Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
emilvtc - специалист
velsi написа:
Харесва ми решението на оста Z, обаче използваната ламарина (боядисаната в зелено) ми се струва доста тънка. Не поддава ли при работа?
Не разбирам много от механика, но мисля, че ако планката към която са захванати лин. лагери на Z оста се захване с болтове към "зелените" ламарини не само странично (както е видно от снимките), но и от задната страна ( към зелената ламарина и от към равнината, към която са захванати лин. лагери по Y (или Х) оста)- дебелината на ламарината няма да е от съществено значение.

Колеги, не мислите ли, че е добра идея винтовете и лин. лагери и направляващите да се защитават от стружките и охлаждащата течност на инструмета? Гледам от постнатите снимки на машините Ви, че не го правите ...

Относно въпроса за честотата на чопъра - мисля, че трябва да е по-висока от честотата на STEP импулсите.

При много висока честота на чопъра - загубите в транзисторите при отпушването им и запушването им ще се увеличат и те ще започнат да греят. От друга страна - честотата му трябва да е извън обхвата на чуваемост от човека (> 18кХз)
, за да не се чува. (това е пожелателно изискване)

Идеята на чопъра е да осигури константен ток през намотката на мотора (дори и при най-високите работни обороти). Колкото честотата на стъпките е по-висока - толкова по-малко време мотора ще се "задържа" на всяка от стъпките. От друга страна - колкото индуктивността на намотката е по-голяма - толкова повече време ще е необходимо, за да се достигне зададения работен ток (поддържан константен от чопъра). Т.е. работното напрежение и честотата на чопъра трябва да са избрани така, че при най-високата честота на STEP сигнала - да може да се достигне зададения работен ток през намотката, и той да се поддържа от чопъра през по-голямата част от времето , през което мотора остава на стъпката ... Т.е може би честотата на чопъра да е поне 2 пъти по-висока от тази на Step сигнала...
Последна промяна от emilvtc на пон яну 02, 2012 8:41 pm, променено общо 1 път.
stoyan nikolov - напреднал
blackGT написа:
Да. Именно това е проблема ми - само 5 входа.
За всяка ос по 2 крайни изключвателя, значи 6.Отделно за всяка ос по един хоум (за z оста горния краен изключвател ще е и за хоум)- още 2 входа. И за стопа един, общо 9 входа.
По тази причина искам да използвам втори паралелен порт.
Аз си взех втори LPT порт от http://www.dealextreme.com/p/db-25-pin- ... p-pc-52833 . Работи добре за сега. Провери дали ти е зададен правилно адреса на порта. Направих си и оптоизолирана платка с 13 входа и 4 изхода, но не ги използвам все още. Тази платка беше и първата която направих на рутера. :)
shulio - специалист
emilvtc написа:
не мислите ли, че е добра идея винтовете и лин. лагери и направляващите да се защитават от стружките и охлаждащата течност на инструмета? Гледам от постнатите снимки на машините Ви, че не го правите ...
До сега май нямаме направи си сам проект (освен твоя) специално направен за металообработка. Като изключим преработването на 3-осна фреза в направата и с ЦПУ. Сигурно и за това не са търсени решения на тези проблеми, защото при дървообработка те не съществуват.
angelfilev - специалист
STEPER написа:

PS: Някой може ли да ми подскаже,откъде да си намеря /закупя/ червячна предавка?
Вънамерявам да сменя ремъчната предавка на 4-тата ос,поради малката точност която
получавам - съотношението е 1:2.

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА !

Само червячна предавка (без корпус) не съм виждал да се продава. Би могло да се използва подходящ червячен редуктор и евентуално да се вземе от него само предавката. В София няколко фирми предлагат. За мен този вариант не е приемлив.

Препоръчвам вместо червячна предавка да се използва зацепване на червяк със закалено колело с наклонени зъби (наклона на зъбите е равен на ъгъла на подема на винтовата линия на червяка). Така е направено на универсалните делителни апарати. Двата детайла се правят на универсални струг и фрезмашина, докато за червячно колело е нужна зъбофрезова машина.

Бих се опитал да пресметна така броя на зъбите на колелото, че на една стъпка на мотора да отговаря ъгъл-кръгло число, а не някаква десетична дроб.
STEPER - специалист
angelfilev,
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА и на теб. :partyman:
Благодаря за предложението ти.Ще се възползвам от това.
Преди време ти беше коментирал това и се оказа прав.Предавателно отношение 1:2
не дава необходимата точност и както казваш е на порядък по -малко от осите.
Всъщност в случая 4-тата ос не се явява точно като такава а ще върти X оста,за да могат
да се обработват 3D проекти /склуптура/ на машината.Поразлистих Нета и видях,че се
използват предавателни отношения от 1:16 и нагоре.В случая си мисля- не трябва ли тази предавка
да се изпълни както е изпълнена оста X - със същата стъпка.При мен са трапецовидни винтов - фи=16 и
стъпка 4 мм.Так ще се мултиприцира X оста но не линейна а въртяща се.Двигателите са стандартни 1.8 градуса
на стъпка.
Поздрави
shulio - специалист
Stepper защо не помислиш за микростъпков режим на 4-тата ос вместо да слагаш редуктор с голямо предавателно число. Загубата на въртящ момент не е съществена за 4-та ос. Пък и загубата на точност от микростъпки примерно 128 ще е съпоставима със загубата на точност на механичмия редуктор. При 128 микростъпки ще получиш с твоя 1:2 - 0.007* на стъпка
mika - специалист
shulio, самите двигатели обикновено са с точност 1.8°±5%, което при директно куплиране и детайл Ф80мм може да даде отклонение от 0.125мм, независимо от броя на микростъпките. Друг е въпроса, колко мощни трябва да бъдат, за да не изпуснат при страничен натиск на режещия инструмент върху детайла. Иначе за обработване на Ф80мм с резолюция 0.01мм (каквато STEPER има на другите оси) при 400 стъпки за оборот е нужна предавка приблизително 1/63.
angelfilev - специалист
mika написа:
shulio, самите двигатели обикновено са с точност 1.8°±5%, което при директно куплиране и детайл Ф80мм може да даде отклонение от 0.125мм, независимо от броя на микростъпките. Друг е въпроса, колко мощни трябва да бъдат, за да не изпуснат при страничен натиск на режещия инструмент върху детайла. Иначе за обработване на Ф80мм с резолюция 0.01мм (каквато STEPER има на другите оси) при 400 стъпки за оборот е нужна предавка приблизително 1/63.

Споделям мнението ти. Според мен задачата трябва де се постави така: "При един импулс на мотора на въртящата ос, точка от заготовката да се премести по дъга с дължина горе-долу колкото се премества от един импулс по ос Х (в случая 0,01мм). Това да е валидно за най-голямата по диаметър заготовка (да приемем в случая 100мм)."

Обиколката на ф100 е 314мм. При резолюция 0,01мм са нужни 31400 импулса за една обиколка (оборот) на заготовката. При 400 импулса на оборот за мотора са нужни 31400 : 400 = 78,5 оборота на мотора, за един оборот на заготовката.

Бих избрал предавателно число 60. При модул 1мм и едноходов червяк делителния диаметър на колелцето е 60мм, по-удобно е за изработка и допълнително има възможност за удобно, ръчно, просто деление.
MrMurdjo - майстор
Освен това червячната предавка, поради собствените си характеристики, ще позволи детайлът да се задържа в позиция, независимо от усилието на режещия инструмент.
dobrinski - специалист
Дали ще е удачна червячна предавка и за оста Z например, пък защо не и за другите оси?

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: