Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Caxo - специалист
Идеята ти със застъпването не е лоша. Като цяло зъбен ремък заедно със запчатките мога да взема от автомобили, та принципно това не е проблем. Някой знае ли на тази косачка в каква посока се въртят дисковете и как не се удрят ? Съмняваме да остава неокосено м/у тях...

Прикачен файл

sch_product00000205.jpg
sch_product00000205.jpg (38.54 KиБ) Видяна 4925 пъти
shotik - майстор
Със зъбен ремък как ще обърнеш посоката на въртене на единия нож,трябва да се позвалзва външната част и ролката да е с форма на ремъка.Това е по-добре с плосък/пистов/ремък.

На снимката се вижда ,че ножовете са с различна извивка и вероятно се въртят в различни посоки,но и както пишеш ,може да остава неокосено между двата ножа,тъй като са разделечени.Задвижването е с оси и зъбни колела ,като ножовете се задвижват от различни страни/отпред или отзад/ и така се получава различната посока.
Caxo - специалист
Като се замисля ако се въртят в една посока и да имат застъпване(около 1-2см) на сгъващите ножчета, дори и да се стигне до удар, не мисля, че може да се случи нещо сериозно, просто ножчетата ще се приберат... Май ще се спра на варианта 2 диска с по 4 ножчета, 3 ролки с клиновиден ремък и евентуално 2 прости лагера да играят като обтяжни ролки за по-голям контакт м/у ремъка и ролката на електродвигателя. Ще се опитам да направя дисковете да са пред колелетата. Мерси за съветите :partyman: Малко да се позатопли и почвам да творя, до тогава ще събирам части и идеи :)
АЗ ЩЕ НАПРАВЯ КОСАЧКА ОТ ТРФАЗЕН ВЕНТИЛАТОР. НА ПЕРКИТЕ/3.бр/ ХВАЩАМ НОЖОВЕ ОТ АБРИХТ. ЕДНА ОТ ОСИТЕ НА ПАНТА-ДРУГАТА С СВЪРЗАНА С НОСЕЩАТА ПЛАТФОРМА С ВИНТ /за регулиране височината/ ДОПЪЛНИТЕЛНА ЕКСТРА-ЧЕРВЯЧНА ВРЪЗКА НА ОСТТА,КОЯТО Е НА ПАНТА С ЦЕЛ КУПЛИРАНЕ НА РЕДУКТОРЧЕ С МАЛОМОЩЕН ЕЛ.ДВИГ. ЗА САМОХОД.... ОТСТРАНИ ОБЕЗОПАСЕН СТАБИЛНО,ОТПРД -ПРЕДПАЗИТЕЛ/регулируем да накланя тревата в зависимост от височината/-ПАК НА ПАНТА С ЦЕЛ ПРИ НЕОБХОДИМОСТ,НОЖОВЕТЕ ДА ОТРЯЗВАТ САМОРАСЛИ ФИДАНКИ,,БЪЗЕ И КОПРИВА"--ДРУГА ЕКСТРА МОЖЕ ДА БЪДЕ СМЯНАТА НА НОЖОВЕТЕ С ПОДХОДЯЩ ЦИРКУЛЯРЕН ТРИОН, ИЛИ ГЛАВА С КОРДА. ЗА СИТНА ТРЕВА МОЖЕ ДА СЕ ИЗМИСЛИ АСПИРАЦИЯ С ВЪЗДУШНИЯ ПОТОК СЪЗДАВАН ОТ ВЕНТИЛАТИРНАТА ПЕРКА. АКО НЯКОЙ ИСКА НЕЩО ДА ПИТА ИЛИ ДА МЕ ОПРОВЕРГАЕ,
МОЖЕ ДА ГО СТОРИ НА stivbot@abv.bg------------ПОНЕЖЕ НЕ ЗНАЯ,КОГА ЩЕ ПОПАДНА ПАК НА ТОЯ ФОРУМ,ПЪК И ВРЕМЕТО МИ Е КЪТ,ТЪЙ КАТО СЪМ,,ДЪРВОТЕЛСТВО ПО ПОРЪЧКА НА ЦЕНИ ПО ДОГОВАРЯНЕ"- П.С.---ЗА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ ВЪВ ФОРУМА- СПЕЦИАЛНИ ОТСТЪПКИ ПРИ ПОРЪЧКИ- НО ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ДА МЕ ПОДСЕТЯТ ЗА ТОВА МИ ОБЕЩАНИЕ!!! НА ВСИЧКИ ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!!!
bulhomes2 - майстор
Ще си направиш краставици. Този го познавам лично - Стойчо Ботков се казва. Занимаваше се с пчеларски истории, но фалира. Завлякъл е сума ти и народ, че и мен с 40 лв.
SHADOWAWS - специалист
bulhomes2 написа:
Ще си направиш краставици. Този го познавам лично - Стойчо Ботков се казва. Занимаваше се с пчеларски истории, но фалира. Завлякъл е сума ти и народ, че и мен с 40 лв.
Аз пък във Врачеш имам приятели и мнооо лесно мога да го проверя тоя Ботков що за птица е :?
А по темата: Ми с вентилатори най-много вятър да си направи човек, но не и косене. В магазина в Смолян дето почнах работа (да не споменавам имена, но е като Практикер) продаваме косачки квито душа ти иска и имам доста време да ги разглеждам когато почивам. Принципно с вентилатори няма шанс!
Определено много ми хареса идеята от руския линк. Става за косене на висока растителност. А ако се направи на бензин, направо става като ректорна косачка! :-D
iivanov - майстор
д
Caxo написа:
Аз също си мисля да правя косачка, но ми се иска да е с 2 диска за по-голяма ширина. 1 кВ мотор дали ще е достатъчен според вас? Също така как най-лесно мога да направя двата ножа да се въртят в противоположни посоки? Мисля си за зъбен ремък, за да може ножовете да се залягат и като ги размина на 90 градуса да не се удрят... Идеята ми още само се върти в главата ми, ако някой може да помогне с идеи, ще му бъда благодарен. :)

П.П. Като цяло ще се използва и за висока и поналягала трева. Издръжливостта на тънки издънки на дървета също е предимство :-D
Косачката по-горе съм я разглеждал в неработещо състояние.Дисковете са синхронизирани.Когато на единия диск ножчето е в"опасната зона",на другия е встрани.Косачката е с прибираеми ножчета,които се задействат от центробежната сила.Работи на 1500-2500 оборота.Вместо два диска и разни съмнителни предавки защо не направиш един по-голям диск с прибираеми ножчета.Така ще имаш по-голяма центробежна сила,а и няма да се притесняваш от камъни и по-хард треволяци.Трябва да помислиш и за намаляне на оборотите.Диска трябва да е идеално кръгъл и центрован,иначе чакай вибрации,разхлабване на връзките и сакатлък.
Последна промяна от iivanov на пон юни 04, 2012 8:46 am, променено общо 1 път.
bulhomes2 - майстор
SHADOWAWS написа:
Аз пък във Врачеш имам приятели и мнооо лесно мога да го проверя тоя Ботков що за птица е :?
...и напиши после проверката тук, че да не си помисли някой, че лъжа!
batkotony - специалист
bulhomes2 написа:
Повечето от хората тук знаем(а някои по-добре от мед...),че едно от малкото неща,които не можеш да правиш е това да лъжеш,така че просто няма място за съмнения... :)
SHADOWAWS - специалист
bulhomes2 написа:
SHADOWAWS написа:
Е днес говорих с моя приятел и му честитих че е станал дядо ама аз не знаех....та той ми каза както викаме по моя край: "тоя не е свет" и в превод, че не е стока въпросния човек и да се пазя от него ако нещо....та така.

Тема "Самоделна косачка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: