Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kolaborator - специалист
Не случайно хората са решили да не е ров а издутина за да може да се вижда от далеко.Я ми кажи ако стане инцидент с този ров , тогава кой ще опере пешкира!?
Ако решиш да правиш с камъни и бетон , вземи под внимание , че това са разнородни материали и ще ерозира твърде скоро от топлинни деформации и влага , а също и от усилия породени от преминаването на автомобилите , което ще допринесе за разбиването на съоръжението.Най-доброто решение за мен е конструкция от бетон, като първо се изкопае малък ров за основа в земята и нагоре продължи като овал така с основата напречното сечение ще представлява тяло с гъбовидна форма , което най-добре е да се облече със слой асфалт.В такъв случай , ще е необходимо и внедряването на армировка.Също е нужно и да се подсигури плавно безконтактно преминаване и на автомобили с по ниско окачване.Най-накрая маркирай с боя както е редно за сигнализация на преминаващите.Ако се постараеш да изглежда и на ниво , спокойно може да мине и за поставено от общината.На пръв поглед изглежда проста конструкция , но в крайна сметка тя е подложена на разнородни натоварвания и не еднозначна функционалност и от там са нужни и по високи изисквания към нея!За друго трайно решение -забрави.
bravo - напреднал
Защо неравността трябва да е задължително нагоре? Направете ров през улицата, за да "прекарате тръба или кабел". После дори да го асфалтират от общината, което е малко вероятно да се случи, дупката ще се отвори за по-малко от месец. Около нас е така, но с активното съдействие на разни държавни и частни фирми - има една дупка, дето я прави топлофикация преди пет години и всяка година пропада отново по един-два пъти и то доста, боклуджийски контейнер влиза вътре.
kolaborator - специалист
[quote="bravo"]Защо неравността трябва да е задължително нагоре?

Ако беше прочел какво съм писал по горе , нямаше да питаш!
До този момент не е имало такава , няма сигнализация за ремонт - хората съответно не очакват там да има ров , следва обичайното минаване с висока скорост , от което следва беда , от което следва .....
Matchless - специалист
Това което видях с коловете за ограда беше поне на 5 години и определено все още вършеше работа.Но за сигнализациата за рова( особенно нощем) както е написал kolaborator, не съм се сетил :sad: .Ако има ров може би трябва да се боядисат ръбовете, но си мисля, че бързо ще се изтърка.
Deo-x - специалист
Това с рова луди ли сте бе,хора,да се пребият ли искате,не стига,че навсякъде са пробити улици-къде по градовете,къде по селата/тука е най-зле/.Най-добре е да се постави стандартната гърбици,хем се вижда по всяко време на денонощието,хем е по-безопасно спрямо скороста,намаляват значително на това "чуствително " място :wink: :cool:
velsi - Почетен майстор
Никой не говори за ров. Става дума за дълбочина не повече от 4-5 см. Колкото да създаде неприятно усещане при преминаване и следващия път състезателите да си знаят и да минават бавно.
kolaborator - специалист
velsi написа:
Никой не говори за ров. Става дума за дълбочина не повече от 4-5 см. Колкото да създаде неприятно усещане при преминаване и следващия път състезателите да си знаят и да минават бавно.

При липсата на асвалтова пътна настилка , тези няколко сантиметра ще станат дълбока дупка , което няма да е удобно и красиво и за живеещите там...Едно е колелата да се качват по лек наклон , а съвсем друго е да се удрят в предната стена на този "ров", който или ще се разбие повече или ще се слегне като пак крайният резултат е грозен трап!
bravo - напреднал
Ама и ти не си чел моето. Не става дума за ров, а за канал за кабел или тръба. Че ще се разбие повече е ясно и затова писах, че колкото и да се кърпи, защото задължително ще го кърпят, когато се разбие повечко, то винаги остава неравно - нещо като "самовъзстановяващ се" легнал полицай. Едва ли някой ще си даде труда да асфалтира отново цялата улица.
Съгласен съм, че подобни неща не бива да се правят, но също така не бива да се кара бързо в населено място. У нас обаче никой не се съобразява с правилата, дори когато те са със статута на закони. Ако някое подобно говедо убие дете, дори и да влезе в затвора, колкото и да лежи, няма да поправи стореното.
LZ - специалист
Правилният начин е подписка и искане до общината. Но ако няма резултат да не се спира, а да се съберат хората и да направят една, две, три, колкото е необходимо демонстрации пред общината, че и медиите да обърнат внимание. Т.е. натиск до решаване на проблема.
Иначе, може да направите "слалом" от метонни колове, например 30-40 см. диаметър и 0.5-1м високи.
Matchless - специалист
Тя въпросната улица мисля, че не е асфалтирана, затова предложих аз това с коловете.Там където го видях също не беше асфалтирана и вършеше работа.Аз си мисля, че и ров ще стане, ако не е дълбок, за да не се трошат колите, а да ги кара да намаляват.Само трябва да се измисли някаква сигнализация, че го има и да е видно и през нощта.Може би да се изкопае малко по-дълбок и да се посипе чакъл малко, за да се забелязва.А когато няма асфалт "рова" едва ли ще се разбие и разшири много,най-много да се утъпчи и улегне няколко сантиметра с времето, но лесно после може да се допълни малко пръст или чакъл.Най-напред да се подаде молба в общината и да се обсъди и съгласува с нея, може пък те да поемат инициативата и да решат проблема "без бой", ако сте настоятелни и упорити ще се съгласят предполагам.Става дума за един легнал полицай на една улица, а не за преасфалтиране и реставрация на няколко квартала все пак:).

Тема "Легнали полицаи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: