Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Ами аз вече съм монтирал изключвателите. Тези за хоум са ми по средата на X и Y осите защото ще ми е по-удобно така, така че немога да ги използвам и за крайни.
shulio - специалист
Аааа ясно. Масата ти е подвижна и за това искаш хоума да е по средата на осите. Каква е PCI картата - не би трябвало да има проблем с точно такъв вид разширителна карта
Картата е тази :
http://www.ebay.co.uk/itm/290617816873? ... 1439.l2649
Само че ме притеснява да не гръмна нещо като пробвам дали работи. Щото в девайс менаджера ми тая карта (PCI) е с жълт въпросителен, тъй че ме съмнява да е наред.Мисля да окъся например 11 пин с някой пин който е на маса, като предварително съм задал в мача че 11 пин ми е за Х хоум например, и ще видя лапмичката на диагностиг екрана на мача дали ще реагира, затова питам дали някой го е правил досега. Или трябва да дам накъсо през резистор?
MrMurdjo - майстор
Ако действително няма нужда от нещо специално, всички крайни изключватели могат да се навържат на една линия с постоянна верига, която всеки от тях да прекъсне. В нормалния случай те служат за защита на механиката да не удари в края. Който и да сработи, програмата ще спре машината и изпълнението на задачата. Това е екстремна ситуация, защото тя си следи истинските машинни координати, след като е била нулирана с Home ключовете и ако в конфигурацията са зададени правилно крайните стойности на ходовете на осите.
Home ключът може и да е в крайна позиция, просто в конфигурацията задаваш на какви координати отговаря. Например при мен в момента, като дам команда да нулира позицията, идва в крайно положение наляво и към мен (долен ляв ъгъл, погледнато по ХУ) и това съм задал да отговаря на -155/-215 мм. Нулата ми е точно в средата. Ползвам го, защото лесно се работи със симетрични координати в КАМ програмата. Но всичко е пак според зависи. Но щом нулата ти е в средата, значи и ти ползваш и отрицателни координати.
Home ключът може да се конфигурира в Мах3 да е едновременно и ограничителен ключ в едната посока.

И колеги, дайте да наричаме програмата правилно. Толкова ли не сте виждали реклама на самобръсначки Жилет Mach3 и не сте чували как ги наричат?
Дори и Уикипедия дава два варианта на изговаряне, но "Мач" не е сред тях. "МАХ 3" е правилно. Мач се пише по друг начин. Не знам защо точно така са я кръстили, но с голяма доза увереност предполагам, че както и производителите на бръсначки, са използвали числото на Мах, което определя скоростта на даден обект спрямо скоростта на звука във въздуха и Мах3 реално означава три пъти скоростта на звука.
MrMurdjo - майстор
blackGT написа:
Картата е тази :
http://www.ebay.co.uk/itm/290617816873? ... 1439.l2649
Само че ме притеснява да не гръмна нещо като пробвам дали работи. Щото в девайс менаджера ми тая карта (PCI) е с жълт въпросителен, тъй че ме съмнява да е наред.Мисля да окъся например 11 пин с някой пин който е на маса, като предварително съм задал в мача че 11 пин ми е за Х хоум например, и ще видя лапмичката на диагностиг екрана на мача дали ще реагира, затова питам дали някой го е правил досега. Или трябва да дам накъсо през резистор?
С картата би трябвало да върви и диск с драйвер за нея. Жълта е, защото няма инсталиран драйвер или е инсталиран неправилен такъв.
Краче на минус може да дадеш, по-опасно е, ако подадеш положително напрежение. Аз така умъртвих цяло дъно, когато по невнимание 20 волта за моторите беше закъсило на шасито на машината и пуснах автоматично нулиране на инструмента. Всичко се нулира :-D
georgi1 - напреднал
Дръпни си драйвери от нета, виж номера на чипа на картата и го напиши в гугала и ще намериш.
Пробата можеш да я извършиш като в mach /config/port and pin размениш адресите на портовете.
Тоест лпт то на допълнителната карта ще стане лпт1, и пробваш дали ти работи машината.
Адреса на лпт порта можеш да го видиш в /диспечера на устройства/ свойства на картата /ресурси
MrMurdjo - майстор
Аз лично смятам, че и с един порт има достатъчно входове и затова ми стана интересно какво цели колегата с изискването всеки ключ да е на отделен вход.
alien - специалист
blackGT написа:
Да. Именно това е проблема ми - само 5 входа.
За всяка ос по 2 крайни изключвателя, значи 6.Отделно за всяка ос по един хоум (за z оста горния краен изключвател ще е и за хоум)- още 2 входа. И за стопа един, общо 9 входа.
По тази причина искам да използвам втори паралелен порт.
ако беше чел документацията на мача щеше да знаеш кои входове софтуерно се обработват като един и същ сигнал, и тогава става ясно колко входа на практика са нужни, просто няма смисъл всичко да влиза с отделна жица ако накрая резултата е един и същ
STEPER - специалист
blackGT написа:
Някой занимавал ли се е да използва втори паралелен порт с Мач3, за да има повече входове?
Да.Аз съм с втори паралелен порт близо вече година.Не съм имал проблеми с него и Mach-а.В момента го го ползвам
за работа с принтера за да не превключвам постоянно машината и принтера.В момента работят и двата порта заедно :supz:
Процедурата за инсталиране е стандартна за Windows-а.Необходимо е само да имаш правилния драйвер за картата.
Аз моята съм я купувал от BG и е на Chromus и е само с LPT порт.Към нея има и диск с драйвери.
Чипсета на картата е на Netmos.И понеже той се ползва от много производители,голяма е вероятността да са подходящи и за твоята карта.Ако имаш желание ще ти ги изпратя.
Поздрави и Весела Нова година :partyman:
Не ме интересува как се обработват софтуерно.Искам всеки изключвател да си е отделен. Мача неслучайно има в диагностичния екран статус на всеки един вход (изключвател или друго).А при положение че машината ми тежи 250кг ако се скапе нещо искам да знам къде точно е проблема защото кабелите вървят под нея. Така че неслучайно питам за втори порт. И контролера ми е по-странен, например е-стопа ако го натисна мача продължава за разлика от контролера. Както и да е. Подкарах го. Проблема основно беше с адреса на втория порт и по-малко с драйверите.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: