ли е или нещо не съм разбрал?
estorm - специалист
Със светодиодите не бих казал, че излиза по икономично в апартамента. / Виж при осветяването на дворове и обекти е различно/ Но погледнато във времето тяхната цена пада докато на качествените енергоспестяващите не. Разбира се, че говорейки за обикновено осветление една качествена крушка е за предпочитане. Средната класа /8лв/ която ползвам изкарва по 3 години. Няма нужда от специално тяло и охлаждане. Светлината е хубава. Заигравката при леда е, че разчупваш класическото и било то лента или хоум мейд лампа с мощен лед можеш да докараш осветлението в кухнята, коридора или стаите да бъде далеч по различно.
Subsa - специалист
луминисцентните са много близки до диодите.
В сметката на диодите като рекламен трик не се слага КПДто на драйвера, което е ок. 85%, а без драйвер не може
2v6 - майстор
unicata написа:
Като гледам колко вата светодиоди ми трябват оставам с впечатлението че обикновена енергоспестяваща крушка да кажем ще има същия ефект, аз в нас съм с филипс 25 вата и той би трябвало да ми свети като 120в крушка кара вече 4 години, като гледам май е по-малко разправия и не е по-евтино като разход на електричество, така ли е или нещо не съм разбрал?
За какъв ефект говориш?

LED осветлението не можеш да го замениш с енергоспестяваща крушка :idea:

Слагал ли си енергоспестяваща крушка на лампа с "пир" сензор?
А на студено?
Subsa - специалист
Колега, светодиодите пък осезаемо стареят на 55-60С
unicata - специалист
2v6 написа:
unicata написа:
За какъв ефект говориш?

LED осветлението не можеш да го замениш с енергоспестяваща крушка :idea:

Слагал ли си енергоспестяваща крушка на лампа с "пир" сензор?
А на студено?
Здравей,
1. ами за икономически ефект говоря като цяло
2. Защо да не мога да го заменя?
3. какво е пир сензор, за движение ли имаш предвид или какво?
4. за студено не говоря аз имам предвид вкъщи там температурата рядко пада.
Lisko - майстор
№3 - да - PIR = Пасивен инфрачервен
2v6 - майстор
Subsa написа:
Колега, светодиодите пък осезаемо стареят на 55-60С
Да, така е.
Хубавото на светодиодите на лента е доброто охлаждане - нагряват се доста под 55-60, а залепени на ламарина само до няколко градуса над околната температура :idea:

Енергоспестяващите луминесцентни лампи обаче също страдат от високите температури, особено по-мощните. Голяма част от дефектите при тях се дължи на "изгоряла" електроника в следствие на прегряването.
unicata написа:
Здравей,
1. ами за икономически ефект говоря като цяло
Да го сметнем този икономически ефект.
Тази лампа икономически изгодна ли е:
Прикачен файл:
DSC_0018_.JPG
DSC_0018_.JPG (18.26 KиБ) Видяна 2913 пъти
unicata написа:
2. Защо да не мога да го заменя?
Понякога габаритите на енергоспестяващата лампа не позволяват да се монтира в осветителното тяло, да не говорим за монтаж на мокро (баня, дъжд, сняг, под вода ...).
unicata написа:
3. какво е пир сензор, за движение ли имаш предвид или какво?
Да. Енергоспестяваща лампа монтирана примерно в коридор със сензор за движение обикновено е с живот по-малко от 1000 часа (да не кажа по-малко от 100 часа)!
unicata - специалист
2v6
не знам дали конкретната лампа е икономически изгодна но вкъщи имам филипс 25в и с него осветявам 20 кв хол, до колко си спомням даваше около 1500 лумена(може и да греша), а до колкото разбирам за да получа 1500 лумена пак трябва да сложа ледове с мощност около 20-25в но при цена доста над 12лв, за колкото купих филипса, което на мен в случая ми се струва неизгодно.
по втора точка съм съгласен с теб, макар че съм виждал малки енергоспестяващи които на мен са ми вършили работа, за пир сензора също съм съгласен.
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: