velsi написа:Харесва ми решението на оста Z, обаче използваната ламарина (боядисаната в зелено) ми се струва доста тънка. Не поддава ли при работа?Не разбирам много от механика, но мисля, че ако планката към която са захванати лин. лагери на Z оста се захване с болтове към "зелените" ламарини не само странично (както е видно от снимките), но и от задната страна ( към зелената ламарина и от към равнината, към която са захванати лин. лагери по Y (или Х) оста)- дебелината на ламарината няма да е от съществено значение.
Колеги, не мислите ли, че е добра идея винтовете и лин. лагери и направляващите да се защитават от стружките и охлаждащата течност на инструмета? Гледам от постнатите снимки на машините Ви, че не го правите ...
Относно въпроса за честотата на чопъра - мисля, че трябва да е по-висока от честотата на STEP импулсите.
При много висока честота на чопъра - загубите в транзисторите при отпушването им и запушването им ще се увеличат и те ще започнат да греят. От друга страна - честотата му трябва да е извън обхвата на чуваемост от човека (> 18кХз)
, за да не се чува. (това е пожелателно изискване)
Идеята на чопъра е да осигури константен ток през намотката на мотора (дори и при най-високите работни обороти). Колкото честотата на стъпките е по-висока - толкова по-малко време мотора ще се "задържа" на всяка от стъпките. От друга страна - колкото индуктивността на намотката е по-голяма - толкова повече време ще е необходимо, за да се достигне зададения работен ток (поддържан константен от чопъра). Т.е. работното напрежение и честотата на чопъра трябва да са избрани така, че при най-високата честота на STEP сигнала - да може да се достигне зададения работен ток през намотката, и той да се поддържа от чопъра през по-голямата част от времето , през което мотора остава на стъпката ... Т.е може би честотата на чопъра да е поне 2 пъти по-висока от тази на Step сигнала...
Последна промяна от emilvtc на пон яну 02, 2012 8:41 pm, променено общо 1 път.