Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
angelfilev - специалист
STEPER написа:
По този начин съм направил гайките за трапецовидните винтове.Имам
направен метчик фи 16 от трапецовиден винт.Ще стане ли с него да направя зъбно колело и такава предавка?
Ако да,остава само да намеря материал за заготовката.Някакви идеи по този въпрос?

Поздрави
Трудничко ми е да отговоря. Би могло за някой ръчен механизъм, но за това, което говорим, НЕ.
Разликата между твоя метчик и един червяк е най-вече в стъпката. Червякът се нарязва с МОДУЛНА РЕЗБА. Стъпката при модулна резба е кратна на числото "пи", също както стъпката между зъбите на колелото.

Ще се опитам следващите дни да начертая и покажа тук един възможен вариант на въртяща ос за да има върху какво конкретно да говорим.
STEPER - специалист
angelfilev написа:
STEPER написа:
направен метчик фи 16 от трапецовиден винт.Ще стане ли с него да направя зъбно колело и такава предавка?
Ако да,остава само да намеря материал за заготовката.Някакви идеи по този въпрос?

Поздрави
Трудничко ми е да отговоря. Би могло за някой ръчен механизъм, но за това, което говорим, НЕ.
Разликата между твоя метчик и един червяк е най-вече в стъпката. Червякът се нарязва с МОДУЛНА РЕЗБА. Стъпката при модулна резба е кратна на числото "пи", също както стъпката между зъбите на колелото.

Ще се опитам следващите дни да начертая и покажа тук един възможен вариант на въртяща ос за да има върху какво конкретно да говорим.
По-добре нека да бъде вариант не само да говорим,но направо да го възпроизведем :)
angelfilev - специалист
STEPER написа:
angelfilev написа:
STEPER написа:

Поздрави

По-добре нека да бъде вариант не само да говорим,но направо да го възпроизведем :)
С взаимни усилия може да направим нещо полезно за повече хора.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Кога може да възникне тангенциален натиск върху въртящата се ос? Според мен смисълът на ползването й е винаги инструментът да работи диаметрално на окръжността, чиито център е върху оста на въртене на приставката.
Но че си трябва въртящ момент при едновременно подаване, спор няма.
Не съм стигнал до там и сега ми стана интересно, когато на Мах3 се укаже, че оста А е въртяща се, той дали компенсира хода според разстоянието до оста на въртене на детайла.
MrMurdjo,
Отдавна не се занимавам с научна дейност и сега са ми интересни резултатите от практическата реализация
на такава въртяща се X ос.В клипа който дадох http://www.youtube.com/watch?v=-eb4gq_p ... re=related
се вижда каква елементарна постановка е направена за да се задвижи остта,Имам чувството/не се вижда много добре/,
че заготовката е направо куплирана към стъпковия двигател.Поне така мисля като следя как се движи самата заготовка.
STEPER - специалист
"angelfilev" С взаимни усилия може да направим нещо полезно за повече хора.[/quote]
Разбира се. Това е целта. :supz:
alien - специалист
опитвам се да игнорирам невежеството и бълвочите които отново се изляха...

мурджо - mach3 не знам да може, но G кода трябва да може, учил съм го преди много години и вече нямам много спомени, но има варианти да си образуваш собствени координатни системи, не знам дали точно така може, но ако може да се укаже в G кода че ос А е функция от Y и Z, така ос А се движи според разстоянието между инструмента и оста на детайла, но все още не съм имал възможност да го пробвам
ако някой е запознат по професионално с G кода може да каже какви опции могат да се ползват за случая, дали ще може разгъната картинка директно да се гравира на въртяща ос без много галимации
mika - специалист
STEPER написа:
А ти си ми като отворена книга,защото те чета и между редовете.
Не между редовете, а точно на първи ред
shulio, самите двигатели обикновено са с точност 1.8°±5%, което при директно куплиране ...
съвсем ясно казвам, че говоря за "директно куплиране" и въпреки че започна да си изпускаш нервите, ще се опитам да ти обясня какво съм имал предвид.
За по-нагледно, ще дам пример с мотора, който си сложил на твоята въртяща маса. Ако не се лъжа (надписите са отдолу и не се виждат), това е KP56QM2-001 с 6 проводника и сила на задържане 7.3кг/см. Свързан биполярно серийно, силата му ще се увеличи до 10.3кг/см (х √2), но пуснат на микростъпков режим (за точност) ще падне отново на 7.3кг/см (х 1/√2). Та когато е монтиран без предавка към въртяща ос, този мотор ще загуби позиция при натиск по-малко от 1.5кг в края на 100мм заготовка.
shulio - специалист
Мика - какво ще търси инструмента в края на 100мм заготовка при ротационно гравиране? Оста на инструмента и оста на въртене на детайла са в една равнина и са перпендикулярни една на друга. Така, че колкото и да натискаш няма да приложиш сила нито наляво нито надясно за да изпусне мотора позицията си. И не съм казал да се ползва мотора с директно копулиране.
alien - специалист
силите на рязане не са надолу, точно при гравиране където се ползва инструмент V bit силата надолу е най малка от всичките, силите не са и от натиска надолу, а от натиска настрани, и от самото рязане (отнемането на стружка избутва детайла настрани) силите са във всички посоки, при различните инструменти силата е в най различни направления, никога само в едно направление, и точно при този тип "мека" конструкция където дължината на направляващите е многократно по голяма от сечението им, силите на рязане не са никак за пренебрегване, особено ако се гони и производителност, дава си отклонение и това е, дори и на дърво, а това влошава качеството и увеличава довършителната работа, за това и винаги съм бил на мнение че направляващите трябва да се подпират
директно куплиране за 100мм заготовка е крайно несериозно, дори редуктор 1:2, трябва голяма предавка, червяк с възможност за обиране на луфта още по добре, но не знам дали без пружини май ще е по добре
важна е както точността спрямо другите оси така и силата, винта на другите оси може да се разглежда като редуктор, който намаля скоростта и увеличава силата, подобна сила трябва да издържа и въртящата ос за да гарантира винаги надеждна работа
shulio - специалист
Ако разглеждаме 4тата ос като всики останали то ако започне да изпуска стъпки мотора - явно се пуска свръх възможностите му и трябва да се намали подаването

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: