Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cenko6 - специалист
За спиране, ще спира. Големите стари професионални машини 32 номер, по старите месарници бяха с 2 kw.трифазни мотори.В интерес на истината, не съм запознат с оптималните обороти.

Но пак казвам, каквото и да направиш, ще ти върши работа, макар и по-бавно и с повече нерви, но със сигурност по лесно от колкото да караш невестата да върти манивелата.
mitaka_25 - напреднал
е до тука стигнахме днеска ,между другите неща остана само мотора да монтирам но той е до един комшия да го преоборудва на монофазен :-D и след това остава само да направя един клип да зарадвам всички с краиния резултат

Прикачен файл

Изображение020.jpg

Прикачен файл

Изображение019.jpg

Прикачен файл

Изображение018.jpg
колега ще ми кажеш ли как се изчисляват обороти
ben84 - специалист
Колега, монтирай предпазители, молим те! :)
Krass - майстор
А как се почиства след употреба :? ?
petkomz - специалист
mitaka_25 написа:
да междинната опора е от хлебонарезна машина и мотора също е от нея,а относно пресмятането на оборотите оборотите на мотора се умножават по диаметъра на шаибата на мотора в милиметри и се делят на задвижваната шайба в милиметри, пример:
мотор-940оборота
шайба на мотора-45мм
шайба на вала-170мм
940х45/170=248.82 оборота
като искаш да промениш оборотите сваляш или качваш диаметъра на някоя от шайбите докато получиш желания резултат
Диаметъра на шайбите къде го измерваш- на канала или най-външния (голям) диаметър, щото в момента искам да задвижа една центрофуга за мед и се чудя как да стане?!http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 3&start=60
monilan - специалист
ben84 написа:
Колега, монтирай предпазители, молим те! :)
Абсолютно съгласен. При толкова ремъци и шайби задължително направи предпазен капак. Като гледам конструкцията, спокойно ще го направиш и от някакво ПДЧ и после може да си слагаш биричката и тавата с мръвките отгоре му :lol: . Очакваме и крайните резултати.
Здравейте,
Знам, че темата е поостаряла, но колегата е писал, че ще прави клип как работи машината. Дали има такъв клип случайно вече :)

И искам да ви питам имам двигател трифазен 1.5 kW 960 оборота подходящ ли е за направата на машина за мелене на месо?
Илчо Илиев - майстор
Здравей колега!
Мотора ще стане...и аз четох темата и много ми хареса изпълнението ,НО има някои забележки...
В нас имаме такива машини(ще кача снимки), като едната е като тази на снимките...т.е. 32 номер,а другата е 22..
Голямата е монтирана на маса и се задвижва с мотор подобен на твоя,но само с една ремъчна предавка, като на мотора има шайба Ф 80мм, а от другата страна е шайба с диаметър 500мм.
Тази голямата шайба е монтирана на междинна опора в единия край на вала,а от другата страна има втулка с вътрешен двуграм в който влиза опашката на шнека..
Много проста конструкция,но заема място и не може много да се разнася,е поне не ходи из село...
Другата ми машина е по-компактна, тя е от същия тип машини,но е малко по-малка и се задвижва от мотор с редуктор, в един корпус..
Тя е монтирана на дъска с размери 250мм/700мм, свързването на шнека към редуктора пак е с двуграм..

П.П. Забележката ми към горната машина е,че има голяма вероятност да се къса шнека, ако са натегнати ремъците, при мен ремъка го играе съединител и като види зор боксува,но въпреки това късахме шнек на няколко пъти защото ....лашкаме колелото на ръка за да тръгне..
Колегата не е писал като затегне шнека, какво прави, имали обратен ход или разглобява и чисти...

П.П.П. Имам идея да си направя още по-малка машина на ток..пр. 8-10 номер и да се върти с мотор от чистачки,но за сега не съм измислил начин за лесна и бърза връзка шнек/мотор, а и не съм пробвал дали това моторче ще има достатъчно сила да мели месо...за пълнене на наденици ще стане...
Аз имам машинка 32 номер с колело 280мм за клинов ремък (външен размер от ръб до ръб) как е правилно да се мери диаметъра за изчисление на оборотите външен или вътрешен диаметър?

Инсталацията мисля да е директно с един ремък от двигателя с шайба 30-40мм до колелото на машинката 280мм така се надявам да постигна около 100-130 оборота (при 960 изходни на мотора). Така ще имам ход напред и назад при спрян двигател. А самия двигател мисля да монтирам на нещо като релса както е на снимката на колегата за да може да се сваля ремъка и да се чисти машината.

Тема "Машинка за мелене на месо (електрическа)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: